Lag pynten selv:

10 bærekraftige julepynt-ideer

Det trenger verken å være dyrt eller tidkrevende å pynte til jul. Brett, mal og sy om ting du har liggende, og vips så har du unik julepynt.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer
Publisert

1. Tørket fruktkrans

De fleste har epler og appelsiner i fruktskålen. De kan brukes til å lage en fin krans til jul. Skjær opp tynne skiver av begge fruktene, og stek dem i ovnen en times tid på 150 grader. Når de har tørket helt inn, kan du henge dem på en krans, som du former av metalltråd. Pynt gjerne også med andre tørkede vekster som blomster, kongler og kvister.

Tips! Tørket frukt kan pynte opp i skåler rundt omkring i hjemmet, eller fest dem som dekor på julegavene. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
Tips! Tørket frukt kan pynte opp i skåler rundt omkring i hjemmet, eller fest dem som dekor på julegavene. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

2. Malte vifter

De aller fleste av oss har noe hvitt papir liggende, så hvorfor ikke bruke det til å lage vifter? Sprut litt rødbrun vannmaling på papiret med en stiv malerkost, og la tørke. Brett papiret langs midten, og brett det ut igjen. Brett så 2 cm brede kanter fra den korte siden og opp, som et trekkspill. Brett viften på midten, og lim sammen endene, så den danner en sirkel. Ønsker du en større vifte, gjenta med et nytt ark, lim de to halve viftene sammen. Heng opp som pynt i vinduet.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

3. Unik julepynt

Utnytt det du har liggende i skapene, og lag unik, egendesignet juletrepynt. Print for eksempel ut bilder av figurer eller ikoner, klipp de ut, og lim bildet på et stykke papp eller tykt papir. Pynt figurene med ting som fjær, blonder, steiner eller perler. Du kan også surre litt kreppapir rundt pinner du enten har liggende hjemme, eller som du finner ute i skogen. Form papiret som du ønsker, og knyt et gavebånd rundt.

Gamle, mønstrete duker kan også brukes som oppheng hvis du klipper dem i mindre deler. Heklede eller broderte duker er ekstra lekre. Lag stivelse ved å legge poteter i vann. Dypp dukdelene i vannet, slik at de stivner og ikke faller sammen når du henger dem opp på juletreet.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

4. Kulenes nye klær

Om julekulene dine har sett sine bedre dager, eller de rett og slett ikke passer inn i stilen din lenger, kan du friske dem opp med litt maling. Finn fram malingsrester og perler eller papir, og gi julekulene dine en skikkelig «Bli ny»-dag. Mal noen ensfarget, andre med prikker, striper eller andre mønstre. Om kulene trenger en ny snor, kan du klippe ut og lage et bånd av noen fine stoffrester, eller hekle en ny snor av restegarn.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

5. Eviggrønn misteltein

Ønsker du deg en evigvarende misteltein som du kan hente fram år etter år? Lag din egen av ståltråd, perler og grønn kartong. Begynn med å lage grunnformen ved å surre ståltrådene rundt hverandre. Lag fire–fem «greiner». Klipp ut små, slanke blader av kartongen, og brett dem på midten. Krøll dem på samme måte som du ville gjort med et pakkebånd, så de buer seg litt. Fest perler og blader på greinene. Heng opp i en døråpning eller ved en trapp, i et fint silkebånd.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

6. I pose og sekk

Sy lekre gaveposer av en gammel duk du har liggende i skuffen eller en du finner i en bruktbutikk. Lag forskjellige størrelser, som passer til de gavene du skal gi bort i år. På den måten er det også mer sannsynlig at «gavepapiret» blir tatt vare på og brukt på nytt, år etter år. Posene kan faktisk brukes til det meste, og du sparer dermed miljøet for mange meter gavepapir. For en ekstra touch kan du dyppe posene i kaffe, slik at de får flotte mønstre og farger. La posene tørke, og legg gavene inni! Knyt igjen med et bånd.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

7. Nytt liv til beltene

Har du noen utslitte skinnbelter liggende i skapet, kan du forvandle dem til serviettringer. Gamle skinnbelter er også mulig å kjøpe for en billig penge i bruktbutikker eller på loppemarked. Lag serviettringen ved å klippe av spennen og en passende bit av beltet. Brett skinnbiten rundt servietten. Klipp to hakk – et ovenfra og ett nedenfra, slik at de to endene kan festes i hverandre. Legg på tallerkenen, og pynt med små granbar.

Tips! Gamle duker kan brukes til å sy stoffservietter av. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
Tips! Gamle duker kan brukes til å sy stoffservietter av. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

8. Lys opp julen

Har du noen gamle lysestaker stående som du ikke får brukt? Kanskje en har mistet sin makker, eller fått noen stygge riper? Med noen enkle grep kan du gjenbruke stakene og skape stemning i desembermørket. Mal alle lysestakene i samme farge. Bruk gjerne rester av maling som du har stående, men sørg for at den fester seg på materialet lysestaken er laget av.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

9. Gøy med deig

I de aller fleste kjøkken finner du ingrediensene til trolldeig. Med en blanding av mel, vann, salt og litt olje får du en smidig deig som du kan forme til alle slags figurer og oppheng. Vi har laget små polkastenger, som oser av jul. Rull stengene, og stek dem i ovnen på 120 grader i tre timer. Når de har kjølt seg ned, kan du male dem. Mal først hele stangen med hvit akrylmaling, og mal deretter på røde striper. Heng dem på greiner eller juletreet.

Tips! Trolldeig er en enkel og morsom aktivitet for store og for små. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
Tips! Trolldeig er en enkel og morsom aktivitet for store og for små. FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

10. Fra sommer til jul

Gavepapir er en av de store klimasynderne, så et godt råd er å pakke inn årets gaver i avlagte klær – som for eksempel en sommerkjole. Posen i bakgrunnen har vi sydd av ermene, der det allerede var knytesnorer. De brukes nå til å åpne og lukke gaveposen. Du kan også sy en løpegang i stoffet og trekke en snor igjennom. Rosen på pakken er laget av et kjoleerme. Klipp det av, sy inn små sting, og trekk stingene sammen, slik at det former seg til en rose.

FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto
FOTO: Martin Panduro/Stöhfoto Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer