Lag selv!

24 ideer til advent

Velg en liten aktivitet hver dag, så blir juleforberedelsene både mange og koselige, og stemningen garantert!

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer
Publisert

1. Nålkrans

Hva er vel mer jul enn en vakker grankrans? Du kan gjenbruke selve basen år etter år, og piffe den opp med tørkede blomster, små kvister av eviggrønt – eller hva enn som faller deg i smak. Heng den på inngangsdøren, eller ta ned et bilde fra veggen og gi den hedersplassen i stuen.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

2. Sjokoladepinner

Rør ut en sjokoladepinne i en kopp med varm melk, og se melken forvandle seg til en luksuriøs versjon av varm sjokolade.

Tid: 15 minutter
Kjøletid: 1 time
Antall: 9 stk.

Ingredienser:
10 kardemommekapsler
10 hele nelliker
1 kanelstang
0,5 dl kremfløte
300 g mørk sjokolade
sukkerpynt (kan sløyfes)
9 ispinner av tre
små silikonformer

1. Grovhakk kardemomme, nelliker og kanelstang, og fordel krydderne i et tefilter. Varm opp fløten langsomt i en kjele, og legg tefilteret i fløten. La det trekke i 10 minutter, og kast krydderet.
2. Finhakk sjokoladen, og smelt den i en skål over et vannbad. Rør inn fløten. Fordel blandingen i de små silikonformene. Dryss eventuelt over sukkerpynt. La sjokoladen sette seg lett i romtemperatur, og stikk forsiktig en ispinne inn i hver form.
3. La sjokoladen stivne, og sett dem på kjøl ved 16–18 grader. Server sjokoladepinnene med varm melk, og la sjokoladen smelte langsomt under omrøring med ispinnen. Nyt!

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

3. Oppslagstavle

Bruk en oppslagstavle til å henge opp julepynt, som flettede hjerter, papirutklipp, juletrekuler eller julekort. Du kan også lage tavlen selv med en isoporplate dekket av lerret.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

4. Kaker på snor

I gamle dager var pynten spiselig. Stikk et hull i pepperkakene neste gang du skal bake. Træ en snor gjennom hullene, og heng opp som pynt, hvor som helst.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

5. Brente mandler med kanel

Ingredienser:
200 g mandler
2 dl melis
0,5 ts kanel

1. Bland mandler og melis i en stekepanne. La melisen smelte på middels varme til det smeller i mandlene og karamellen har fått en fin farge. Rør i pannen hele tiden.
2. Strø over kanel, og ta platen av varmen.
3. Legg mandlene ut på et bakepapir, spre de godt ut over, og la det stivne helt.

FOTO: Fredrik Nylén
FOTO: Fredrik Nylén Vis mer

6. Pyntet knagg

Kroker eller knagger i alle rom kan pyntes med julekuler! Småkaker og julegodteri i gjennomsiktig glass skaper også julestemning.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

7. Pakker på utstilling

Det er ingen grunn til å fylle bod og loft med ferdig innpakkede gaver. La heller pakkene stå på utstilling fram til de skal gis bort. Et lite konsollbord eller en sjenk blir kombinert utstillingsplass og oppbevaring fram til den store dagen er her.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

8. Adventskrans med blomster

Blomster hører ikke bare sommeren til – de kan også brukes som adventspynt!

Ingredienser:
halmkrans
grankvister
tørkede blomster
papirblomster
kraftig ståltråd

1. Bruk ståltråd til å feste små grankvister til en halmkrans. Du kan også kjøpe en ferdig grankrans.
2. Plasser tørkede blomster og papirblomster på kransen. Bruk ståltråd til å feste dem, om nødvendig. Pass på ikke å plassere blomstene der lysene skal være.
3. Avslutt med å sette lys i kransen. Du kan enten tvinne et feste med ståltråd eller kjøpe ferdige lysholdere som du stikker i kransen.
4. Tenn adventslyset, og kjenn roen senke seg. Bare husk å blåse ut flammen før du forlater rommet.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

9. Honningkakehus med glasur

Tid: 1,5 timer
Hviletid, deig: minst 1 døgn
Steketid: 24 minutter

Tegn din egen mal, eller finn en ferdiglaget på nett, som er enkel å printe og klippe ut. Så er du godt på vei med å lage ditt eget honningkakehus!

Honningkakedeig:
300 g fast honning
200 g brunt sukker
200 g smør
1 stort egg
1 ss finrevet appelsinskall
0,5 dl kremfløte
800 g hvetemel
0,5 ts fint salt
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
1 ts malte nelliker
0,5 ts allehånde
1 ts hvit pepper
1 ts natron

Glasur:
3 eggehviter
700 g melis
eventuelt godteri til pynt
sprøytepose

Knekk:
150 g sukker

1. Honningkakedeig: Varm honning, sukker og smør opp i en kjele på svak varme til smøret er smeltet og blandingen er jevn. La blandingen kjøle seg helt ned i en skål. Rør egg, appelsinskall og fløte inn i blandingen. Elt mel, salt og krydder i deigen, til den er jevn. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den kjølig i minst 1 døgn. Skru ovnen på 200 grader. Tegn eller print ut en mal til huset. Kjevle ut deigen til en tykkelse på ca. 5 mm på et meldrysset bord. Del opp deigen etter malen, slik at du får fire vegger og to deler til tak. Skjær ut vinduene. Legg pepperkakedelene, to av gangen, i ovnen på stekeplater med et bakepapir i 6–8 minutter, til de er mørke i kantene. Pass på ikke å understeke dem, da vil de bli for myke til å kunne bygge et hus. Avkjøl på rist.
2. Glasur: Pisk forsiktig eggehviter og melis, med en elektrisk pisker på lav hastighet, i en skål, til glasuren er helt stiv og danner små topper. Fyll glasuren i en sprøytepose, og klipp et lite hull i spissen. Pynt pepperkakeveggene slik du ønsker, og dekorer eventuelt med godteri. La delene tørke godt et lunt sted.
3. Knekk: Smelt sukkeret langsomt i en dyp panne til det er gyllenbrunt og smeltet. Ikke rør underveis. Dypp sidene av pepperkakehusdelene, og sett det hurtig sammen. Pass på fingrene, da sukkeret er glovarmt! Fortsett med å dyppe 1 og 1 vegg i det smeltede sukkeret til hele huset er bygget. Dypp taket til slutt. La det størkne. Klipp hullet i sprøyteposen litt større, og dekorer pepperkakehusets tak slik du ønsker.
4. Plasser på et fat med stett.

Tips! Du kan sette en boks i midten av huset, som støtter opp veggene. La knekken tørke ordentlig før taket settes på. FOTO: Stine Christiansen
Tips! Du kan sette en boks i midten av huset, som støtter opp veggene. La knekken tørke ordentlig før taket settes på. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

10. Alternativt oppheng

Bruk en krans som base for årets adventskalender! La pakkene henge i en snor som du binder fast i kransen.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

11. På utstilling

La gavepapiret stå framme i en kurv eller i en fin kasse. Det gir en følelse av juleverksted og gjør det enkelt å pakke inn gaver underveis i desember.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

12. Julekule med en vri

Lag en dekorativ julekule med snodde strimler. Du kan lage julekulene ensfargede eller mikse forskjellige mønstre, slik vi har gjort. Bruk gjerne papir du allerede har. Du trenger ikke å kjøpe noe nytt.

Sjablong
Sjablong Vis mer

Du trenger:
papir
blyant
saks
nål
snor
treperler

1. Legg et bakepapir oppå sjablongen over, og tegn av omrisset med en blyant. Klipp ut formen, og overfør omrisset til et stykke papp, som du klipper ut og bruker som mal. FOTO: Skovdalnordic
1. Legg et bakepapir oppå sjablongen over, og tegn av omrisset med en blyant. Klipp ut formen, og overfør omrisset til et stykke papp, som du klipper ut og bruker som mal. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
2. Legg pappmalen oppå papiret, og tegn rundt. Du trenger åtte strimler til en kule. Klipp ut. Legg de åtte strimlene over hverandre. Bruk en nål til å lage hull i toppen av strimlene, det vil si den tykkeste enden. Lag så et hull i den tynneste enden. FOTO: Skovdalnordic
2. Legg pappmalen oppå papiret, og tegn rundt. Du trenger åtte strimler til en kule. Klipp ut. Legg de åtte strimlene over hverandre. Bruk en nål til å lage hull i toppen av strimlene, det vil si den tykkeste enden. Lag så et hull i den tynneste enden. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
3. Bind en knute på snoren, og sett en perle på den. Trekk den gjennom hullene i bunnen av strimlene, og så gjennom hullene i toppen. Sett enda en perle på snoren. Bind en knute på snoren over topp-perlen. Du kan variere høyden på hver kule med lengden av snoren. Vil du ha en kompakt kule, skal snoren være kort, og omvendt. FOTO: Skovdalnordic
3. Bind en knute på snoren, og sett en perle på den. Trekk den gjennom hullene i bunnen av strimlene, og så gjennom hullene i toppen. Sett enda en perle på snoren. Bind en knute på snoren over topp-perlen. Du kan variere høyden på hver kule med lengden av snoren. Vil du ha en kompakt kule, skal snoren være kort, og omvendt. FOTO: Skovdalnordic Vis mer
FOTO: Skovdalnordic
FOTO: Skovdalnordic Vis mer

13. Julecookies

Julestemningen er garantert når du serverer disse sprø kjeksene fylt med hvit sjokolade og hasselnøtter.

Tid: 20 min
Frysetid: 1 time
Steketid: 10 min
Antall: 20 stk.

Ingredienser:
75 g mykt smør
50 g sukker
50 g brunt sukker
1 vaniljestang
1 eggeplomme
0,5 dl helmelk
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
50 g havregryn
40 g hasselnøtter, uten skall
100 g hvit sjokolade

1. Pisk smør, sukker og brunt sukker sammen i en bolle med en elektrisk pisker. Skrap ut frøene fra vaniljestangen, og rør dem inn i sukkerblandingen sammen med eggeplomme og melk.
2. Sikt mel og bakepulver sammen i en annen bolle, og vend det inn i deigen sammen med havregryn. Grovhakk hasselnøtter og sjokolade, og elt det inn i deigen. Del deigen i to like store deler, og rull hver del til en lang pølse. Pakk de to deigrullene inn i bakepapir, og legg dem i fryseren i 1 time.
3. Skru ovnen til 200 grader. Skjær opp hver deigrull i 10 skiver, og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Stek kjeksene i ovnen i 8–10 minutter, og avkjøl på rist.

Tips! Deigen kan holde seg opptil en måned i fryseren. La bare deigen mykne opp før steking, slik at den er enkel å skjære i.
Tips! Deigen kan holde seg opptil en måned i fryseren. La bare deigen mykne opp før steking, slik at den er enkel å skjære i. Vis mer

14. Stueplante som juletre

En grønn inneplante kan gjøres om til et ekstra juletre. Her har vi pyntet en stuegran med julekuler og en tynn lyslenke.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

15. Adventslys på rekke

Bruk en samling forskjellige messingstaker som et alternativ til adventskransen. Still stakene på rad og rekke, eller i en sirkel. Pynt med julepynt, kongler og kvister. Bruk gjerne lys i forskjellige nyanser.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

16. Eleganse i stua

Svibler står gjerne i plastpotter når de kjøpes. Prøv å sette dem over i ulike glass, som du samler på et fat sammen med et par lysestaker. Slik får du enkelt en nydelig, lysende blomsteroppsats.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

17. Tyttebærgodt

Antall: 15 stk.

Ingredienser:
10 gelatinplater
225 g tyttebær
1 dl sukker
50 g glukosesirup

1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i fem minutter.
2. Bland tyttebær, sukker og glukosesirup i en kjele. Kok blandingen opp til 105 grader.
3. Bland alt sammen med en stavmikser. Klem vannet ut av gelatinplatene, og rør det inn i den varme blandingen.
4. Spre ut massen på et bakepapir eller på en silikonmatte, og la den stivne i 2–3 timer, gjerne over natten. Skjær opp i remser, og rull remsene i sukker.

FOTO: Fredrik Nylén
FOTO: Fredrik Nylén Vis mer

18. Kransekrone

Lag noe litt utradisjonelt, og heng opp en stor krans med lys. La den sveve over spisebordet eller i hjørnet av stuen.

Du trenger:
kraftig ståltråd
gran eukalyptus
små, grønne kvister
blomstertråd
åtte lys
opphengbare lysholdere

1. Lag en krans i den størrelsen du ønsker med en kraftig ståltråd. Tvinn flere runder, så den blir stabil.
2. Klipp kviser av grønt, gran og eukalyptus. Lag små blomsterbuketter av kvistene, og fest på kransen med grønn blomstertråd. Dekk hele kransen, og knyt på bånd, slik at den kan henges opp.
3. Heng opp kransen, og pynt den gjerne med julepynt. Avslutt ved å sette åtte lys i lysholderne, som du henger på kransen.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

19. Brodert pose

Lag en lekker papirpose med perledekor. Bruk den i borddekningen, som gavepose, eller lag så mange at de kan danne en julekalender.

Du trenger:
pose i gråpapir
brodernål
brodergarn
sterk sytråd
runde, hvite perler
saks
blyant
svamp

FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern
FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern Vis mer

Slik gjør du:

1. Ta fram blyant og en papirpose, og tegn prikker som danner et juletre. Tegn en prikket linje til stamme og fire horisontale greiner med god avstand mellom.2. Tegn prikker over og under hver grein. Når du er fornøyd med plasseringen, kan du gå over med en penn. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern
1. Ta fram blyant og en papirpose, og tegn prikker som danner et juletre. Tegn en prikket linje til stamme og fire horisontale greiner med god avstand mellom.
2. Tegn prikker over og under hver grein. Når du er fornøyd med plasseringen, kan du gå over med en penn. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern Vis mer
3. Bruk en nål, og stikk hull i posen der du har tegnet prikker. Plasser eventuelt en svamp inni posen, så du ikke er uheldig og stikker hull i baksiden.4. Finn fram lysebrunt garn og nål. Knyt en knute i enden av tråden. Følg prikkene, og sy treets stamme med attersting. Det vil si at du stikker nålen ned i hullet der det forrige stinget stoppet. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern
3. Bruk en nål, og stikk hull i posen der du har tegnet prikker. Plasser eventuelt en svamp inni posen, så du ikke er uheldig og stikker hull i baksiden.
4. Finn fram lysebrunt garn og nål. Knyt en knute i enden av tråden. Følg prikkene, og sy treets stamme med attersting. Det vil si at du stikker nålen ned i hullet der det forrige stinget stoppet. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern Vis mer
5. Klipp et veldig langt stykke grønt garn, og knyt en knute i enden. Sy stilkesting langs de tre nederste greinene. Sy så en «stjerne» i toppen av treet. Pass på at du ikke syr for stramt.6. Sy skrå sting som danner kvister på greinene. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern
5. Klipp et veldig langt stykke grønt garn, og knyt en knute i enden. Sy stilkesting langs de tre nederste greinene. Sy så en «stjerne» i toppen av treet. Pass på at du ikke syr for stramt.
6. Sy skrå sting som danner kvister på greinene. FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern Vis mer
7. Finn fram perler og sterk sytråd. Fest tråden i greinen nederst til høyre. Træ et passende antall perler på tråden, og stikk nålen ned i greinen over, på venstre side. Fortsett slik oppover, til det henger tre perlerader på treet. Fest tråden godt på baksiden.8. Vips, du er ferdig! FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern
7. Finn fram perler og sterk sytråd. Fest tråden i greinen nederst til høyre. Træ et passende antall perler på tråden, og stikk nålen ned i greinen over, på venstre side. Fortsett slik oppover, til det henger tre perlerader på treet. Fest tråden godt på baksiden.
8. Vips, du er ferdig! FOTO: Kristina Svejstrup Pedersern Vis mer

20. Baderomsdekorasjon

Badet er et rom der man som regel ikke henger opp så mange ting, men en dekorasjonsidé i juletiden er å sette opp en stor grein langs veggen. En julestjerne i vinduet er også en stemningsskapende detalj.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

21. Minikrans

Bordpynten er laget ved å tvinne tynne greiner rundt seg selv. Bruk ståltråd til å feste. Lysestaken kan lages med en liten klump modelleire, med bær og grønne kvister stukket nedi. Minikransen fungerer også utmerket som serviettring.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

22. Marsipansmåkaker med marmelade

Når du først setter tennene i de små kakene, sammen med rød, julekrydret marmelade – er én langt fra nok.

Tid: 45 min
Kjøletid: 2 timer
Steketid: 8 min
Antall: 15 stk.

Ingredienser:
0,5 vaniljestang
2 ss melis
300 g marsipan
1 ts melis til pynt
1 rund utstikkerform, ca. 4,5 cm i diameter
1 stjerne- eller hjerteutstikkerform, ca. 2 cm i diameter

Julemarmelade:
0,5 vaniljestang
130 g syltesukker
75 g frosne jordbær
100 g frosne bringebær
1 kanelstang
1 stjerneanis
3 hele nelliker

1. Marmelade: Snitt vaniljestangen, skrap ut frøene, og rør dem sammen med litt av syltesukkeret. Kok alle ingrediensene sammen med vaniljestangen i en kjele, og la det småkoke i 10–15 minutter, til marmeladen tykner.
2. Kast kanelstangen, stjerneanisen, nellikene og vaniljestangen, og hell marmeladen i et glass. La marmeladen avkjøles tildekket i ca. to timer, til den er helt kald.
3. Marsipankaker: Skru ovnen til 175 grader. Snitt vaniljestangen, skrap ut frøene, og bland dem sammen med melis. Elt vaniljemelismassen sammen med marsipan, og rull marsipanen tynt ut mellom to bakepapir til den har en tykkelse på ca. 0,5 cm.
4. Stikk ut 30 sirkler av deigen med den runde utstikkerformen. Stikk så ut små stjerner og/eller hjerter i midten av halvparten av sirklene. Fordel alle småkakene på en stekeplate med bakepapir, og stek dem i ovnen i 7–8 minutter, til de er gylne. Avkjøles på rist.
5. Servering: Fordel en halv teskje julemarmelade på hver marsipansmåkake, legg en småkake med utstukket stjerne eller hjerte over, og trykk dem sammen. Gjenta dette med resten av småkakene og marmeladen, så det blir til sammen 15 doble småkaker. Sikt litt melis over småkakene før servering.

FOTO: Betina Hastoft
FOTO: Betina Hastoft Vis mer

23. Blomstersky

Er du fingernem, kan du lage en svevende blomstersky av amaryllis, roser, eukalyptus og gran. Denne tok cirka seks timer å lage. Lag en grunnform av våt oasis, hold den sammen ved å surre hønsenett rundt, og stikk inn blomstene. Fest en fiskesnor i hver ende av dekorasjonen, og heng den opp i to kroker fra taket. Resultatet er en blomstersky gjestene sent vil glemme.

FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl
FOTO: Fredericia - Af Mia Mortensen, Julereportage Susan Østdahl Vis mer

24. Hvit gløgg

Tid: 15 min
Antall personer: 4

Ingredienser:
20 g frisk ingefær
1 vaniljestang
10 hele nelliker
10 kardemommekapsler
5 stjerneanis
4 dl eplemost
7,5 dl tørr hvitvin
75 g mandler
75 g rosiner

Slik gjør du:
1. Skrell ingefæren, og del den opp i små terninger. Snitt vaniljestangen på langs med en skarp kniv, og skrap ut vaniljefrøene. Hell ingefærterninger, vaniljefrø, den tomme vaniljestangen, nelliker, kardemomme, anis og eplemost i en gryte, og la blandingen småkoke i 5–10 minutter under lokk.
2. Tilsett hvitvin, mandler og rosiner, og varm opp til 75–85 grader. Server straks i høye glass.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer