Interiør:

100 prosent i orden!

Smarte oppbevaringsløsninger og å begrense mengden av ting er en utfordring for de fleste av oss. Jutta viser hvordan man lykkes med begge deler!

INTERIØR: Det er ikke mangel på kreativitet og påfyll av inspirasjon for Jutta. Hun har jobbet på Ikea i mange år i mange forskjellige land. FOTO: Heléne Linsjö
INTERIØR: Det er ikke mangel på kreativitet og påfyll av inspirasjon for Jutta. Hun har jobbet på Ikea i mange år i mange forskjellige land. FOTO: Heléne Linsjö Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun er nysgjerring, motivert og superorganisert. Dessuten har hun alltid hatt et lidenskapelig forhold til form og funksjon. Med det i tankene er det kanskje ikke så rart at Jutta Viheriä har viet hele sitt liv til innredning. Og da handler det ikke bare om fantstisk håndverk, men også kunsten og kunnskapen om å bo smartere.

– Jeg tror virkelig, fra bunnen av hjertet, at det går an å skape en bedre og enklere hverdag for mange, og utgjøre en stor forskjell bare ved å tenke gjennom hvordan man vil at sitt eget hjem skal fungere praktisk – og innrede deretter.

Det første man slås av når man kommer hjem til Jutta, er lyset og rommet. Åpne flater og store vinduer som vender mot hagen og terrassen. Nesten alt inne i huset går i hvitt, veggene, gulvet og møblene.

– Jeg har et stort behov for lys. Jeg får panikk av at det er for mørkt, sier hun, og konstaterer at hun har testet ulike farger, men det varer aldri så lenge.

LES OGSÅ: 24 fantastiske nyheter til hjemmet

SPISEPLASSEN: En smal hylle eller list er perfekt til å sette bildene dine på. Da kan du variere så ofte du vil, uten å måtte tenke på hull i veggen fra oppheng. FOTO: Heléne Linsjö
SPISEPLASSEN: En smal hylle eller list er perfekt til å sette bildene dine på. Da kan du variere så ofte du vil, uten å måtte tenke på hull i veggen fra oppheng. FOTO: Heléne Linsjö Vis mer

For seks år siden solgte hun leiligheten i Helsingborg og flyttet til det første egnede huset i boligsameiet Viken, en knapp mil utenfor sentrum. Med den beslutningen kom også et ordentligt byggeprojekt, ettersom den vel innrøkte og murbelagte 1960-tallsvillaen hadde et stort behov for oppussing. Alt, fra materialvalg til planløsning, havnet under lupen:

– Jeg visste nøyaktig hva jeg ville gjøre, helt til mitt begrensete budsjett satte en stopper for en del av planene – epoksylakkerte gulv med innebygget varme, for eksempel. Derimot forsøker jeg å være klok og ikke dvele ved ting som ikke er så lette å endre.

Ingen halvgjorte prosjekter, med andre ord, bare en oppussingsreise som har krevd både om- og ettertanke. Eller som Jutta sier:

– Det tar like lang tid å gjøre noe bra som å gjøre det dårlig. Så hvorfor velge å slurve?

LES OGSÅ: Med vintageskatter og planter i fokus har Helle bygget et hjem med sjel

STUEN: Husk variasjon i teksturer og overflater for å skape dybde og spenning når du innreder med en og samme farge. FOTO: Heléne Linsjö
STUEN: Husk variasjon i teksturer og overflater for å skape dybde og spenning når du innreder med en og samme farge. FOTO: Heléne Linsjö Vis mer

Jutta er født i Finland og begynte sin yrkesbane som dekoratør i Åbo. I 1983 fikk hun jobb på Ikea i Kungens kurva, et paradis for en interiørfrelst, sier hun, og i dag, drøyt tretti år senere, jobber hun som kommunikasjonssjef for Ikeas avdeling Range and Design, på hovedkontoret i Älmhult.

De mange årene hos den smålandske møbelkjempen har betydd en rekke ulike oppdrag og flyttinger, både i og utenfor Sverige.

– Forandringer gir meg masse energi og gjør at jeg alltid finner ny inspirasjon. Selvfølgelig kan det være litt skremmende iblant, men oftest gir det så utrolig mye å prøve nye ting.

LES OGSÅ: Ja, du tør! Frisk opp hjemmet med rosa interiør

KJØKKENET: Kjøkkenet er lite, men har smart planløsning. Kjøkkeninnredningen består av basen Faktum og frontene Applåd fra Ikea. Jutta har selv malt prikkene over stekeplaten. FOTO: Heléne Linsjö
KJØKKENET: Kjøkkenet er lite, men har smart planløsning. Kjøkkeninnredningen består av basen Faktum og frontene Applåd fra Ikea. Jutta har selv malt prikkene over stekeplaten. FOTO: Heléne Linsjö Vis mer

Finland, Sverige, USA, Italia … Jutta får en spesiell varme i stemmen når hun prater om tiden i italienske Milano.

- Hva var det beste med Milano?

– Alt var best! Det var og er fortsatt min favorittby. Jeg ble forelsket i alt fra været til hvordan man behandler hverandre som mennesker. Uansett alder blir du sett, du er noe. I ditt kvartal vet alle hvem du er, og man hilser på hverandre. Og man treffes i den lokale baren, selv om man ikke omgås privat. Den type sosiale liv kan jeg fortsatt savne.

– Og jeg elsker å kjøre bil i Milano … det er herlig å få vise litt temperament!

Blant utklippene og bildene på veggen i arbeidsrommet henger blant annet et foto av en av Svensk Forms mest kjente ansikter, Ingegerd Råman. De siste årene har Ikea gjennomført er rekke samarbeid med kjente designere. Som den mye omtalte Råman-kolleksjonen Viktig, med fokus på glass og keramikk.

– Å få arbeide med Ingegerd har vært et av høydpunktene i mitt yrkesliv. Hun er en mentor som er blitt en nær venn og er en stabil kilde til inspirasjon. Hvis dere synes at jeg har det nakent her hjemme, skulle dere sett hvordan hun har det, sier Jutta og ler.

Spesielt for dem som liker orden, er Juttas hjem en drøm. Bak dører og forheng gjemmer det seg et under av organisering. Alt er møysommelig oppbevart i ulike bokser eller hengt opp på rader av kroker og hengere. Det er ingen stor overraskelse at hun lever etter ordtaket «én ting inn, én ting ut» og heller rydder bort overflødige ting enn å selge dem, i tillfelle det skulle bli bruk for dem senere, forklarer hun. Det finnes hverken tid eller rom for uorden.

– Jeg er et kontrollmenneske, både på jobben og hjemme. Det gir meg ro å vite hvor alt finnes og at jeg kan hente fram noe med en gang jeg trenger det. Jeg trenger aldri å bruke tid på å lete.

Se flere bilder av Juttas flotte hjem nedenfor:

LES OGSÅ: Slipp våren inn i alle rom med disse interiørskattene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer