dagbladet-logo-rgb-01.png

ANNONSØRINNHOLD

Material property, Font

Over 75 000 nordmenn har lastet ned Hannes helseapp

Sju av ti opplever bedring etter bruk av norskutviklet selvhjelpsverktøy, som utfordrer flere internasjonale storheter på apptoppen.

AV ALLER CONCEPT STORE

Over 70 000 nordmenn har lastet ned Hannes helseapp

Sju av ti merker bedring etter bruk av norskutviklet selvhjelpsverktøy, som truer flere internasjonale storheter som på apptoppen.

Psykolog Hanne H. Brorson står bak Tankevirus, en av appene Helsedirektoratet tilbyr for å forebygge og dempe nedstemthet, stress og uro.

Digitale selvhjelpsverktøy, som apper, kan gjøre oss bedre rustet til å takle og forebygge ulike plager og utfordringer.

Og Tankevirus-appen er et verktøy som allerede har hjulpet veldig mange.

Psykologen Brorson sier hun fikk en trippel overraskelse, da hun fikk oversendt data om den populærvitenskapelige helseappen i november.

- Det er helt vilt, vi fikk bakoversveis av tallene, sier psykologen da vi møter henne på toppen av St. Hanshaugen i Oslo.

Det er en regntung førvinterdag og Brorson er kledd som store deler av appen, i knallgult. Det dugger på brillene hennes, men de ferske app-resultatene er krystallklare.

Portable communications device, Mobile phone, Gadget, Gesture, Thumb, Telephony

Mer enn 75 000 mennesker har de siste 12 månedene skaffet seg Tankevirus-appen, med brukere fra 13 til 93 år.

69 000 bruker appen aktivt. Til tider har selvhjelpsprogrammet ligget foran internasjonale suksesser og folkefavoritter som Snapchat, Instagram og Tinder på app-toppen.


- Vi fikk først fullstendig bakoversveis da vi så nedlastningstallene. Det er veldig gøy, sier Hanne som fikk enda en overraskelse da hun så hvilken effekt Tankevirus-appen har for de fleste.

Hele sju av 10 som tok i bruk appen forteller om bedring av egen psykisk helse, viser data fra appbrukerne. Like mange rapporterer om bedring i fysisk helse.

Material property, Font

TANKEVIRUS-APPEN

  • Inviterer brukeren til å se på hverdagen sin på en ny måte i en periode på tre uker. Gjennom en populærvitenskapelig programserie lærer man om psykologisk immunforsvar, tankevirus og psykologiske vitaminer.
  • Brukeren får tilgang til sin egen kalender med daglige øvelser, tips og små eksperimenter som gjør det lettere å ta kunnskapen i bruk i eget liv.
  • Tankevirus er anbefalt og kvalitetssikret av Helsedirektoratet, og trygg når det kommer til datasikkerhet og personvern.
  • Tankevirus har vunnet Helseprisen (2016).
  • Tankevirus er tilgjengelig på App Store og Google play
Portable communications device, Mobile phone, Telephony, Gesture, Gadget, Finger

- Vi fikk bakoversveis på nytt, over at så mange opplevde så god effekt av Tankevirus. 70 prosent rapporterer om redusert angst og depresjon. Og det overrasket også at effekten gikk på tvers av helseplager ved oppstart og på tvers av kjønn og alder, sier psykologen.

Hun legger til minst ett forbehold: Det er ikke godt å vite hvor stor del av bedringen som skyldes Tankevirus-appen og hva som skyldes andre forhold i brukerens liv. Bare det at brukeren tok tak i egen helse ved å laste ned nettopp appen kan spille inn.

En tredje overraskelse fikk Hanne og psykologteamet av nettopp hvilke personer som laster ned Tankevirus. Det viste seg nemlig at halvparten av app-brukerne rapporterte om moderat til alvorlig grad av angst og depresjon ved oppstart. Like mange rapporterte om kroppslige plager og temmelig lav livskvalitet.


- I utgangspunktet tenkte vi at appen skulle hjelpe folk flest med å holde små problemer små. Men det er gledelig å se at appen også kan hjelpe folk som strever mer, sier Hanne.

- Vi fikk bakoversveis på nytt, over at så mange opplevde så god effekt av Tankevirus. 70 prosent rapporterer om redusert angst og depresjon. Og det overrasket også at effekten gikk på tvers av helseplager ved oppstart og på tvers av kjønn og alder, sier psykologen.

Hun legger minst til et forbehold: Det er ikke godt å vite hvor stor del av bedringen som skyldes Tankevirus-appen og hva som skyldes andre forhold i brukerens liv. Bare det at brukeren tok tak i egen helse ved å laste ned nettopp appen kan spille inn.

En tredje bakoversveis fikk Hanne og psykologteamet av nettopp hvilke personer som laster ned Tankevirus. Det viste seg nemlig at halvparten av app-brukerne meldte inn moderat til alvorlig grad av angst og depresjon ved oppstart. Like mange rapporterte om kroppslige plager og temmelig lav livskvalitet.

- I utgangspunktet tenkte vi at appen var for vanlige triste, som alle oss andre. Så dette var vi ikke forberedt på, sier Hanne.

“70 prosent rapporterer om redusert angst og depresjon”

Psykolog Hanne H. Brorson

Kort fortalt inviterer Tankevirus deg til å se på hverdagen din på en ny måte i en periode på fire uker.

Gjennom videoer lærer du om psykologisk immunforsvar, ulike tankevirus og psykologiske vitaminer. Så inviteres du til å benytte daglige øvelser, tips og eksperimenter.

Aha-opplevelse
En som fikk en kraftig vekker via Tankevirus er Nordre Follos kommunedirektør Øyvind Henriksen.

I februar ble 64-åringen så oppildnet av egen Tankevirus-læring at han slapp et videoklipp til samtlige kommunens 5000 ansatte.

I sekvensen blottlegger han seg om at han på tross av direktørjobb ofte ikke føler seg bra nok. Henriksen sliter spesielt med ett av tankevirusene: Baksnakk-viruset, som betyr at du er nedsettende mot deg selv i tankene.

Se et utdrag fra Henriksens klipp:

LES OGSÅ

Tittel på relevant sak for denne saken skrives rett inn i dette feltet


Kort ingress kan settes inn her. Den kan være så kort, eller så kang man ønsker. Ser nok best ut med litt lengde på den.

Kort fortalt inviterer Tankevirus deg til å se på hverdagen din på en ny måte i en periode på tre uker.

Gjennom videoer lærer du om psykologisk immunforsvar, ulike tankevirus og psykologiske vitaminer. Så inviteres du til å benytte daglige øvelser, tips og eksperimenter.

Aha-opplevelse

En som fikk en kraftig vekker via Tankevirus er Nordre Follos kommunedirektør Øyvind Henriksen.

I februar ble 64-åringen så oppildnet av egen Tankevirus-læring at han slapp et videoklipp til samtlige kommunens 5000 ansatte.

I sekvensen blottlegger han seg om at han på tross av direktørjobb ofte ikke føler seg bra nok. Henriksen sliter spesielt med ett av tankevirusene: Baksnakk-viruset, som betyr at du er nedsettende mot deg selv i tankene.

Se et utdrag fra Henriksens klipp:

De fem virusene fra Tankevirus:

  • Baksnakk-virus
    Du baksnakker deg selv til deg selv. Jeg er kjedelig, og meningene mine er uinteressante. Best å ikke si noe på møtet ... 
  • Vær perfekt-virus
    Gir konstant dårlig samvittighet. Du burde bruke mindre tid på telefonen, du burde støvsuge bak sofaen, du burde trene mer, og dessuten være mer avslappa. Du burde-burde-burde ...
  • Tenkeleser-virus
    Du tror du vet hva andre tenker om deg, og at det de tenker er negativt. Hun kikker på mobilen sin mens du prater, sikkert fordi hun synes at du er kjedelig ... 
  • Tenk hvis-virus
    Du forveksler mulighet med sannsynlighet. Siden fly kan styrte, tenker du at akkurat det flyet du sitter i kommer til å gjøre nettopp det. Eller selv om det er 0,01 % sjanse for å oppleve en alvorlig bivirkning.
  • Verdens navle-virus
    Dette viruset får deg til å tro at ting som skjer i nærheten av deg, skjer på grunn av deg. Folka ved nabobordet ler, de ler sikkert av deg ...

Kilde: Tankevirus (Gyldendal)

Brettet ut følelser tiL ansatte

- Jeg delte min reise gjennom livet, der jeg aldri har følt at jeg har vært god nok, sier Henriksen.

Han forteller at han på kommunestyremøter kan føle seg skjelven, ved tanken på at andre kan synes topplederen er dum.

Venter på avsløring

- Jeg sitter i en jobb som jeg føler mange andre kunne gjort bedre og tenker: "Når blir jeg egentlig avslørt?" Det er rart med de indre samtalene som ødelegger for selvbildet.

Han delte videoen også på Facebook og Linkedin, med tanken om at "nå skal alle få høre". Svaret fra folk var enstemmig: alle heiet på ham og applauderte åpenheten.

Dessuten fikk han en telefon fra sin voksne sønn, som fortalte at han hadde det akkurat på samme måten.


- Jeg viser mitt sanne jeg, og det er ikke så stor forskjell på oss mennesker! 

- Hvordan er responsen på videoklippet?


- Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, og det fra veldig mange. Jeg gir usikkerheten et ansikt. Det er veldig mange i samme båt, dette skjer også en uangripelig toppleder som ofte står på scenen.

Artikkelen fortsetter under.

Hva synes du om artikkelen?

“Hvis vi hadde vært like harde mot vennene våre som vi er mot oss selv, hadde ikke vennskapene overlevd. Tankevirus står i veien for at vi skal ha gode liv, og større tro på oss selv”

Kommunedirektør i nordre follo, øyvind henriksen

FIKK APPLAUS: Kommundedirektør Øyvind Henriksen møtes av bare brede smil etter at han fortalte ansatte om hva han sliter med.

Henriksen har kjørt selvhjelpsprogrammet på mobilen to ganger det siste året, og ser klart at han også basker med Verdens navle-viruset.

- Jeg vet nå at jeg bare er navlen i mitt eget liv, ikke i andres. Du får en aha-opplevelse med Tankevirus-appen. Det er veldig universielt, det passer alle.

Psykologisk immunforsvar

- Det er helt normalt å ha tankevirus, vi vi har det slik alle sammen. Og så har vi forskjellige psykologisk immunforsvar. Hvis det er dårlig må du gjøre litt annerledes enn hvis du har et bra.

Psykolog Brorson er ikke bare en del av teamet som har utviklet appen. Hun har også skrevet boka Tankevirus, og spiller hovedrollen i videklippene brukerne geleides gjennom.

Hun kan være seg selv, for også hun har tankevirus, så klart.

- Alle har tankevirus. Det er bare et spørsmål om hvor mye og hvordan du takler dem. Både ingeniøren med livet på stell og psykosepasienten lurer på hvorfor naboen ikke hilser.


Møter nabo i trapp

Psykologen peker på en videosekevens fra appen, hvor hun selv ender opp å spekulere voldsomt. Slik får et kort møte i trappen unødvendig mye plass i tankene. Se klippet her:

- Verdens navle-viruset er viktig, for det åpner dørene for de andre virusene. Det sier at alt har med deg å gjøre. Hvorfor naboen ikke hilste? Det var på grunn av deg! Så kan de andre tankevirusene foreslå enda mer ting, sier hun.


I form av daglige klipp får app-brukerne 20 tips om hvordan takle de ulike virusene, slik at vi holder oss mest mulig psykisk friske fra virus.


- Filmene er mettet av mye informasjon, og der er appen fin. Vi blir med i bukselomma og følger brukeren i 20 dager. Hver dag gir vi et tips slik at kunnskapen kan brukes i hverdagen, sier Brorson.

Teknikker mot stress

Mens Tankevirus-appen helst ligger i lomma finnes det digitale selvhjelpsprogrammet Stressmestring både på mobil, PC og nettbrett.

Stressmestring er i likhet med Tankevirus et godkjent selvhjelpsprogram fra Helsedirektoratet, men fokuset er i større grad på trening og øvelser.

Det populære verktøyet er utviklet på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Det passer spesielt til de som strever med psykiske reaksjoner som stress og uro, forårsaket av usikre og uforutsigbare hendelser eller krevende hverdagssituasjoner.


Mikropåvirker Eplekakefrida har dypdykket i Stressmestring-verktøyet og hennes erfaring er at verktøyet ikke bare hjelper, det lærer også bort teknikker.

Test Stressmestring her!

- Det beste med å bruke dette stressmestringsprogrammet er at man virkelig kun fokuserer på én ting av gangen. Det er godt å vite at man prioriterer kun seg selv og egen helse, rett og slett, sier Eplekakefrida.

 

Det anbefales å bruke 10 minutter daglig på Stressmestring, som er delt opp i 8 moduler med ulike tema og øvelser.

Sky, Cloud, Shorts

Stressmestring

  • Stressmestring er et digitalt selvhjelpsprogram for deg som ofte kjenner på stress og uro i forbindelse med usikkerhet.
  • Mange av dem som har prøvd dette programmet har merket en reduksjon i depresjon- og angstsymptomer. I tillegg har mange fått færre negative følelser.
  • Programmet består av 8 moduler, med temaer som "vaner i en utrygg tid", "bekymring og uro" og "gjøre noe for seg selv og andre"

Les mer og test ut Stressmestring

Eplekakefridas råd etter stressmestring-øving er å være mer bevisst de ubehagelige situasjonene.

- Alt man vil er å leve et behagelig liv og jeg tror stress er en stor faktor for mange som føles begrensende. Programmet gir rom, mulighet og tips til dette når og hvor som helst. Når man vet man stresser, og tenker det er noe man ønsker gjøre noe med – er dette programmet perfekt fordi det allerede er tilrettelagt. Det er ikke tungt, og all progresjon hjelper. 


- Stressmestrings programmet har hjulpet meg på mange måter, men i all helhet så føler jeg endelig at jeg kontinuerlig jobber og forbedrer min egen livskvalitet.

SLIK FINNER DU GODE HELSEAPPER

Et søk i App Store eller Google Play viser at utvalget av helseapper er stort. For folk flest er det vanskelig å skille mellom gode og mindre gode apper – ikke minst å vurdere hvilke apper som er trygge når det kommer til datasikkerhet og personvern. 

Verktøykatalogen på helsenorge.no er etablert for å gjøre dette lettere, og her vil man også finne de nye verktøyene.

Her vil man etter hvert finne verktøy som kan bidra til å mestre ulike utfordringer, plager og sykdommer. Alle verktøy som slipper inn på helsenorge må gjennom en grundig vurdering. Datasikkerheten må være god, appen eller verktøyet må ta godt vare på personopplysninger, og appen må "holde det den lover". Om appen hevder den kan bidra til å mestre kroniske smerter så bør det være godt dokumentert at det faktisk gjør det.

– Det er ikke mangelen på apper som er problemet, men at det ikke stilles krav til sikkerhet eller kvalitet. Nå gjør vi det litt lettere for folk å finne fram til hjelp og støtte som er relevant, sikker og har god kvalitet. Vi håper det bidrar til at flere tar slike verktøy i bruk, sier Jakob Linhave, som er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Hva synes du om artikkelen?

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler