Lag selv:

15 fine DIY-prosjekter

Her kommer inspirasjon til julepynt du kan lage selv i adventstiden.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer
Publisert

1. Nisse i glasshus

Du trenger ikke å innrede hele vinduskarmen med lag på lag med bomull. Et enkelt trefat og en glasskuppel kan fint danne rammen for et nisselandskap. Gå på leting i naturen etter noen fine kvister og finurlige greiner, og sett dem i en vase ved siden av glasskuppelen for å gi fornemmelsen av skog til julefigurene.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

2. Til og fra-kort

Hvis du har litt papp liggende, kan du lett lage dine egne til og fra-kort. Velg hvilke julemotiver du vil ha på kortene dine. Det kan for eksempel være juletrær, hjerter eller stjerner. Mal motivet med en pensel med lim, og dryss glitter over. Du kan også lage et fint kort av en liten treplate, som du legger en liten grankvist på og surrer et gullfarget metallbånd rundt.

FOTO: Skovdalnordic
FOTO: Skovdalnordic Vis mer

3. Naturlig innpakning

Gå en tur i skogen, og finn greiner og kvister som du kan bruke til å pynte presangene med. Du kan legge en kvist under båndet, eller knyte en fin, liten krans. Kransen kan du lage av ståltråd som passer til størrelsen på pakken.

Legg løpende greiner på langs kransen, og knyt dem fast med ståltråd eller blomstertråd. Slå et bredt bånd rundt kransen, og bind den fast til pakken.

FOTO: Skovdalnordic
FOTO: Skovdalnordic Vis mer

4. Grønn krans

Ønsk gjestene velkommen med en vakker krans på døren. Kjøp den eller lag den selv. Denne dørkransen er en halmkrans hvor det blant annet er blitt festet på små furukvister, nobilisgran, eføy, voksblomster og kongler.

FOTO: Niels Jensen
FOTO: Niels Jensen Vis mer

5. Kuler på pidestall

Fine glasskule som plasseres i keramikkpotter skaper blikkfang på bordet. I stedet for glasskuler kan du også bruke julekuler i forskjellige størrelser, former og farger.

Tia Borgsmidt
Tia Borgsmidt Vis mer

6. Julelandskap med småkaker

Alt du trenger for å bygge ditt eget lille julelandskap er pepperkakedeig, søte kakeformer og et stort glass. Med de tre ingrediensene og en stor porsjon fantasi kan du skape en superfin juleverden.

Rør melis sammen med 1 eggehvite til glasur, og pynt kakene med glasuren som du selv ønsker.

Fyll et stort glass med sukker, så det dekker bunnen og ligner på snø. Plasser småkakene i sukkeret, så de står godt fast. Pynt med for eksempel nøtter, grankvister, grankongler og andre koselige ting. For en flott effekt kan du også blande litt konditorfarge i glasuren og for eksempel ha grønn glasur på grantrærne.

FOTO: Philip Høpner
FOTO: Philip Høpner Vis mer

7. Levende lys

Samle sammen de lysestakene du har hjemme, og sett dem sammen som en fin lysdekorasjon. Og ikke vær redd for å kombinere forskjellige farger og former, for det er nettopp denne ulikheten som gir oppsetningen personlighet og sjarm.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

8. Søt papirengel

Du trenger:

  • 2 A4-ark
  • 1 lang, kraftig tråd
  • Nål
  • 1 stor treperle

Slik gjør du:

Brett begge arkene som et trekkspill fra den korte siden, så hver fold har en bredde på om lag 2 cm. Træ tråden i nålen, og lag et lite hull med den øverst i det papiret som skal danne viftekroppen, og trekk den nesten helt igjennom. Samle de 2 trådendene, og stikk dem begge gjennom nåløyet. Stikk nålen opp i midten av det papiret som skal danne vingene, og knyt en knute så brettene i papiret strammes til. Stikk nål og tråd igjennom perlen, og etterlat litt ekstra snor til oppheng.

FOTO: Inge Skovdag (Skovdal & Skovdal ApS.)
FOTO: Inge Skovdag (Skovdal & Skovdal ApS.) Vis mer

9. Hjertenes fest

Du trenger

  • 25 papirstrimler (5 a 30 cm, 5 a 24 cm, 5 a 18 cm, 5 a 12 cm og 5 a 8 cm)
  • Saks
  • Snor eller silkebånd
  • Stiftemaskin

Slik gjør du:

1. Ta 1 papirstrimmel av hver størrelse, og brett alle 5 på midten. Legg papirstrimlene inn i hverandre, så den korteste ligger ytterst, deretter den nest korteste og så videre. Klipp snoren i passende lengde, og knyt en liten knute. Legg snoren inn i den lengste og siste strimmelen, og stift alt sammen. Sørg for at alle papirstrimlene ligger jevnt og at både papir og snor blir stiftet fast.

2. Brett begge sider av hver enkelt strimmel ned mot bunnen, så det ligner på et hjerte. Stift bunnen sammen. Fest hjertene på en trepinne i en dekorasjon, eller heng dem på dører eller vinduer.

FOTO: Papirklip (Skovdal & Skovdal ApS.)
FOTO: Papirklip (Skovdal & Skovdal ApS.) Vis mer

10. Pynt pakkene

Hvis du bruker nøytralt gavepapir, kan du gi presangene farge og personlighet med fine bånd, vedheng og kort. Her kan det være en idé å tenke kreativt og ikke alltid lage den klassiske sløyfen. Knyt snoren flere ganger rundt pakken, eller bruk alternative materialer som bånd.

På den store pakken til venstre har vi for eksempel brukt en stjernegirlander på ståltråd. Bruk også gamle heklede bånd som kan gi innpakningen et romantisk og koselig uttrykk. Du kan også henge på vakre julekuler som en ekstra liten gave til mottakeren.

FOTO: Skovdalnordic
FOTO: Skovdalnordic Vis mer

11. Hengende stake

Klipp en bit kraftig og lett bøyelig ståltråd, og form den til en krans i den størrelsen du ønsker. Sno endene om hverandre for å feste kransen sammen. Sett vekselvis små kvister av for eksempel gran, furu og enkelte kvister av eukalyptus på kransen med grønn blomstertråd.

Fyll kransen ut med grønt, og fest enden på ståltråden på innsiden av den ferdige kransen. Fest bånd på kransen fire steder, og samle båndene i toppen med en knute. Fest til slutt fire juletrelysholdere for levende juletrelys på kransen mellom båndene, og sett i stearinlys. Gå aldri fra denne staken når du brenner levende lys i den. Lysholdere er fra Notre Dame, stearinlys fra Asp Holmblad og bånd fra Bungalow.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

12. Søte snømenn

Lag papirposer til bestikk, og dekorer dem med snømannhoder. Klipp sirkler av papp, og tegn øyne og nese med én svart og én ferskenfarget tusj. Lim hodene på klesklyper av tre, og knyt en fin snor rundt posen.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

13. Små trær i vinduet

Sett flere mindre trær i en vinduskarm, og legg pynt ved siden av. Plasser trærne i små plastposer, klipp en bit striestoff og ha det utenpå. Knyt det fast med en snor i kanten av potten. Form en sølvfarget piperenser som en stjerne, og plasser den i toppen av treet med en ståltråd. Strie, piperenser, minipynt og papirkuler fås i hobbybutikker.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

14. En skål full av pynt

Julepynt må ikke nødvendigvis henges opp. Legg i stedet pynten i en skål eller en fin kurv som en stor, blandet godteriskål med kongler, hjerter, nisser og det du måtte ha.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

15. Silkesløyfer og kurv

Lysegrønne, grå og hvite julekuler er hengt på treet med hvite silkesløyfer. Det er alt som skal til når det allerede er julekoselig i stua med varme i ovnen og massevis av fine innpakkede presanger på gulvet. Også kan du plassere juletrefoten oppi en fin kurv som her.

FOTO: Liselotte Plenov
FOTO: Liselotte Plenov Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer