Tannhelse

Vitamin D er viktig for tennene dine

Vær nøye med å få i deg nok gjennom vinterhalvåret.

DISSE LIKER D-VITAMIN: Forskning viser at D-vitamin er bra for tannhelsen vår.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DISSE LIKER D-VITAMIN: Forskning viser at D-vitamin er bra for tannhelsen vår. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Lyst på et skinnende smil og sunne tenner? Da bør du få i deg litt ekstra D-vitamin.

En gjennomgang av eksisterende studier peker nemlig på D-vitaminets rolle i forebyggingen av karies i tennene, skriver forskningsnettstedet Science Daily.

Gjennomgangen omfatter 24 tidligere klinisk kontrollerte forsøk fra 1920 til 1980. Over 3000 barn fra flere land har vært med i undersøkelsene. Disse studiene viser at D-vitamin knyttes til en reduksjon på cirka 50 prosent av tannråtetilfellene.

- Selv om D-vitaminens rolle for benbygningen har vært udiskutabel, har det vært omfattende uenighet i historien om effekten på å forbygge karies, bemerket Dr. Philippe Hujoel ved the University of Washington, som ledet sammenfatningen av de kliniske studiene.

LES OGSÅ: Yoghurt hjelper mot hull i tennene

- Har dårlige tenner

American Medical Association (ADA) og U.S. National Research Council konkluderte allerede på 1950-tallet at D-vitamin var fordelaktig mot hull i tennene. Men i 1989 ble emnet definert som «uavklart» av ADA, på tross av nye bevis for D-vitaminens karieshemmende fordeler.

De kliniske testene Hujoel studerte, ble gjennomført i USA, Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand og Sverige. Testene ble gjennomført i institusjoner som skoler, lege- og tannlegepraksiser eller sykehus. De undersøkte barn og unge mellom to og 16 år.

Hujoels funn er ikke overraskende for forskere som er kjent med tidligere studier på D-vitamin. I følge Dr. Michael Hollick, professor ved Boston University Medical Center, bekrefter funnene ved the University of Washington viktigheten av D-vitamin for tannhelsen.

- Barn som har D-vitaminmangel har dårlig og forsinket utvikling av tenner, og er utsatt for karies.

Gir bedre mineralinnhold

Spørsmålet rundt D-vitaminet er viktig sett i lys av helsetrenden i befolkningen. I mange befolkninger faller D-vitaminnivået, mens karies i tennene stadig er et økende problem.

- Om dette er mer enn en tilfeldighet kan debatteres, sier Hujoel.

- I mellomtiden skader det ikke om gravide kvinner eller unge mødre forstår at D-vitaminet er essensielt for barns helse. D-vitamin gir bedre mineralinnhold i både tenner og skjelett.

LES OGSÅ: Dette er mirakel-vitaminet

Tran og eggeplommer

I Norge har vi lite sol fra september til mars, og bør derfor være nøye med å få nok D-vitamin gjennom kosten i denne tidsperioden.

Nok vitamin D er nemlig ikke bare viktig for barns tannhelse. Det kan også være helt essensielt for at tennene til voksne skal holde seg friske og fine livet ut.

- Vitamin D får du gjennom fet fisk som makrell, sild, kveite, ørret, laks og fiskelever. I tillegg er noen matvarer beriket med vitaminet, for eksempel noen typer margarin og melk. Du kan også ta tilskudd, for eksempel tran. Tran gir Omega-3 og D-vitamin, og anbefales året rundt til hele den norske befolkning. Dette fordi vi spiser alt for lite fet fisk, har KK.nos kostekspert Ina Garthe tidligere uttalt.

Andre gode D-vitaminkilder er tunfisk i vann, sardiner i olje, D-vitaminberiket melk, okse-/kalvelever, eggeplommer og ost.

Hujoel la forøvrig til en bemerkning til funnene sine:

- Man må være forsiktig i tolkningen av denne systimatiske gjennomgangen. Testene hadde svakheter som kan ha påvirket resultatet, og de fleste av testdeltakerne levde i en tid med et veldig annerledes miljø enn vi lever i i dag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer