Tørkede blomster

15 blomster med evig liv

Hold sommerfølelsen levende ved å dyrke planter som også egner seg for tørking.

BLOMSTER: En vakker bukett fra hagen med lang holdbarhet er en herlig gave. Du kan binde buketten av for eksempel høststråblomst, karriplante, grønnskjell, prydløk, bakkeknapp, lavendel, rug, sommerridderspore, lin, valmue og hjertegress. FOTO: Tia Borgsmidt
BLOMSTER: En vakker bukett fra hagen med lang holdbarhet er en herlig gave. Du kan binde buketten av for eksempel høststråblomst, karriplante, grønnskjell, prydløk, bakkeknapp, lavendel, rug, sommerridderspore, lin, valmue og hjertegress. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer
Publisert

Det er fantastisk å pynte opp med friske blomster, men i de siste årene er det også blitt moderne med buketter av tørkede blomster. De tørkede blomstene kalles også evighetsblomster. Og selv om de ikke varer for alltid, så holder de seg fine ganske lenge.

Tørkede blomster kan kjøpes ferdig i butikken, men det er enda morsommere å dyrke dem selv. Noen sorter passer bedre å tørke enn andre.

En del slike «evighetsblomster» er ettårige planter. De kan du plante på åpne plasser i bedene, men du kan også så dem på rekke og rad, så du får din egen blomsterhage. Evighetsblomstene trives generelt best i vanlig god hagejord på et sted der det er godt med sol. Du kan forspire dem inne i løpet av våren, og plante dem ut når de ikke lenger er fare for frost. Mange av plantene kan du også så direkte ut i bedet. På frøposen vil det alltid stå om det er nødvendig å forspire eller ikke.

Drømmer du om evighetsblomster som kommer igjen år etter år, kan det også la seg realisere. Disse plantene kan du med fordel plante i staudebedet. Når du kjøper planter i potter, kan du som ­utgangspunkt plante de i jorda så lenge det ikke er frost, men høsten er likevel det optimale tidspunktet. Staudene vil raskt begynne å vokse hvis du ­graver et stort hull, løsner jorden i bunnen og på ­sidene og setter den godt gjennomvannede planten ned i hullet. Sørg for at den står i samme høyde som i potten, og trykk jorden godt omkring den. Det er viktig å vanne rikelig, ­spesielt i startfasen.

Bruk de tørkede blomstene i buketter, kranser og dekorasjoner. Husk også å høste frø fra dine ­evighetsblomster, så du kan så på nytt neste år.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

SLIK TØRKER DU

1. Plukk blomstene når de er nyutsprungne en dag det er tørt vær og plantene ikke er fuktige.
2. Ta bort de nederste bladene, og samle blomstene i bunter, sort for sort.
3. Sett en strikk rundt blomsterstilkene. Du kan bruke snor, men etter hvert som stilkene tørker, blir de tynnere, og da risikerer snoren å gli av.
4. Fest en snor i strikken for oppheng.
5. Heng blomsterbuntene opp ned innendørs i et tørt rom med god ventilasjon. Det kan også gjerne være mørkt for at de ikke skal blekne for mye.

Denne fargestrålende buketten holder seg flott hele sommeren. Den består blant annet av prydløk, sommerridderspore, jomfruen i det grønne, sommerasters, fløyelsblomst og bakkeknapp. FOTO: Tia Borgsmidt
Denne fargestrålende buketten holder seg flott hele sommeren. Den består blant annet av prydløk, sommerridderspore, jomfruen i det grønne, sommerasters, fløyelsblomst og bakkeknapp. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

15 blomster med evig liv

Karriplante – Helichrysum italicum
Karriplanten sprer en herlig, krydret duft av karri i hagen, og det er en plante som ofte dyrkes på grunn av de flotte, grå bladene. Men planten gir også vakre, gule blomster, som egner seg godt til tørking. Dette er en staude, så du kan ha glede av den år etter år. Lavendel –

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Lavendula angustifolia
Lavendel er svært populær når det handler om å dyrke planter til tørking, for de fine, blå blomstene bevarer både farge og duft. Lavendel er en staude som kan brukes som kantplante, men du kan også dyrke den i et blandet bed, for eksempel med markjordbær i bunnen.

Hjertegress – Briza media
Gress gir en særegen letthet i så vel bedet som i en bukett eller krans. Hjertegress er med sine små blomster spesielt yndig. Det finnes flere arter, som for eksempel stort hjertegress, vanlig hjertegress og dverghjertegress.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Japansk lykt – Physalis alkekengi
Dette er en flerårig plante som starter med å sette små, hvite blomster og som deretter utvikler frø i en rund ball omgitt av et oppblåst hylster. I starten er dette hylsteret grønt, men det blir senere oransje, og stilkene egner seg svært godt til tørking.

Judaspenge – Lunaria annua
Judaspenge er ett- eller toårig og får fine, lilla blomster i juni. Det er imidlertid de store, ovale skjellene som typisk brukes i tørkede buketter, siden de har en skulpturell form og er svært dekorative sammen med blomster.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Grønnskjell – Moluccella laevis
Grønnskjell kalles også traktbeger og er en ettårig sommerblomst som blir opptil en meter høy. Stilkene er fylt med klokkeformede begre, og det er inni dem at de små, hvite blomstene er. Planten dyrkes primært for sine dekorative klokker, som også kan tørkes.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Bredsinnia – Zinnia elegans
Det er noen blomster som er naturlige å tørke, og så er det andre hvor tanken slett ikke slår deg. Den ettårige bredsinnia er vakker i både frisk og tørket tilstand, så prøv den i hagen.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Knerips – Limonium sinuatum
Dette er en ettårig plante som er perfekt til tørking. Den finnes med blomster i mange fine farger, så her er det mange muligheter.

Orientridderspore – Consolida orientalis
Når du ser den flotte orientriddersporen i full blomst, vil du neppe tenke på tørking. Men den tørker på vakreste vis og bevarer sin intense farge.

Lin – Linum
Lin er egentlig en nytteplante, der frøene blant annet brukes i husholdningen, mens stenglene kan brukes til framstilling av tekstil. Men det er også verdt å dyrke de vakre, blå blomstene kun på grunn av prydverdien. Og frøstandene kan tørkes og inngå i de fineste evighetsbuketter.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Sommerasters – Callistephus chinensis
Sommerasters er med sine klare farger praktfull i friske buketter, men prøv også å tørke noen av dem. De er fine sammen med nøytralt gress i tørkede buketter.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Kongeskjerm – Ammi majus
Kongeskjerm er en plante med et vell av små, hvite blomster som sitter samlet i store skjermer. Det er alltid nærliggende å tørke frøplanter fra skjermplanter, men denne kan du også tørke med godt resultat mens den fortsatt står i full blomst.

Bakkeknapp – Scabiosa
Dette er en fin sommerblomst, som etter endt blomstring tryller fram de vakreste frøstander, som er fine å tørke.

Høststråblomst – Xerochrysum bracteatum
Høststråblomst er innbegrepet på en evighetsblomst. Den har blomster i flere vidunderlige farger som holder seg fantastisk etter tørking.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Hortensia – Hydrangea
Det er vanskelig å komme utenom hortensia når det dreier seg om tørkede blomster, for den får de vakreste farger. Skal du bruke blomster til kranser, er det en fordel å binde kransen mens de er friske, for ellers vil de bli vanskelig E å arbeide med.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

HJEMMELAGET VEGGKRANS

Du trenger:

  • Lilla høststråblomst
  • knerips
  • hjertegress
  • haresvans
  • blomstertråd
  • 1 halmkrans (Ø 18 cm)
  • bånd
  • 4 knappenåler
En krans bundet med tørkede blomster vil gi glede i lang tid. FOTO: Tia Borgsmidt
En krans bundet med tørkede blomster vil gi glede i lang tid. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Slik gjør du:
1. Klipp plantene til, så stilkene er 3 cm lange, og sorter dem i bunker etter art. Fest vikletråden til kransen ved å sno den noen ganger rundt kransen.
2. Lag en liten bukett av 4–5 blomster, og knyt dem til kransen. Bind deretter 1–2 blomster til kransen om gangen – husk også å dekke sidene. Fortsett å knyte blomster til kransen, og fest til slutt blomstertråden ved å sno den noen ganger rundt kransen.
3. Fest båndet på baksiden av kransen med 2 knappenåler, og sno båndet rundt kransen. Når hele stykket av kransen er dekket, klipper du av båndet og fester enden med 2 knappenåler på baksiden. Fest et bånd i kransen til oppheng.

Buketten er bundet i en spiral, og det gjør ikke noe om noen av blomstene har forholdsvis korte stilker, siden de ikke trenger vann. FOTO: Tia Borgsmidt
Buketten er bundet i en spiral, og det gjør ikke noe om noen av blomstene har forholdsvis korte stilker, siden de ikke trenger vann. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

BLOMSTER OG FRØSTANDER

Denne buketten med en nydelig blanding av tørkede planter holder seg flott en lang periode. Buketten består av høststråblomst, knerisp, valmue, blodtopp, vortemelk, jomfruen i det grønne, vill gulrot og kongeskjerm.

På venstre side, ovenfra og ned: knerisp, dverghjertegress, karriplante, høststråblomst, hjertegress, papirknopp, haresvans, pampasgress. På høyre side, ovenfra og ned: grønnskjell, rosesolvinge, sommerridderspore, frøkapsel av valmue, prydløk, lyng, lavendel, rug og høststråblomst. FOTO: Tia Borgsmidt
På venstre side, ovenfra og ned: knerisp, dverghjertegress, karriplante, høststråblomst, hjertegress, papirknopp, haresvans, pampasgress. På høyre side, ovenfra og ned: grønnskjell, rosesolvinge, sommerridderspore, frøkapsel av valmue, prydløk, lyng, lavendel, rug og høststråblomst. FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer