Slik velger du riktig solkrem

De deilige og etterlengtede solstrålene kan også være direkte farlige. Hudpleier Synne Bakker hjelper deg å styre unna solkremtabbene!

– Har du utfordringer med huden din, for eksempel at den er fet, tørr, eller sensitiv, kan solproduktet du velger være avgjørende for hvordan huden din reagerer, forteller Synne Bakker.

Hun er en av over 50 kvalifiserte hudpleiere som er å finne hos Apotek 1. Hudpleierne i apotekene hjelper deg med å finne riktige produkter til deg, din hud og din livsstil. Dette gjelder selvsagt også solkrem.

Slik får du penere brunfarge

– Den vanligste tabben vi gjør, er nok å glemme å smøre oss. Eller enda verre: Bevisst la være i vår iver etter å bli brunest mulig fortest mulig. Den kortvarige brunfargen du får, forårsaker skader som er med deg resten av livet. Smør deg med solkrem - og litt tålmodighet - så får du en fin farge som både er penere, varer lenger og gjør mindre vondt, oppfordrer Bakker.

Hun påpeker også at det kan være lurt å gi litt ekstra oppmerksomhet - og solkrem - til de ekstra utsatte områdene.

– På skuldre, ører, nese og kinnbein kan det lønne seg å gjøre en ekstra innsats med solstift for eksempel, det er jo veldig praktisk.Så ofte bør du smøre deg

– Hvor mye solkrem bør jeg egentlig bruke?

– Antageligvis mer enn du gjør, sier hudpleieren med et smil.

– De fleste smører seg for lite. Tommelfingerregelen er en håndfull til kroppen, og en teskje til hals og ansikt. Jeg pleier å råde folk til å smøre seg med det du tror du trenger, også litt til.

Hvor mye du skal smøre deg er en ting. En annen ting er hvor ofte.

– Du bør smøre deg hver andre og minimum hver tredje time. Og oftere enn det også om du svetter, bader og bruker håndkle. Så må du også ta en pause fra sola i blant. Ta lunchen i skyggen, for eksempel.


– Du bør smøre deg hver andre og minimum hver tredje time.

Hudpleier, Synne Bakker

normal_hud.jpg

Sensitiv hud

Blir huden din lett rød og irritert? Opplever du kløe, varme eller tørrhet i ansiktet? Det er mye du kan gjøre for å unngå plagene, med kosthold, livsstil og ikke minst hudprodukter.

–  Vi selger flere solkremer som er spesielt utviklet for for sensitiv hud, sier Bakker.

– Generelt kan det lønne seg å velge en solkrem som ikke er tilsatt parfyme.

– Bør vi også tenke på om vi velger solkrem med fysisk eller kjemisk filter?

– Et kjemisk filter kan jo i noen spesielle tilfeller skape allergiske reaksjoner, men de aller fleste av oss tåler de filterne som er i de fleste kremene vi fører. Stort sett er det kjemisk eller blandingsfilter i solkremene. Noen få, for de aller minste barna, er med kun fysisk filter.


– De fleste opplever å få en finere hud i sommermånedene, og da er det fort gjort å slacke litt på rutinene.

Hudpleier, Synne BakkeR

Uren hud

Om du sliter med uren hud, er det viktig å holde på de gode hudpleierutinene – også på sommeren.

– De fleste opplever å få en finere hud i sommermånedene, så da er det fort gjort å slacke litt på rutinene. Det betaler vi prisen for når høsten kommer. Til deg som har uren hud, anbefaler jeg en lett ansiktskrem utviklet for fet og uren hud, som ikke tetter porene. Når porene tettes, kan det bidra til at en betennelse oppstår, også får vi kviser, sier Synne Bakker.– Og hvis du går på acne-behandling, er du ekstra utsatt i sola, så da bør du velge ekstra høy beskyttelse.


– Nå bruker jeg solfaktor 30 eller 50 hver dag i de månedene det er sol, altså fra februar til november.

Linda skarnes

uren_hud.jpg

Pigmentering

Pigmentflekker i ansiktet er noe opptil 70 prosent av alle gravide opplever, og rundt 10 prosent av alle som bruker p-piller. Plagene er verst om sommeren, da pigmenterte flekker og områder oppstår og blir forverret i solen.

Blant de ti testpilotene som testet Apotek 1s hudpleietjeneste for KK, var Linda Skarnes.      

– Det jeg har forstått nå er at høy solfaktor er særlig viktig, med tanke på å redusere sjansene for pigmentflekker. Så nå bruker jeg solfaktor 30 eller 50 hver dag i de månedene det er sol, altså fra februar til november, forteller Linda.

– Jeg lurer på hva hudpleieren vil anbefale for å unngå pigmentflekker i sommer?

– Du gjør mye riktig! Pigmentering trigges av sol, forteller Synne Bakker.

– Det viktigste du kan gjøre for å forebygge, er å være forsiktig. Når du kan, unngå sola, bruk gjerne caps eller hatt. Uansett bør du smøre deg godt. Med høy solfaktor, gjerne spf 30 eller 50.

Hos Apotek 1 får du solkremer som er spesielt utviklet for pigmentering. De har høy faktor, og noen av dem er også tilsatt litt farge for å jevne ut.

Les også: 10 av 10 anbefaler denne hudpleietjenesten


Linda Skarnes pigmentering.jpg

Anti-age

– All hudaldring er koblet opp mot sol. Det er mange som betaler en høy pris for den brunfargen de får de siste to ukene i juli.

I sin jobb som hudpleier møter Synne Bakker mange i 40- og 50-årene som sier de skulle ønske de var flinke til å beskytte seg i ungdomsårene.

– Huden tar med seg solskadene videre i livet, og skadene øker også faren for hudkreft. Her har vi også et stort ansvar for barna våre.

I vinterhalvåret er dagkremer med solfaktor et godt produkt for å forebygge aldring.

– Men når sommeren kommer og sola steker, må det solkrem til!

Les også:

Derfor bør du kjøpe solkrem hos oss

Slik virker solkrem

Nordmenns vaner: Her er solkremtabbene


Solvettreglene

Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.

Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud. I solrike land anbefales minst solfaktor 30.

Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

1106441660.jpg
– Det er mange som betaler en høy pris for den brunfargen de får de siste to ukene i juli.

hudpleier, synne bakker

anti_age.jpg

Trening

Sommeren er gjerne en aktiv tid for noen av oss, og vi vil ikke bare ligge og late oss på stranda. Men når vi er ute og trener for å ta vare på kroppen vår, er det mange som glemmer kroppens største organ: huden.

– Det aller viktigste er selvsagt å huske å smøre seg i det hele tatt, minner hudpleieren oss på.

– Sola brenner også når vi er ute i aktivitet. Når du svetter, er det lurt å velge en solkrem som er vannresistent. Det er heldigvis de fleste. Vi har egne varianter som er spesielt egna for trening. De kan også brukes på våt hud, enten den er våt av saltvann eller svette. Treningssolkremene er gjerne lette i konsistensen, ofte er det en gelé, som også er velegnet på hårvekst, og ikke er klissete.

Tipset her er også: Smør deg nok - og ofte nok!472663300.jpg
Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.©2019 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler