GODT OG SUNT: Gi barna rene råvarer, som har den næringen som de trenger for å vokse seg store og sunne.  Foto: Shutterstock
GODT OG SUNT: Gi barna rene råvarer, som har den næringen som de trenger for å vokse seg store og sunne. Foto: Shutterstock Vis mer

Greenchoice

Maten som gir deg god samvittighet

Økologisk mat er bra - for både miljøet og for deg.

Økologisk mat er slett ikke noe nytt og moderne påfunn – i tidligere tider var jo all mat økologisk. Det fantes verken kjemiske eller syntetiske plantevernmidler, og hvor lang tid det tok før maten ble moden var bestemt fra naturens side.

Det moderne samfunnet har funnet raske løsninger på matproduksjon, med genmanipulering og kjemisk påvirkning som stikkord. Større og raskere avlinger er blant resultatene, men alle disse fremskrittene kan ha en bismak.

I tråd med at vi har skjønt at naturlig ofte er det beste, kommer ønsket om å spise naturlig mat igjen. Mat som ikke er genmanipulert, tilsatt kunstige stoffer eller behandlet med kjemiske eller syntetiske sprøytemidler. Mat som ikke er sminket for å se best mulig ut. Mat som rett og slett er ren!

 

Viktig merke

Økologisk mat er ren mat. Og for at du skal være sikker på at maten du spiser er økologisk, skal du se etter Ø-merket fra Debios på forpakningen. Det garanterer nemlig at alle ledd av produksjonen er økologisk, fra gården hvor maten blir produsert på, via foredlingsbedrifter, pakkeriene, omsetningsleddene og importørene.

Green Choice er et av varemerkene som bærer Ø-merket med stolthet. De har hatt stor suksess med sine økologiske peanøttsmør, og har i tillegg lansert en duft- og smaksfri økologisk kokosolje.

 

Bedre føre var

Selv om det kan være krevende å bare spise økologisk mat, vil det å bytte ut bare noen matvarer med økologiske produkter kunne ha god effekt på helsen.

All mat som selges i Norge holder seg innenfor grensen for hva som er tillatt av rester av kjemiske og syntetiske midler. Men enkelte kjemikalier har en cocktail-effekt – det vil si at når de kombineres kan de forsterke hverandres negative effekter, og påvirkningen på kroppen bli doblet eller tredoblet.

Vitenskapskomiteen for Mattrygghet slo i 2008 fast at «kombinasjonseffekt i praksis er et lite problem i Norge i dag».

– Men det skader likevel ikke å spise etter «føre var»-prinsippet, sier Steffen Storm Olsen, Brand Manager i Green Choice Norge. – Ny forskning kan gi oss nye svar, og spiser du mest mulig økologisk mat nå gjør du i alle fall ikke skade på kroppen din.

BEDRE FØRE VAR: Gir du barna økologisk mat, vet du at du ikke forer dem med noe som kan vise seg å være skadelig en gang i fremtiden. Hva med økologisk peanøttsmør og hjemmelaget syltetøy på brødskiva til lørdagslunsjen? Foto: Shutterstock
BEDRE FØRE VAR: Gir du barna økologisk mat, vet du at du ikke forer dem med noe som kan vise seg å være skadelig en gang i fremtiden. Hva med økologisk peanøttsmør og hjemmelaget syltetøy på brødskiva til lørdagslunsjen? Foto: Shutterstock Vis mer

Gode alternativ for barna

En ting forskningen også kan gi oss nye svar på, er hvilke langtidseffekter moderne matproduksjon har på små barnekropper, og hva genmanipulert mat har å si for arvestoffene til fremtidige generasjoner. Her kommer også føre var-prinsippet inn – hvis du inkluderer økologisk mat i barnas kosthold, gjør du i alle fall ikke skade!

Økologisk peanøttsmør fra Green Choice er et slikt smart valg. Bruk det som pålegg på grove brødskiver, og barna får gode proteiner og vitaminer gjennom et pålegg som smaker godt.

Her kan du lese mer om de gode egenskapene til peanøtter!

Når du steker mat kan det være smart å bytte ut den vanlige oljen med økologisk kokosnøttolje fra Green Choice. I tillegg til at du vet at den er fri for skadelige stoffer, inneholder den nyttige fettsyrer og tåler varme svært godt.

 

God samvittighet

Det er ikke bare din og familiens helse som blir påvirket av maten du kjøper. Hvordan maten blir produsert har konsekvenser for miljøet og for produsentene – og i noen tilfeller er det snakk om negative konsekvenser.

Kjemiske og syntetiske sprøytemidler påvirker blant annet økosystemet ved at de forstyrrer den naturlige balansen mellom insekter, fugler og dyr. I tillegg kan bøndene utsettes for helserisikoer i forbindelse med sprøytingen, og restene av midlene kan forurense vannet og havne i foret til dyrene.

Velger du produkter som har Ø-merket, vet du at produksjonen har foregått på en måte som er bra for både bøndene og miljøet. Det gir god samvittighet!

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: