Helse & Livsstil

Vil bli gravid - hva spiser man?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg prøver å bli gravid. Er det spesielle matvarer jeg bør holde meg unna, bortsett fra alkohol og for mye kaffe? Finnes det mat som øker eller hemmer fruktbarheten?
Trine-Lise

Svar: Det er viktig å leve så sunt som mulig når dere prøver å lage barn. Hold deg unna tobakk, vær forsiktig med alkohol og medikamenter, ta folattilskudd og spis variert og næringsrikt. I tillegg er det viktig å få i seg nok jern og A-vitaminer. Gode jernkilder er grovt brød, grønne bladgrønnsaker, kjøtt og lever. Øk jernopptaket ved å få i deg C-vitaminer gjennom for eksempel appelsinjuice.

A-vitamin finnes blant annet i meieriprodukter, fisk, lever, margarin og tran. I mange typer grønnsaker med sterke farger, finnes fargestoffet karoten, som omdannes til vitamin A i tarmcellene våre. Spis også gjerne gulrot.

Det har vært gjort mange undersøkelser av hvordan koffein innvirker på fruktbarhet og svangerskap, og de undersøkelsene har konkludert med at en godt kan drikke 2-3 kopper kaffe per dag.

Lykke til!

Jeanette Roede
Kostholdsekspert
jeanette@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer