ADVENT: Det er ikke mye som skal til før du kommer i julestemning. FOTO: Pernille Enoch
ADVENT: Det er ikke mye som skal til før du kommer i julestemning. FOTO: Pernille Enoch Vis mer

Advent:

24 ideer til advent

Kom i julestemning med disse små og hyggelige prosjektene.

1. Fint fat

Pynt opp stuebordet med et lekkert og stemningsfullt fat. Dekorer med for eksempel levende lys, elementer fra naturen og deilig julegodt. Et smart triks når du skal lage en samling av pynteting, er å velge gjenstander med ulike høyder – det skaper en fin dynamikk. Kontrasten mellom blank messing og de grove konglene gjør også at uttrykket blir interessant og balansert.

Fatet er fra Bloomingville, lysestakene fra No. 517 og skålen med godteri er fra House Doctor. I bakgrunnen ser du blå skåler fra Bloomingville. De matchende julekulene er fra Madam Stoltz.

FOTO: Pernille Albers
FOTO: Pernille Albers Vis mer

2. Parmesantrær med oliven og rosmarin

Perfekte som mellommåltid eller snacks!

Ingredienser til 16 stk.
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
½ ts salt
3 ss oliven uten stein
1 ss frisk rosmarin
100 g parmesan
125 g kaldt smør
½ dl kaldt vann

Pynt og utstyr
1 egg til pensling
sesamfrø til dryss
pepperkakeform formet som juletre

1. Bland hvetemel, bakepulver og salt sammen i en stor bolle.
2. Hakk oliven og rosmarin, og ha det i bollen. Riv parmesan over, og bland alt godt.
3. Del smøret i terninger, og elt det inn i deigen med hendene. Tilsett vann, og elt videre til deigen er jevn. La deigen heve i en tildekket bolle i 1 time.
4. Sett ovnen på 200 grader. Kjevle deigen til den er om lag 3 mm tykk. Stikk ut 16 juletrær, og legg dem over på en stekeplate med bakepapir.
5. Pensle trærne med egg, og dryss sesamfrø over.
6. Stek parmesantrærne i 12–15 minutter til overflaten er gyllen. Avkjøl på rist.

3. Svevende dekorasjon

Vil du gjøre noe ekstra ut av spiseplassen, kan du teste ut denne ideen! Selve stengene er laget av vannrør, så grunnkonstruksjonen kan godt henge framme året rundt – du kan bare bytte ut pynten etter sesong. Her har vi dekorert med granbar og lekre julekuler fra Broste, House Doctor og Madam Stoltz. Heng kulene i forskjellige høyder for å skape et tilfeldig uttrykk.

FOTO: Pernille Albers
FOTO: Pernille Albers Vis mer

4. Adventslys

Om du vil ha en enkel, men samtidig veldig stilfull vri på årets adventsstake, kan du la deg inspirere av denne ideen. Bind 1 tynt metall bånd rundt første kubbelys, 2 rundt neste, og så videre.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

5. Naturens vakreste gaver

Du trenger ikke å bruke unødvendig mye penger på innpakningen, for den aller fineste pynten finner du uansett i skogen! Knyt på små kongler, kvister og blader for å gi gavene litt ekstra omtanke og sjel. Disse pakkene er så fine at de gjerne kan få ligge under treet i hele desember.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

6. Rugbrød med sirup

Dette saftige og litt søte brødet smaker helt himmelsk med godt smør på! Nytes både til frokost, lunsj og kvelds – ja, egentlig når som helst.

Ingredienser til tre brød
1 l appelsinjuice
100 g gjær
1 dl solsikkefrø
2 ts salt
3 dl mørk sirup
3 dl rugmel
3 dl maltmel
12 dl hvetemel
3 dl hvetekli

Sirupsglasur
1 dl sirup
½ dl vann

Du trenger
3 små brødformer

1. Varm opp appelsinjuicen i en kjele til den er lunken. Hell juicen over i en stor bolle, og rør inn gjæren.
2. Hakk solsikkefrøene i mindre biter, og rør inn frøene, salt, sirup, de tre typene mel og hveteklien i juiceblandingen. Elt deigen til den er jevn.
3. Smør de tre brødformene med smør, og fordel så deigen i formene. La dem heve tildekket i cirka 1 time.
4. Sett ovnen på 150 grader varm luft. Stek brødene i en time.
5. Sirupsglasur: Bland sirup og vann i en skål. Når brødene har stekt en time, pensler du dem med glasuren og setter dem tilbake i ovnen i ytterligere 30 minutter.
6. Avkjøl brødene på en rist før du nyter dem lune.

FOTO: Fabian Björk
FOTO: Fabian Björk Vis mer

7. Kurver med pynt

Om du liker å vente med å pynte juletreet til lillejulaften, kan du få maks ut av lyslenkene og kulene ved å oppbevare dem i åpne kurver som du har stående framme. På den måten kan du nyte julepynten allerede før treet tas inn i stua.

FOTO: Pernille Albers
FOTO: Pernille Albers Vis mer

8. Grønn krans

Finn en bøyelig furugrein, og bind den sammen som en krans. Fest så små buketter av furu på greinen ved hjelp av ståltråd, for å få en fyldigere krans. Pynt gjerne med eukalyptusblader og kongler på den ene siden. Fest en hyssing eller et silkebånd, alt etter hvilket uttrykk du vil ha, som du kan henge opp kransen med.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

9. Mosekrans

Dette trenger du
Oasiskrans, ståltråd og mose.
Pynt
Kongler, granbar, eukalyptus- greiner og svibelløk.

Slik gjør du
Klipp opp 20 til 30 biter med ståltråd på 10–15 cm. Bøy dem på midten, sånn at de nesten ser ut som hårnåler. Legg mosen i passe store stykker rundt på oasiskransen, og fest med «hårnålene». Fortsett rundt til hele kransen er dekket.

Pynt den ferdige mosekransen med det du vil. Her har vi brukt kongler, granbar og eukalyptusblader. I tillegg kan du plante en svibel i midten av kransen og bruke den som en base for en oppsats.

I bakgrunnen henger snorer med dekor som er en genial måte å pynte opp enkle vegger på. Bruk små klyper og fest årets julekort, greiner eller andre detaljer du vil ha opp på veggen i julen.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

10. Naturlig & nydelig stjerne

Finn fem like lange kvister, og legg dem i en stjerneformasjon. Fest hjørnene sammen med stål tråd. Helt gratis og så fint! Du kan enkelt variere størrelsen ved å bruke lange eller korte kvister.

11. Til og fra-lapper

Lag dine egne lapper til å henge på pakkene. Bruk farget kartong, og klipp ut firkanter, sirkler eller hjerter – eller andre former du har lyst på. Små biter av silkebånd eller fin dekorteip gjør susen sammen med fjær og små stjerner.

FOTO: Stine Christiansen
FOTO: Stine Christiansen Vis mer

12. Appelsinkake med kremostglasur

Supergod og smakfull kake med appelsin.

Ingredienser
200 g mykt smør
2 dl brunt sukker
3 egg
1 dl usaltede pistasjnøtter
3 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 dl tørkede bær, for eksempel blåbær eller tranebær
skallet av ½ appelsin
50 g mørk sjokolade
2 ss konjakk springform, ca. 23 cm i diameter

Kremostglasur
200 g kremost naturell
25 g mykt smør
2 dl melis

Pynt
mandelflak, gullstøv, kandisert og hakket appelsinskall

1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Pisk smør og brunt sukker godt sammen, og tilsett ett og ett egg.
3. Hakk pistasjnøttene, og vend dem inn i blandingen. Tilsett mel, vaniljesukker, bake - pulver, tørkede bær, revet appelsinskall, hakket sjokolade og konjakk. Rør til deigen er jevn.
4. Kle kakeformen med bakepapir, og hell deigen i formen. Stek kaken i cirka 40 minutter.
5. Kremostglasur: Bland alle ingrediensene i en bolle. Smør glasuren på kaken når den er avkjølt.
6. Pynt med mandelflak, gullstøv og kandisert appelsinskall.

FOTO: Fabian Björk
FOTO: Fabian Björk Vis mer

13. Juletrær på pinne

Herlig smak av lakris og sjokolade.

Ingredienser til 8 kaker
200 g mørk sjokolade
250 g smør
300 g lyst muscovadosukker
4 egg
200 g hvetemel
15 g kakao
2 ts lakrispulver
1/4 ts bakepulver
½ ts salt
1 firkantet kakeform, 24 × 34 cm
1 pepperkakeform formet som juletre, ca. 9 cm

Pynt
8 kanelstenger
100 g melis
1–2 ss kokende vann
8 stjerneanis
sølvkuler

1. Sjokoladekake: Sett ovnen på 180 grader, og kle en firkantet kakeform med bakepapir.
2. Smelt hakket sjokolade og smør i en kjele på lav varme. Ha det over i en bolle.
3. Rør inn sukker, egg, mel, kakao, lakrispulver, bakepulver og salt i sjokoladen til en jevn masse.
4. Fordel deigen i kakeformen, og stek i ca. 25 minutter. La kaken avkjøles i formen, og sett den deretter i kjøleskapet over natten.
5. Bruk pepperkakeformen, og stikk ut åtte juletrær.
6. Pynt: Stikk en kanelstang i bunnen av hvert juletre.
7. Bland sammen melis og vann til en tykk glasur, og ha det over i en sprøytepose. Dekorer juletrærne med glasuren og sølvkuler. Fest en stjerneanis i toppen av treet med melisen.

Tips!
Det som blir til overs av kakebunn etter at du har stukket ut de åtte trærne, kan du legge i fryseren. Varm opp og server sammen med vaniljeis neste gang du får gjester.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

14. Stemningsfullt stilleben

Bruk det du har av ulike vaser, glassflasker og krukker – det er bare fint å mikse for skjellige materialer, høyder og former. Plasser enkle greiner og blomster i vasene, gjerne bare én i hver. Sett samlingen av vaser, flasker og krukker sammen, så får du et stilleben med fine vekster.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

15. Nydelig uro av kvister

Finn fire–fem greiner, og legg dem over hverandre litt på kryss og tvers. Samle dem sammen med en ståltråd, og fest tråder til oppheng i hvert hjørne. Heng på den pynten du selv ønsker, og velg gjerne pynt som ikke veier så mye. Her har vi gått for kun hvit dekor, så uroen nesten oppleves som et delikat snødryss.

FOTO: Pernille Albers
FOTO: Pernille Albers Vis mer

16. Mandelbiscotti med ingefær

Biscotti er helt perfekt å dyppe i en kopp med varm te eller kaffe.

Ingredienser til ca. 60 stk.
200 g mykt smør
1 dl sukker
3/4 dl lys sirup
3 ts ingefærpulver
1 egg
1 1/4 dl mandler
1 ts bakepulver
4 ½ dl hvetemel

Mandeltopping
1 dl mandler
1 egg til pensling

1. Pisk smør og sukker sammen, og tilsett sirup, ingefærpulver og egg. Pisk videre til du får en jevn masse.
2. Ha mandler, bakepulver og hvetemel i en annen bolle, og rør det så inn i smørblandingen. Elt deigen godt sammen med hendene, og sett den i kjøleskapet i minst 30 minutter.
3. Sett ovnen på 175 grader.
4. Del deigen i fire like store deler. Kjevle hver del ut til et 30 cm langt stykke. Legg deig stykkene på bakeplater med bakepapir, og trykk dem lett ned med hendene.
5. Mandeltopping: Hakk mandlene. Pensle de fire flate deigstykkene med egg, og dryss mandlene over.
6. Stek i cirka 15 minutter. Ta dem ut av ovnen, og del dem i 2 cm tykke skiver. Snu dem så de ligger med en av skjærekantene opp. Skru av ovnen, sett stekebrettet tilbake inn, og la små­ kakene stå der til ovnen er avkjølt.

FOTO: Fabian Björk
FOTO: Fabian Björk Vis mer

17. Kanelsnurr med appelsinglasur

Gi kanelsnurrene en smak av jul med appelsin og sjokolade.

Ingredienser til ca. 32 stk.
5 dl helmelk
35 g gjær
2 dl sukker
1 egg
2 ts kardemomme
1 ts salt
16 dl hvetemel
200 g mykt smør

Kanelblanding
150 g mykt smør
2 dl brunt sukker
2 ss kanel

Appelsinglasur
2 dl melis
1 ss vann
ferskpresset appelsinsaft

Til servering
strøssel
ev. sjokoladestjerner

1. Varm opp melken i en kjele, og hell over i en stor bolle. Rør inn gjæren.
2. Tilsett sukker, egg, salt og kardemomme, og rør godt. Ha i mel og smør, og elt deigen godt sammen. Dekk skålen med plastfolie og et kjøkken håndkle, og la deigen heve i kjøle skapet i minst 8 timer, gjerne over natten.
3. Ha deigen ut på et meldrysset bord, og elt den i cirka 10 minutter. Del deigen i to like store deler, og kjevle dem ut til to avlange firkanter på cirka 30 × 60 cm
4. Kanelblanding: Bland sammen smør, brunt sukker og kanel i en skål.
5. Smør kanelblandingen jevnt ut på de to firkantene av deig. Rull dem sammen fra langsiden, og del hver rull i cirka 16 skiver.
6. Sett halvparten av skivene på en bakeplate med bake papir, og legg de andre 16 skivene i en rund kakeform som også er kledd med bake papir. Husk å ha litt mellom rom mellom skivene, sånn at de har plass til å heve. La dem heve til cirka dobbel størrelse.
7. Sett ovnen på 200 grader, og stek kanelsnurrene i 10–15 minutter. Kakeformen må steke i rundt 30 minutter.
8. Appelsinglasur: Bland melis, vann og appelsinsaft sammen. Pynt de avkjølte snurrene og kaken med glasuren, og topp eventuelt med strøssel og sjokoladestjerner.

18. Kryddersalt på krukke

Dette tar kun 10 minutter å lage, og så er det så hyggelig både å gi bort og få!

Du trenger:
500 g Maldon-salt
3 ss pepper
3 ss tørket timian
3 ss tørket rosmarin
3 ss hele fennikelfrø
3 ss tørket basilikum
2 ss hvitløkpulver

Bland sammen alle ingrediensene i en foodprossesor, og ha kryddersaltet over på et tett glass. Om du vil gjøre glasset ekstra fint, kan du klippe ut en sirkel av en gammel duk eller et gavepapir, og brette det over lokket. Fest med hyssing eller gavebånd.

FOTO: Martin Tanggaard
FOTO: Martin Tanggaard Vis mer

19. Panforte med mandler og mørk sjokolade

Panforte er en italiensk kakeklassiker spekket med tørket frukt og nøtter. Den er mektig, nesten som en konfekt.

Ingredienser
5 dl mandler eller blandede nøtter
150 g tørkede fikener
½ dl dessertvin
1 ½ dl lys sirup
1 dl brunt sukker
200 g mørk sjokolade
1 dl hvetemel
2 ss kakaopulver
en springform, ca. 22 cm i diameter
melis til servering

1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Hakk nøttene grovt, og rist dem i en tørr panne i et par minutter.
3. Fjern de harde endene på fikenene, og del resten i mindre stykker. Kok opp fikenbitene i en kjele med vin, sirup og brunt sukker i 5 minutter.
4. Hakk sjokoladen grovt, og rør inn i fikenblandingen så den smelter. Hell blandingen i en bolle sammen med nøttene, mel og kakaopulver, og vend sammen til en jevn masse.
5. Fordel deigen i kakeformen, og trykk den sammen til et jevnt lag. Glatt ut overflaten med en slikkepott eller baksiden av en skje.
6. Stek kaken i oven i cirka 30 minutter. La den deretter avkjøles helt i formen. 7. Sikt melis over kaken like før servering.

FOTO: Fabian Björk
FOTO: Fabian Björk Vis mer

20. Dekorative glassklokker

Fyll glassklokkene med julepynt, og skap små, stemningsfulle stilleben. Her er det brukt en tørket hortensia som er sprayet med gull – superlekkert! I den minste klokken er det papirpynt. Du kan også bruke klassiske julekuler.

FOTO: Lene Samsø
FOTO: Lene Samsø Vis mer

21. Glitrende kongler

Glamorøse kongler som kan pynte opp fat og bord i hele førjulstiden.

Dette trenger du: Kongler, avispapir, spraylim og glitter

Slik gjør du: Legg konglene på avispapir, og spray dem med lim. Dryss glitter over.

FOTO: Inge Skovdal
FOTO: Inge Skovdal Vis mer

22. Hvit gløgg

Frisk og deilig smak av hylle blomst og appelsin. Denne lages med hvitvin og er en mye lettere utgave enn den tradisjonelle varianten.

Ingredienser til 6 glass
3 dl hylleblomstsaft
1 vaniljestang
2 cm frisk ingefær
skallet av 2 appelsiner
2 kanelstenger
4 tørkede stjerneanis
4 hele kardemommekapsler
1 flaske hvitvin
1–2 dl lys rom
1 håndfull skåldede mandler
1 håndfull lyse rosiner

1. Ha hylleblomstsaften i en kjele.
2. Del vaniljestangen, og skrell og skjær opp ingefær i tynne skiver. Skjær lange remser av appelsinskallet med en kniv eller potetskreller.
3. Ha vaniljestangen, ingefæren og appelsinskallet i kjelen med hylleblomstsaften. Tilsett kanel, stjerneanis og kardemommekapsler, og kok opp. La det koke i 15 minutter.
4. Tilsett hvitvin, og varm langsomt opp uten at det begynner å koke. Smak til med rom, og tilsett rosiner og mandler.

FOTO: Winnie Methmann
FOTO: Winnie Methmann Vis mer

23. Små trær i søte poser

Om du ikke har plass til eller lyst på en stor julegran, kan du lage en samling av flere små trær. For å gjøre dem ekstra sjarmerende, har vi brukt poser av gråpapir rundt pottene. De aller minste trærne kan du plante i norgesglass.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer

24. Nøttebarer med mandler & vanilje

Små, knasende og seige konfekter som kan pakkes inn og gis bort som vertinnegaver.

Ingredienser til 16 stk.
1 1/4 dl kremfløte
2 dl sukker
½ dl brunt sukker
½ dl sirup
½ dl kakaopulver
2 ts vaniljesukker
1 ss smør
½ dl mandler
en firkantet, liten kakeform

1. Kok opp fløten, sukker, brunt sukker og kakao i en kjele med tykk bunn. Rør om, og kok i 25–40 minutter til massen er rundt 120 grader.
2. Tilsett vaniljesukker og smør, og bland godt. Hakk mandler, og ha dem også over i massen.
3. Ha massen over i en liten kakeform med bake- papir, og avkjøl litt.
4. Skjær ut 16 avlange biter før de stivner helt, og avkjøl helt før du pakker dem inn i bakepapir.

Tips!
Har du ikke steketermometer? Slipp en dråpe av sukkermassen i et glass med kaldt vann. Hvis dråpen stivner og former seg som en kule, så er massen klar.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: