Rydder havet

Pia fikk et angstanfall under vann

- Jeg måtte kare meg opp på et skjær, og der satt jeg og prøvde å åpne brystet for å få luft i nesten et kvarter.

MØTTE VEGGEN: Pia Ve Dahlen er marinbiolog, og fikk kjenne på kroppen hvordan det føltes å møte veggen. I dag har hun skrevet bok. FOTO: Joachim Engelstad
MØTTE VEGGEN: Pia Ve Dahlen er marinbiolog, og fikk kjenne på kroppen hvordan det føltes å møte veggen. I dag har hun skrevet bok. FOTO: Joachim Engelstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pia Ve Dahlen er kjent fra NRK-ruta som sprudlende, munnrapp biolog med en stor forkjærlighet for havet. Få kan snakke like oppildnet om nakensnegler og sjøpølser som henne. Hun har vært med på å starte en rekke prosjekter, inkludert Passion for Ocean-festivalen, og har i tillegg satt seg som mål å tilbakeføre Oslofjorden til fordums klart vann – uten mudder.

Men mudder har det saktens vært i Pia eget liv. Så helhjertet gikk hun inn for prosjektene, så mye krefter brukte hun på å redde jorden, ja hele fremtiden, at hun først ikke merket at hun ikke lenger fant glede i det.

– Jeg satt midt ute i tareskogen på Træna med tre svære nakensnegler ved siden av meg – og følte ingenting. Det sier noe om hvor langt nede jeg var.

Hun som elsket å holde forelesninger i fjæra og kunne snakke i timevis om den minste mikrobe. I 2018 føltes kroppen plutselig som et blyteppe og fem iskaffe måtte til for å holde det gående i en halvtime i vannkanten.

– Jeg trodde jeg følte meg apatisk fordi jeg ikke sov om natten, men det var jo fordi kroppen ikke ville forelese. Jeg tolket ikke mangelen på engasjement som noe annet enn trøtthet, og skjønte ikke at jeg var deprimert. Så døde bestefaren min samtidig, og plutselig sa det stopp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer