ANNONSØRINNHOLD

dagbladet-logo-rgb-01.png
Material property, Font
sol-logo

60.000 nordmenn bruker opioider

– Pillene styrte livet mitt

 – Jeg trodde ikke at det var pillene som var problemet. Jeg trodde at det var resten av livet mitt som var problemet, sier Kathrine Sørland.

Av Aller Concept Store

 – Hva feiler deg? Vet du ikke hva de pillene kan gjøre for deg, tenker Kathrine Sørland da hun ser en person levere tilbake sterke smertestillende piller på apoteket.


Det var midt i den perioden da hun virkelig hadde lyst på akkurat de pillene, fordi sammen med alkohol ga de pillene det hun kaller en kul rus. Kathrine Sørland ler høyt. Ikke fordi det er så utrolig morsomt. Men heller en konstatering på hvor irrasjonell du blir når pillene får ta over styringen. 

Flere dødsfall

 • I 2022 døde 321 personer av overdose.
 • I 2010 skyldtes 30 prosent av dødsfallene opioider, og 70 prosent skyldtes heroin. I 2022 hadde fordelingen endret seg: 59 prosent skyldes opioider og 21 prosent heroin.
 • Det trer fram en ny gruppe som nå har risiko for overdose. Disse har andre kjennetegn enn de som dør av heroin. Blant annet har de sjeldnere en narkotikarelatert diagnose hos allmennlege eller vært siktet for lovbrudd, mens det er mer vanlig at de har uførepensjon og har diagnosen ryggproblemer (www.fhi.no)

 – «Bare» angst og depresjon

Faktisk skjønte ikke den livlige Stavangerjenta at hun hadde misbrukt reseptbelagte piller for å fremprovosere lykke og forelskelse. Pillene hadde også påvirket henne negativt, og forstyrret hennes evner til å ta gode valg i livet. 

 –Herregud, har jeg brukt pillene for å kjenne på noe? Pillene var jo ikke viktig i det hele tatt. De hadde jeg jo kontroll på. Jeg trodde at jeg «bare» hadde angst og depresjon. Men det var jo ikke rart at jeg slet med hva jeg ville i livet og det livet jeg levde.

Flash photography, Nose, Lip, Hand, Eyebrow, Eyelash, Ear, Eyewear, Gesture, Happy

Blandet med alkohol

– En pille varer i fire timer, men jeg tok en ny pille etter to timer. I tillegg drakk jeg alkohol. Det var ofte sånn. Husk at en sånn pille er nok til å slå deg ut etter operasjon. Jeg tok opp mot tre stykker, og var våken. Jeg var jo på fest.

Klinikkoverlege, psykiater og spesialist i rus og avhengighetsmedisin Shahram Shaygani ved Trasoppklinikken har jobbet med rusproblematikk i tjue år. Han forklarer at avhengighet rammer motivasjonssenteret i hjernen. Senteret er direkte involvert i atferd relatert til overlevelse, for eksempel ved å fremkalle sultfølelse og seksuell drift.

 

- Når man gjentatte ganger tar rusmidler, kan det føre til økt produksjon av dopamin i hjernens motivasjonssenter, noe som kan få oss til å tolke bruk av rusmiddelet som en svært viktig atferd. Over tid kan denne atferden få stadig høyere prioritering i vårt atferdshierarki. Gjentatt bruk av rusmiddelet stimulerer motivasjonssenteret. Rusmiddelet tupper så ut de andre atferdene, helt til det har fått en kongeplass. Det er helt absurd, men slik er det. Da dreier livet seg mer eller mindre om det å få tak i rusmiddelet, og livet blir veldig fattig, sier Shaygani.

People in nature, Dress shirt, Tartan, Beard, Sleeve, Plaid, Wood, Collar, Smile

EKSPERT: Klinikkoverlege, psykiater og spesialist i rus og avhengighetsmedisin Shahram Shaygani.

Ødelagt tå og skrantende ekteskap

Sommeren 2018 drar Kathrine på ferie med familien. Hun har gledet seg lenge. Men to dager før avreise skader hun tåa si så alvorlig at det på et tidspunkt er fare for amputasjon. Hun får utskrevet OxyNorm, et opiat som fungerer som morfin, og som på ingen måte skal kombineres med alkohol.

Pillene lindrer smertene i tåa. Men ekteskapet skranter og ferieidyllen slår store sprekker. Smerten flytter seg til hjertet i stedet.

– Så ved hver eneste lille sånn, grrr, grrr, sant? Tok jeg ekstra piller, jeg da. Jeg tror det var sånn det begynte. Samtidig drakk jeg alkohol. Jeg tenkte ikke at det var noe rart. Men jeg hadde gledet meg til å drikke litt vin.

Hun drar på det.

– Du vet, den lille ferierusen. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gjorde det. Altså, pillene har en trekant på! Men jeg likte følelsen miksen av alkohol og piller ga meg.

Dette er opioider

 • Opioider er stoffer som virker på opiodreseptorer i hjernen. Disse er naturlig forekommende i kroppen eller i planter, eller kunstig framstilt.
 • Opioider bør brukes i medisinsk behandling av akutte smerter eller smerter etter operasjon i inntil fire uker. De kan også brukes ved aktiv kreftsykdom og ved kreft som forverres.
 • Opioider er sterkt vanedannende og kan gi svært ubehagelige abstinenssymptomer.
 • Heroin, metadon og morfin er de mest kjente. Oksykodon er også opioider, og er blant virkestoffene i OxyNorm, medisinen Kathrine Sørland fikk.

Fra smertestillende til misbruk

Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet understreker at opioider har god smertestillende effekt ved kortvarige, akutte smerter, men at ved langvarige smertetilstander er effekten dårlig.

– Pasienten utvikler en toleranse som gir behov for å stadig øke dosen for å få tilstrekkelig smertelindring. Noen utvikler avhengighet svært raskt. Når smertene avtar gir opioider en rusfølelse og man får abstinenser når man ikke tar legemiddelet.

– Noen mennesker er mer tilbøyelige til å søke spenning og eventyr, mens andre er mer forsiktige av natur, nøler med å bruke medisiner utover foreskrevne doser, sier doktor Shahram Shaygani.

Dress shirt, Shoulder, Neck, Sleeve, Collar, Beard

AVDELINGSDIREKTØR: Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

En haug med piller

Hun husker ikke helt når hun tok den første pillen uten å ha fysisk smerte. Men fordi hun hadde trukket en tann med påfølgende tannkjøtt som ikke ville gro, hadde hun fått nye ladninger med piller. Hun husket så godt følelsen pillene ga henne sommeren året før, så selv om de fysiske smertene ble borte, stoppet hun ikke med pillene. 

– Det var kombinasjonen som var kul, ikke alkoholen eller pillen alene.

Doktor Shahram Shaygani refererer til forskning som viser også at mennesker responderer veldig ulikt på medisiner og rusmidler.

–Det å utvikle avhengighet styres av mange andre faktorer enn bare et rusmiddel: Genetikk, personlighet, psykisk helse, somatisk helse og sosiale forhold påvirker, sier Shaygani.

Slik virker opioider

 • Opioider er bedøvende og angstdempende, og høye doser fører til typisk sløvhet, eufori, kvalme og nedsatt pusterefleks.
 • Opioider er sterkt vanedannende og kan gi svært ubehagelige abstinenssymptomer.
 • Stoffene kan misbrukes og føre til avhengighet ved feil bruk.

– Jeg var i et forhold, og jeg hadde det veldig fint med så mye, forteller Kathrine. 

– Men jeg ville ikke at forelskelsen og den gode følelsen skulle stoppe. Jeg husker en gang vi spiste ute, så jeg tenkte at nå tar jeg en pille, for da sitter forelskelsen lengre i. Beruselsen ved å gå ut og spise middag var ikke nok. To glass med vin var ikke nok. Jeg passet på å drikke mest mulig, og så tok jeg en pille. 

Det er utrolig at tabletter kan fremkalle en følelse av forelskelse. Alkohol kan gjøre noe av det samme, men med piller vet du eksakt virkning, og at den kommer etter tjue minutter.

– Rusmidler kan forlenge gledesfølelsen, men også distansere deg fra vanskelige følelser, sier Shaygani.

Hylte og skrek

Til slutt gikk det nesten galt. En dag tok Kathrine tre piller på kort tid. Hun var kranglete, hylte, skrek og var, som hun ofte kunne være i følge seg selv,en «drama queen». Hun tenkte, «Faen, du er ikke frisk. Det er jo en vanlig dag.» I tillegg var alkoholinntaket høyt.

– Kroppen reagerte veldig rart. Jeg klarte liksom ikke å puste ordentlig inn og ut, og jeg følte at hjertet hoppet over femten slag. Da tenkte jeg at, havner jeg på sykehuset nå, får alle vite om dette. Så ligg helt i ro nå. Det var et av de verste tilfellene, og da ble jeg redd. 

Flash photography, Automotive design

Artikkelen fortsetter under.

Hva synes du om artikkelen?

– Langt nede psykisk

Bakrusen til piller beskriver 43-åringen som mye verre enn alkohol.

 

– Du blir veldig mørk og langt nede psykisk. Det eneste som kan hjelpe deg, er å drikke vin og ta piller igjen. Den spiralen der er veldig skummel. En periode gjorde jeg det nesten hver dag, når jeg var borte fra mine nærmeste. 

Hun smiler, men de sminkede øynene får et alvorlig drag over seg. For hverken venner eller familie visste noe om pillemisbruket. Hun ruset seg heller aldri foran dem. Hun klarte heller ikke å se at pillene var problemet.

– Avhengighet kan forstås som en relasjonssykdom; den skaper avstand og kan til slutt ødelegge alle gode relasjoner. I rehabiliteringsprosessen er utvikling av gode relasjoner sentralt, sier Shaygani. Og legger til:

– Avhengighet fører til en eksistensiell ensomhet, og det å utvikle gode relasjoner til andre – enten det er venner, en selvhjelpsgruppe, eller gjennom terapi med en psykiater eller psykolog – kan være avgjørende for å bryte ut av denne ensomheten.

Men pillen styrte jo. De fikk lov til å bestemme, de gjorde jo det. Og jeg planla når jeg skulle ta neste pille. En nå, og en til om to timer. Det er litt ekkelt. Det ekleste er at jeg da ikke brukte tid på å reflektere over hvorfor jeg tok smertestillende piller jeg ikke hadde behov for. Hvorfor gjør man det? Hvorfor gjør man det, gjentar Kathrine oppgitt. 

Viktige kaffekopper

–  Vanedannende legemidler er et større problem enn vi tidligere har vært klar over, sier Helsedirektoratets avdelingsdirektør Jakob Linhave.

– Folk flest og helsepersonell må ha større respekt for disse legemidlene, og vi bør alle være klar over at dette kun er ment for en kort akutt fase. Vi må vurdere å gi et nytt innhold til varseltrekanten på disse legemidlene – folk må oppfatte trekanten som et reelt varsel. Vi må sammen med Helsetjenesten i økende grad bli bedre på å anbefale andre former for smertelindring enn legemidler. Det er flere alternative smertelindrende tiltak som brukes for lite, og som folk ikke kjenner til.

Våren og sommeren 2020 var Kathrine langt nede. I over fire måneder lå hun i sengen. Pillene begynte å ta slutt, og siden hun visste at hun ikke ville få utskrevet nye, vurderte hun på et tidspunkt å kjøpe på det svarte markedet.

Interior design, Sleeve

Test deg selv

Hvor ofte tar du smertestillende?

Obs! Du bruker for mye.

Vær forsiktig, bruk gjerne mindre

Denne bruken er ok.

Ukentlig eller sjeldnere

En til to ganger per uke

Mer enn to ganger per uke

Heldigvis hadde hun gode naboer, som uten at de visste om det, hjalp Kathrine til å innse at rusen hadde tatt for stor plass i livet hennes.

 

Vi satt mye ute på terrassen her med en kaffekopp og bare bablet i vei, sier hun og peker på terrassen utenfor kjøkkenet. 

 

Den hjelpen der var uunnværlig. Det var rett før jeg sluttet på pillene. Jeg visste ikke på det tidspunktet at det gjorde så godt, forteller Kathrine.

 

Det er på denne tiden at hun også bestemmer seg for å søke hjelp fra psykolog.

– Jeg var klar over at jeg hadde et problem. Det vil si, jeg trodde ikke at det var pillene som var problemet. Jeg trodde at det var resten av livet mitt som var problemet. Så selv om hverken vennene mine eller psykologen visste at jeg tok piller, bidro alle samtalene, støtten og hjelpen jeg fikk til å gjøre gode valg. 

– Rusavhengige er ofte smarte mennesker, slik at man skulle tro at de forstår at rusen ikke er bra for dem, og at det bare er å slutte. Men når avhengigheten har fått kongeplass, skvises andre livsnødvendige behov ut, sier Shaygani.

– Pillene er et symptom på noe som er galt. For å stoppe det, må du tenke på hvorfor du tar smertestillende piller, selv om du ikke har fysiske smerter. Så det er det «hvorfor» du må få hjelp til, sier Kathrine.

Smerter? Disse rådene kan hjelpe

 • Pass på å få nok søvn og hvile
 • Spis regelmessig
 • Drikk rikelig med vann
 • Få nok frisk luft og fysisk aktivitet

Pillene gjør deg isolert og alene. Det er derfor viktig at du snakker med noen, og sier ifra om at du trenger hjelp. For du er ikke alene. 

– For å bryte fri fra rusavhengighet er det essensielt med riktig innstilling, dyp innsikt, og en evne til å være åpen, ærlig og sårbar overfor deg selv. Du må komme til erkjennelsen at dette er et problem. Da begynner en reise. Ofte er det viktig å finne noe som er større og mer meningsfullt enn rusen, sier Shaygani.

Hans erfaring er at mange oppfatter rehabilitering fra rusavhengighet som simpelthen det å slutte å bruke rusmidler.

– Dette er bare det første skrittet i en lang og utfordrende prosess. For å overvinne de store utfordringene som følger, trenger man styrke, en grunn til å fortsette å leve, og midler for å motstå trangen eller tanken på rus.

Hva synes du om artikkelen?

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2023 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler