Vahineura Itchner smelter inn i bølgene der hun huker seg ned under de hvite skumtoppene og padler seg lenger ut på havet, før hun rir de største av dem tilbake mot kysten.

På stranden står folk med luer og votter, men Vachineura Itchner later ikke til å være det minste plaget av kulden der ute på vannet.

For noen minutter siden sto hun på stranden med surfebrettet under armen og fortalte at hun føler seg som en del av naturen når hun surfer. Nå, når hun befinner seg der ute på toppen av dem, er det lett å forstå hvorfor hun sier det.

- Når jeg ligger på brettet mitt ute på vannet er jeg en del av havet. Alle sansene mine er skjerpet, jeg tenker mindre og handler mer, sier Vahineura Itchner.

Den 40 år gamle kvinnen er fem ganger Danmarks-mester i surfing for kvinner. Og ikke minst: En av grunnleggerne av det helt særegne surfersamfunnet ute på den danske vestkysten som i dag går under navnet Cold Hawaii.

Som en av Danmarks beste surfere - og grunnlegger av Cold Hawaii - er Vahineura Itchner ikke i tvil. Det kuleste stedet å surfe i hele verden ligger akkurat her i Klitmøller. Åpent for alle. Hele året rundt!

Ri på Vesterhavets ville vinterbølger!

Da Vahineura Itchner flyttet til Klitmøller for 11 år siden, var byen en søvnig fiskerlandsby. Det skulle likevel ikke mer til enn en eneste ettermiddag på bøljan blå før hun var sikker på at stedet hadde et fantastisk potensial når det kom til surfing.

Derfor åpnet hun rett og slett surfersenteret Cold Hawaii Surf Camp sammen med mannen sin, Mor Meluka. Og stedet ble kjapt en snakkis i surfemiljøet. Folk begynte å valfarte til Klitmøller, som så smått begynte å lyde navnet Cold Hawaii. Området ble snart kjent som et av verdens beste coldwater-surfesteder.

- Cold Hawaii er et helt spesielt sted. Her blir du en del av et samfunn som har sitt helt eget tempo, diktert av vinden, været og dagens surfemuligheter, sier Vahineura Itchner.

Selv om hun etter hvert er blitt et kjent fjes i lokalmiljøet, en som fiskerne snakker med om vind og vær, har hun selv røttene sine et helt annet sted fra. Inntil hun var 10 år gammel bodde Vahineura Itchner i tropiske Fransk Polynesia. Landet er - sjokkerende nok! - kjent for å være  verdens beste surfested.

Men det er Vahineura Itchner faktisk ganske uenig i.

- Selvfølgelig er det behagelig og fint å surfe i bikini på forutsigbare bølger ... Men det er ikke gøy på samme måte som her i Klitmøller. Her får du et kick når du surfer på de ville bølgene i helt rå omgivelser. Det er tusen ganger kulere å surfe her, sier hun.

Hun tar brettet under armen og løper ut mot havgapet.

Det helende havet

En diger bølge ruller mot Vachineura Itchner ute på havet - og med et kjempsmil fanger hun den. På en hverdag som i dag er det bare noen få surfere på vannet, men hver lørdag og søndag i vinterhalvåret er mellom 20 og 30 mennesker på surfekurs hos Cold Hawaii Surf Camp. Om sommeren? Vel, da er det mellom 150 og 200 ivrige surferelever.

- Vi har gjester i alle aldre, alle typer og alle nasjonaliteter. Noen kommer for å surfe for aller første gang, andre er gjengangere, sier Vachineura Itchner.

Hun er akkurat kommet i land, og det er nesten som om hun vibrerer elektrisk etter å ha surfet.

Surfing er ikke bare hobbyen hennes. Det er heller ikke bare en jobb. Det er noe som utvikler henne som person, sier hun.

- Uansett hvordan jeg har det og hvordan dagen min har vært, så vet jeg at jeg blir en bedre versjon av meg selv straks jeg har vært ute og surfet. Vi opplever ofte at gjestene våre føler at det har skjedd en endring med dem, når de har vært ute i bølgene. De sier de føler seg lettere. Mer veltilpasse.

Av samme grunn tilbyr Vachineura Itchner også egne skreddersydde terapiforløp på havet for folk som har kreft, stress eller er deprimerte. Surfingen kan få fram alle følelsene vi har i kroppen. Samtidig.

- Når du prøver å fange bølgene, kan du bli sint, lei deg og frustrert hvis det ikke går. Og tilsvarende glad og lykkelig når du får til å ri en god bølge. Du slår deg. Og så reiser du deg opp, prøver igjen!

Etter en kort landlov forsvinner Vachineura Itchner ut på bølgene igjen. Mens menneskene inne på stranden kommer og går, forblir surferne der ute, på havet.

Den beste surfeårstiden

Etter en stund kommer hun i land igjen, Vachineura Itchner. Med brettet under armen går hun barbeint gjennom Klitmøller. Hun skal et helt spesielt sted: En liten badstu i hennes egen hage. Den er spesiallaget med ett eneste formål: Å få varmen igjen etter en real omgang vintersurfing.

Badstuen er ofte i bruk. Vinteren er nemlig den årstiden både Vachineura Itchner og hennes profesjonelle surfer-mann Mor Meluka bruker mest tid på surfing.

Vachineura kan snakke lenge om fordelene ved å surfe om vinteren. Naturen er rå, og man kan føle seg som en del av den. Kulden gir et skikkelig rush, som man blir avhengig av. Og etterpå? Da kan man sette seg ned i badstuen og la varmen bli den perfekte avslutningen på dagen. Når hun skal oppsummere hele opplevelsen, er det ett ord hun kommer tilbake til: Gøy.

- Det er rett og slett gøyere å surfe om vinteren. Det gir et kjempekick! Selv om det også kan være slitsomt, er det vanskelig å la være med å begynne å le, sier hun mens vannet fordamper fra kroppen hennes.

Selv om Vachineura Itchner understreker at ingen uerfarne burde dra ut og surfe alene, uansett om det er sommer eller vinter, mener hun at en god førstegangssurf like gjerne kan skje om vinteren som om sommeren.

- Det er ingen grunn til å la være med å surfe om vinteren. Jeg vil heller si det slik: Det er veldig mange grunner til hvorfor flere burde prøve det!

Fem vinteropplevelser ved Vesterhavet:

Selsafari: Man kan bli med på selsafari flere steder ved Vesterhavet - og komme helt nært både gråselen og den flekkete steinkobben. Reisen skjer sammen med en biolog ut til de sandbankene der selene holder til, og man får nærstudere dem gjennom kikkert, samtidig som man lærer om dyrene. Et sted å dra fra, er Jyllandsakvariet i Thyborøn.

Vandreturer: IDet går nesten ikke an å si Vesterhavet uten at tankene straks går til naturen. Det er utrolig mange vandreruter langs den danske vestkysten. Rutene er av forskjellig lengde - alt fra timer til uker! Oppdag Danmarks største nasjonalpark i Thy, besøk Blåbjerg Plantage eller gi deg i kast med VesterhavsCaminoen som tar fire dager.

Sanking: Selv om vinteren ligger over det danske landskapet, er det mange muligheter til å plukke delikate råvarer i naturen. På strendene langs vestkysten finner du strandsnegler og blæretang, innover i landet kan du sanke gran og slåpetorn. Husk å gå sammen med en erfaren sanker første gang du prøver!

Krobesøk: I flere av de sjarmerende byene på vestkysten finner du vinteråpne kroer. Kroene byr på ekte dansk hygge, gode rom - og fantastisk mat. Prøv for eksempel Nymindegab Kro eller Henne Kirkeby Kro som har to Michelin-stjerner!

Fiskeauksjon: Å være med fiskeauksjon tidlig om morgenen er litt av en opplevelse! Fiskebåtene kommer inn med nyfangede rødspetter, torsk og kolmule. Kom helt tett på den eldgamle fiskekulturen med de tidlige morgenauksjonene i Hanstholm og Hirtshals.

Når jeg står på brettet mitt ute på vannet er jeg en del av havet. Alle sansene mine er skjerpet.”

– Vachineura Itchner, danmarksmester i surfing

Milliarder av stjerner, strålende planeter og med Melkeveien som et lysende bånd. Bli med verdens beste astrofotograf til et særlig sted i Danmark. Møn er nemlig et av verdens beste steder å kikke på stjerner.

Få et glimt av stjernehimmelen

People in nature, Flash photography, Natural landscape, Sky, Cloud, Plant, Dusk, Happy, Tree, Hat

Det ligner noe fra en film. Himmelen er et spraglete stjerneteppe. Melkeveien lyser som et hvitt bånd - og Jupiter skinner klart. Stillheten blir bare forstyrret av bølgeskvulp mot stranden på Møn, der 25 år gamle Ruslan Merzlyakov står og peker kameraet sitt opp mot himmelen.

Jakten på det perfekte nattbildet er startet.

- Å fotografere stjerner er den ultimate opplevelse. Her får du fred, natur og adrenalin på én og samme tid, sier han.

Ruslan Merzlyakov er astrofotograf. Han har dokumentert mer enn tusen stjernenetter i Danmark etter at han flyttet hit som 15-åring sammen med moren sin. Siden den gang er han blitt kåret til verdens beste astrofotograf. To ganger. Bildene hans har vært vist på BBC, i Forbes Magazine og National Geographic. Han blir ofte kalt en pionér innen astrofotografi.

- Når man kikker på stjerner, er det virkelig en opplevelse fullstendig på naturens premisser. Derfor er det aldri to netter som er like.

Nettopp uforutsigbarheten, stillheten og naturopplevelsen er noe av det Ruslan Merzlyakov tror er grunnene til at han opplever en stigende interesse for nattehimmelen. Og å forevige den.

- En natt under stjernene kan by på den dybeste ro, men også et stort og dirrende eventyr. Det er det flere og flere som begynner å få opp øynene for, og som derfor leter etter opplevelser under Melkeveien. Mørket er virkelig det nye sort!

Ruslan Merzlyakov finjusterer kameraet og trykker på utløserknappen - og lister seg et par skritt tilbake. Kameraet skal nemlig stå urørt i 30 sekunder for å klare å fremkalle bildet av nattehimmelen.

Ventetiden har startet.
Body of water, Natural landscape, Atmospheric phenomenon, Sky, Nature, Mountain, Horizon
Body of water, Natural landscape, Cloud, Sky, Atmosphere, Nature, Afterglow, Lake

Nordens eneste stjernepark

Mange av Ruslan Merzlyakovs bilder er tatt akkurat her på Møn. Det er det en veldig god forklaring på.

Det tette mørket på himmelen, som sørger for perfekt utsyn til stjernene, har gitt Møn tittelen som Nordens eneste Dark Sky Park. Et område der nattehimmelen er spesielt mørk - og lysforurensningen minimal.

- Møn er et fantastisk sted å fotografere stjerner på. Du har både den veldig mørke himmelen, og samtidig et av Danmarks mest dramatiske landskaper med bratte klinter og runde bakker. Det tilføyer en helt egen dimensjon til bildene, sier Ruslan Merzlyakov.

Lovordene til Møns mørke sitter løst - og The International Dark Sky Association har utnevnt området som et av verdens beste steder til stjernekikking.

Det er lett å forstå hvorfor. Det holder å legge nakken bakover og kikke opp. Himmelen er bestrødd med stjerner, som bare ser ut som de blir tydeligere og tydeligere etterhvert som det lakker mot natt.

- Egentlig er det meste av Danmark fantastisk egnet til å fotografere stjerner. Man kan se hele Melkeveien herfra. Det er et av de få stedene i Europa det faktisk er mulig. Samtidig har vi en stor variasjon i landskapet, og det er med på gjøre bildene ekstra kule, sier Ruslan.

Det lyder et lite klikk fra kameraet.

Bildet på Ruslan Merzlyakovs kamera er ferdig. På skjermen trer tusenvis av stjerner frem, men også Møns Klints hvite varemerke - den 128 meter høye og bratte krittskrenten som Ruslan har siktet kameraet mot. På bildet er stjernene enda klarere på grunn av kameraets lange lukkertid, samtidig som klinten tårner seg opp, hvit og illevarslende.

Enda et blinkskudd til den store samlingen hans!

Høysesong for stjernekikking

De nesten månedene kommer Ruslan Merzlyakovs samling av stjernebilder til å vokse betraktelig. Vi nærmer oss nemlig yndlingssesongen hans når det kommer til å knipse himmelen. Vinteren.

- Det skjer mange spennende ting på himmelen om vinteren. Men det beste ved vinteren er at det allerede klokken 17 er så mørkt at man kan gå ut og se på stjerner, sier Ruslan.

Vinterens lange netter er en astrofotografs drøm av flere grunner. Det er ikke bare det at han har mer tid å se på stjernene. Fordi det astronomiske mørket senker seg allerede klokken 17, betyr det at stjernekikking blir mer tilgjengelig for folk flest.

- Om sommeren skal man vente lenge før stjernene dukker opp. Om vinteren er stjernehimmelen en buffét av timer og opplevelser. Det kan de fleste bli med på uten så altfor mye forberedelser eller trøbbel, sier han.

Av samme grunn er Ruslan Merzlyakovs råd til de som gjerne vil oppleve stjernehimmelen sånn som han gjør, veldig enkelt.

- Det skjer hele tiden fantastiske ting på himmelen. Det eneste som er sikkert, er at man ikke får med seg noen av dem, hvis man ikke kommer seg ut og kikker opp! Så det er bare å kjenne sin besøkelsestid, sier Ruslan Merzlyakov.

Ålreit, da. Han innrømmer at det kan være en god idé å ta med seg en termos og litt varme klær. Da blir stjernekikkingen mer behagelig.

Ruslan Merzlyakovs kveld her ute i mørket er snart over. Han pakker sammen kamerautstyret og begynner på den stille rusleturen vekk fra skvulpende bølger.

Nattens stjerner har han foreviget. Både med kameraet. Og i minnet.

Fem opplevelser under stjernene

Astrofotografi: Få hjelp av en guide eller prøv lykken på egenhånd når du vil ta bilder av nattehimmelen. Det krever lang lukkertid på kameraet, en stødig hånd - og en liten hang til eventyr! Camp Møns Klint arrangerer turer til Møns Klint under stjernene. Det er også mulig å ta kontakt direkte med Merzlyakov på hans Instagram-profil "Astroms". På Clear Sky Astro kan du også bli med guide og astrofotograf Jakob Andersen på tur.

Nattevandring: Utstyrt med lommelykt kan du vandre på Møn på egenhånd om natten. Prøv de spesielle Dark Walk-vandrerutene, som viser deg de beste stjernekikkerstedene.

Meditasjon under stjernene: Flere og flere danske hoteller rundt om i Danmark tilbyr meditasjon og yoga under stjernene. Der kan natteroen for alvor omfavne både kropp og sjel. Yogaferie.net arrangerer egne yogaretreats på Møn. Man kan også prøvde fullmånestillevandring som Camønogaarden tilbyr. De kan bookes på stillevandringer.dk.

Overnatt i en glasskuppel: Hvis du heller foretrekker å beundre nattehimmelen fra en varm seng, kan du prøve noe nytt. Hos Enø Camping, Camp Adventure og Brorfeldes stjernekikkersheltere, er taket lagd av glass.

Stjernespotting med app: Rett mobilen mot stjernene - og bli klokere på dem, stjernebildene, planeter og satellitter. Moderne teknologi byr på helt ny innsikt når du retter blikket oppover. Du kan velge mellom flere apps. De fleste er gratis. Prøv Star Chart eller Skyview Lite.

Det skjer hele tiden fantastiske ting på nattehimmelen. Det er bare å se opp!”

– ruslan merzlyakov, Astrofotograf

AV ALLER CONCEPT STORE FOTO: Mads Tolstrup

Om du er heldig, er det akkurat du som finner østersskjellet
med perlen inni. Og finner du ingen perler, kan du nyte østersen til middag!
Bli med marinbiolog og østersjeger Signe Bøgh Tonnesen på jakt.

Bli med på jakt etter ekte perler i Danmark!

Selv om hun har vært på østerssafari mange ganger, er det fortsatt én ting marinbiolog Signe Bøgh Tonnesen (29) ikke har opplevd.

Å finne en ekte perle inne i en østers.

Det forteller hun mens hun legger de siste østersene fra bøtta inn over varmen.

- Jeg har en kollega som har funnet flere østers med perler inni. Hvem vet, kanskje kan vi finne en perle neste gang vi går på jakt?

Østersjeger Signe Bøgh Tonnesen peker på havbunnen under føttene våre. Vi er ved Vadehavet på den danske vestkysten. Tidevannet har trukket sløret til side til skattekammeret som vanligvis er skjult av tonnevis av saltvann.

Det er her perlene gjemmer seg. Et eller annet sted. I ett eller flere av de tusenvis av østersskjell som åpenbarer seg når vannet trekker seg tilbake. Det er så mange her at det ikke går an å ta så mye som et skritt uten å tråkke på de vakre skjellene.

Vi hadde tre-fire timer på oss da vi startet. Nå begynner vannet snart å piple tilbake igjen.


Liquid, Fluid, Dishware

Signe er marinbiolog og naturveileder på Vadehavscentret som i Ribe på vestkysten av Danmark. Hun bøyer seg ned og plukker opp en østers, åpner den med en skarp kniv - før hun drypper litt sitronsaft på den. Og sluker den i en jafs.

For om det ikke finnes perler i dem, er det fortsatt en verdifull fangst som etter hvert  fyller bøttene våre: Østers er et eventyr for ganen!

Når tidevannet trekker seg tilbake avslører det et overdådig koldtbord av østers, som ellers er en dyr og sjelden delikatesse!

Fra oktober til mars er det høysesong for å finne stillehavsøsters. Og det beste av alt? Det er bare å forsyne seg!

- Vadehavet er et spisskammers. Det inneholder massevis av godbiter for både dyr og mennesker. Vi skal bare få øynene opp for det! sier Signe Bøgh Tonnesen.  

Den 29 år gamle marinbiologen tar med seg grupper av besøkende i alle aldre på østerssafari akkurat her, midt i en av Danmarks nasjonalparker. Vadehavet er faktisk ikke bare unikt for nabolandet, det står også på UNESCOs verdensarvsliste.
- Jeg er fascinert av hvor mye naturen kan gi oss, sier Signe. - Både når det gjelder ro i sjelen - og til middagsbordet! Vadehavet er fantastisk. Det er aldri til å si hva man kan oppleve her.

Ved første øyekast ser det ut som om vannet er langt vekk fra østersbanken Signe står på. Men skinnet bedrar: Tidevannet er på vei inn. Om få timer kommer er alt skjult.

Vi setter kursen mot Vadehavscentret, der vi skal tilberede havets gull over åpen ild.

Og perlene? Kanskje er det i morgen vi finner dem?

Vadehavet er et fantastisk sted. Det er aldri til å si hva man kan oppleve her.”

– Signe BØGH TONNESEN, HAVBIOLOG OG sanker

Delta i spørreundersøkelse om Visit Denmark her!

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

visitDenmark logo.png
kkno_logo.jpg