FESTFINE VAFLER: Mettende, gode og glutenfrie. Foto: Green Choice
FESTFINE VAFLER: Mettende, gode og glutenfrie. Foto: Green Choice Vis mer

Greenchoice

Er du klar over hvor sunt dette er?

Både barn og voksne elsker smaken av peanøttsmør. Nå kan dere spise det med god samvittighet!

Peanøttsmør er slett ikke noe dårlig alternativ på brødskiva. Blandingen av søtt og salt kan gjøre smaksløkene  elleville av glede.  Og du trenger ikke ha et fnugg av dårlig samvittighet hvis du lar ungene kose seg med det til frokosten – det er nemlig sunt, særlig hvis du velger det riktige peanøttsmøret.

Se hvilke peanøttsmør som får terningkast 6 lengre nede i artikkelen.

Du visste kanskje ikke at peanøtter ikke er nøtter, men en belgfrukt? Men fordi de ligner mer på nøtter enn på frukt, og ikke minst smaker mer som det, blir de helst omtalt som nøtter likevel.

 

Nyttige for kroppen

Peanøtter er rene næringsbomber, fulle av ingredienser som er bra for kroppen din. For eksempel har de et høyt innhold av umettet fett, og er rike på proteiner samt de viktige B-vitaminene folat og niacin. I tillegg inneholder peanøtter Vitamin E og sink, som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

De inneholder jern som bidrar til å transportere oksygen rundt i kroppen, og kalsium, magnesium og fosfor som bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Og som om ikke det var nok, har de et høyt innhold av kostfiber – noe som er gunstig for fordøyelsen.

 

Terningkast 6

Siden peanøtter inneholder så mye proteiner, bidrar de til å holde på metthetsfølelsen lengst mulig. I tillegg øker de hvileforbrenningen din. Dessuten har peanøtter lav glykemisk indeks, slik at de kan spises selv når du ønsker å gå ned i vekt.

Se oppskrifter med peanøttsmør lengre nede i artikkelen.

Men det er ikke ett fett hva slags peanøtter du får i deg – bokstavelig talt. For å få best mulig effekt av de gode næringsstoffene i peanøttene, er det lurt å velge peanøtter som er mest mulig naturlige, og tilsatt minst mulig annet – enten det er ekstra peanøttolje eller annen olje.

Da er de økologiske peanøttsmørene fra Green Choice et veldig godt alternativ. De er produsert på naturens premisser, og inneholder hele 99,3 prosent ristede peanøtter. Resten er økologisk havsalt. Både finmalte Green Choice Creamy og den litt grovere Green Choice Crunchy har fått terningkast 6 i to forskjellige tester!

TESTVINNERE: – Dette er helt klart det beste peanøttsmøret, skriver Foreldre.no om Green Choice Peanøttsmør Crunchy. Og begge variantene får terningkast 6 i en test hos Bramat.no.
TESTVINNERE: – Dette er helt klart det beste peanøttsmøret, skriver Foreldre.no om Green Choice Peanøttsmør Crunchy. Og begge variantene får terningkast 6 i en test hos Bramat.no. Vis mer

Du lever lengre!

En nederlandsk studie har vist at mennesker som spiser litt nøtter eller peanøtter hver dag kan redusere risikoen for å dø for tidlig, skriver BBC. Risikoen for å dø av kreft, diabetes, lunge- og nevrodegenerative sykdommer ble betraktelig redusert blant de som spiste nøtter eller peanøtter.

Og ifølge Norsk Helseinformatikk forlenger nøtter og peanøtter livet ditt ved at det reduserer risikoen for koronar hjertesykdom, i tillegg til at det blant annet reduserer kolesterol, oksidativt stress, hyperglykemi og insulinresistens.

 

Mange bruksområder

At peanøttsmør er godt på ferske grove brødskiver, er hevet over enhver tvil. Nå finnes det også en spennende variant som er iblandet økologiske rosiner – prøv det på en riskake neste gang du har lyst på noe godt!

Men visste du at det også er godt i matlagning?

Du kan bruke Green Choice Creamy i smoothies – for eksempel sammen med banan, melk og bringebær. Og både det og Green Choice Crunchy er svært god i bakst, og kan brukes i de deiligste middagsretter – eller i vafler.

 

GODT OG EKSOTISK: Bruk peanøttsmør i matlagingen.
GODT OG EKSOTISK: Bruk peanøttsmør i matlagingen. Vis mer

Stekt ris med posjerte egg

2 porsjoner

Du trenger:
2 måleskjeer Green Choice peanøttssmør, crunchy
2 måleskjeer japansk soya, gjerne Blue Dragon
2 måleskjeer thai sweet chillisaus
2 tsk olje
2 dl sjampinjonger i skiver
1 liten rød paprika i terningenr
En halv grønn zucchini i terninger
1-3 tsk grønn chili tynt skivet
2 porsjoner kokt ris
1 dl ristede cashewnøtter, hakket
1 dl koriander, hakket
2 egg
1 måleskje eddik (24 prosent)

Slik gjør du:
Rør sammen peanøttsmør, soya og chilisaus. Varm oljen i en stekepanne. Legg i alle grønnsakene og stek raskt i ett minutt, rør risen ned i og stek i ytterligere ett minutt. Rør i soyablandingen og smak til.
Kok opp en liter vann, hell i eddiken og rør til det blir en virvel i gryta. Knekk egget i en kopp, slå det ned i vannet og la det syde i 4–6 minutter. Fordel risen på to tallerkener, og topp med egget, cashewnøtter og koriander.

FESTFINE VAFLER: Mettende, gode og glutenfrie. Foto: Green Choice
FESTFINE VAFLER: Mettende, gode og glutenfrie. Foto: Green Choice Vis mer

Glutenfrie vafler med peanøttsmør

3-4 vaffelplater

Du trenger:
1 dl Green Choice peanøttsmør, creamy
1 dl Green Choice nøytral kokosolje
3 egg
En halv banan
Et halvt eple
1 kryddermål salt
Soyafløte til topping
Ferske bær

 

Slik gjør du:
Smelt kokosoljen forsiktig på svak varme. Skill eggene, og pisk eggehvitene til et stivt skum. Del bananen i skiver, skrell og del eplet i små biter. Miks eggegulene, peanøttsmøret, bananen og eplet sammen med det flytende fettet til en jevn røre. Vend forsiktig de vispede eggehvitene ned i røren.
Stek i et vaffeljern med litt kokosfett. Visp soyafløten og server med den, peanøttsmør og ferske bær.

 

PSST: Nå kommer det også en ny variant av peanøttsmør på markedet fra Green Choice - peanøttsmør med rosinbiter! Prøv det på ferske rundstykker til helgefrokosten?

image: Er du klar over hvor sunt dette er?

 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: