Advent:

24 ideer til advent

Lag selv!

Semitørkede tomater. FOTO: Line Falck Christensen
Semitørkede tomater. FOTO: Line Falck Christensen Vis mer

1. Krydret julegranola

Mengde: 1,7 liter
Tid: 10 min
Ovnstid: 55 min

Ingredienser
200 g grove havregryn
100 g speltflak
130 g gresskarkjerner
100 g solsikkekjerner
70 g chiafrø
50 g kokosflak
1 ts flaksalt
1 ½ dl lønnesirup
1 ½ dl olivenolje
100 g usaltede pistasjnøtter
100 g tørkede tranebær

1. Varm ovnen opp til 150°. Bland havregryn, speltflak, gresskarog solsikkekjerner, chiafrø, kokosflak og salt i en bolle. Hell i sirup, og rør det hele godt sammen.
2. Smør blandingen ut på en bakeplate kledd med bakepapir, og stek den i ovnen i 45–55 minutter. Rør i blandingen hvert 10. minutt, så den blir jevnt ristet.
3. Hakk pistasjnøtter grovt, og vend dem inn i granolaen. Smak ev. til med mer salt. La blandingen avkjøles.
4. Tilsett tranebær når granolaen er helt kald. Hell den deretter på et glass med tettomsluttende lokk. Knyt ev. et flott bånd rundt glassets kant, og skriv mottakerens navn på et kort.

FOTO: Line Falck Christensen
FOTO: Line Falck Christensen Vis mer

2. Høyt på en grein en gave

Gå en tur i hagen eller skogen, og finn en stor furugrein. Fjern nålene på den øverste delen av greinen, og heng den opp på en spiker på en dør i stuen, kjøkkenet eller et annet rom der du ofte vil få øye på det fine opphenget. Sørg for at greinen sitter godt fast, så døren kan lukkes og åpnes uten problemer. Pakk presangene inn i gavepapir eller dekorative gjenbruksposer, og fest dem til greinen med vakre, lange bånd. Heng eller lim til slutt et merke på hver gave som du kan skrive tall på.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

3. Snacks med smak av jul

Tindvedjus med akevitt

6 glass
Tid: 10 min
Trekktid: 1 døgn

Ingredienser
2 ss tindved-bær
1 sukkerbit
1/2 flaske klar akevitt
6 dl Sprite
isbiter

1. Hell tindved og sukker i en bolle. Hell akevitt over, og la blandingen trekke i 1 døgn.
2. Skjenk tindvedjus i 6 glass, og topp med Sprite og isbiter.

Hjemmelaget baconcrisp

6 porsjoner
Tid: 15 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
500 g fersk svor (fra en ribbe/svinestek)
1 dl grovt salt
1 ts fennikelfrø

1. Varm ovnen opp til 180°. Bruk en skarp kniv til å skjære av så mye fett som mulig på undersiden av svoren. Skjær deretter svoren opp i lange, tynne strimler.
2. Vend strimlene i salt, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir, og dryss med fennikelfrø.
3. Stek svorstrimlene i ovnen i ca. 40 minutter til de er gylne og sprø. Server straks.

FOTO: Skovdal Nordic
FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

4. Rocky roads med kjeks

8–10 store biter
Tid: 20 min
Kjøletid: 3–4 timer

Ingredienser
70 g hasselnøtter
230 g mørk sjokolade, 70 %
115 g smør
½ ts vaniljeekstrakt
70 g Mariekjeks
3 dl mini-skumgodteri
1 form, 20 × 20 cm

1. Varm ovnen opp til 200°. Rist hasselnøttene i ovnen i 10 minutter til de tar farge. Avkjøl.
2. Smelt sjokoladen sammen med smøret, og rør i vaniljeekstrakt. Knus kjeksene lett – de må ikke bli bare smuler. Kle formen med bakepapir.
3. Vend kjeks, skumgodteri og hasselnøtter i sjokoladeblandingen, og fordel dem i formen. Glatt overflaten med en slikkepott. Sett formen kjølig i 3–4 timer.
4. Skjær sjokoladen i enten lange blokker eller i små, appetittvekkende biter.
5. Legg dine rocky roads I en fin eske med bakepapir, og fortell mottakeren at sjokoladene trives best i kjøleskapet.

Hvem vil ikke bli glad for kombinasjonen av sjokolade, nøtter, kjeks og skumgodteri? FOTO: Line Falck Christensen
Hvem vil ikke bli glad for kombinasjonen av sjokolade, nøtter, kjeks og skumgodteri? FOTO: Line Falck Christensen Vis mer

5. Til deg fra meg

Du kan kjøpe mange flotte merkelapper, men du kan også gå i gang selv med papp og saks. Kleb en blomst fast til kortet med glitterteip eller gavebånd med lim på baksiden, og sett et hyggelig og personlig preg på gaven. Sats på grønt som klarer seg uten vann, som for eksempel kristtornbær, frøplanter fra scabiosa stellata, solball (craspedia) og evighetsblomsten Phaenocoma prolifera.

FOTO: Kira Brandt
FOTO: Kira Brandt Vis mer

6. Naturlig kuvert

Dekk opp et stilig julebord ved å bruke rustikke stoffservietter og stoffrester som du bruker til å knyte rundt serviettene. Pynt med en kvist med barnåler for å understreke den naturlige stilen.

FOTO: Tia Borgsmidt
FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

7. Bitte små gleder

La en settekasse være utgangspunktet for din pakkekalender, og gå på jakt etter 24 bitte små pakker. Det kan for eksempel være en leppepomade, neglelakk, småting til kontoret, små koselige beskjeder eller enkeltbiter av mottakerens favorittgodteri. Pakk gavene inn i forskjellig papir, og miks fargene på båndet. Bruk eventuelt snor eller garn hvis pakkene er for små til bånd.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

8. Gjenbruk klementinkassene

Noe av det fineste med klementinkasser er at de er lette å stable. Derfor kan du lett bygge ditt eget unike hyllemøbel ved hjelp av flere slike kasser som du stabler oppå hverandre og setter opp langs en vegg. Du kan sette dem sammen på den måten du liker best, men det skaper en fin variasjon og dynamikk hvis du legger noen kasser ned, mens andre står loddrett. Og i disse hyllene kan du stille ut noen av dine fineste ting. Her har vi valgt å fylle dem med ting til juleinnpakningen, som bånd, papir og pynt. Og er du redd for at kassene kan velte, kan du bare lime eller spikre dem sammen.

FOTO: Tina Borgsmidt
FOTO: Tina Borgsmidt Vis mer

9. Søte ord på papir

I stedet for å kjøpe haugevis av gaver, kan du skrive 24 små lapper med søte meldinger til den du er glad i. Det er massevis av kjærlighet i det – og helt gratis! Klipp 24 biter papir i samme størrelse. Skriv beskjeder, og rull dem sammen. Klipp små stykker av forskjellig farget og mønstret papir, og bruk dem som bånd på rullene. Du kan også bruke vanlig bånd eller farget teip. Legg alle i en boks eller en kurv sammen med litt pynt.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

10. Et annerledes tre

Hvis du har valgt å droppe å ha et ordentlig juletre, kan vaser med greiner med kongler, løv og tørkede blomster fungere som en erstatning. Før du tar dem i bruk, er det en god idé å la dem tørke litt på et lunt sted i huset.

FOTO: Skovdal Nordic
FOTO: Skovdal Nordic Vis mer

11. Semitørkede tomater

Bakte og tørkede tomater får en god dybde og sødme som kler de fleste pastaretter.

Til 1 glass
Tid: 15 min
Ovnstid: 4–5 timer

Ingredienser
250 g plommetomater
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
olivenolje til konservering

1. Varm ovnen opp til 110°. Skyll tomatene, og del dem i to på langs. Legg tomatene med snittflaten opp på en bakeplate kledd med bakepapir.
2. Pensle tomatene med olivenolje, og stek dem i ovnen i 4–5 timer, eller inntil de begynner å føles myke uten å bli flekkete.
3. Legg de ovnstørkede tomatene på et glass med tilhørende lokk. Rens hvitløkfedd, og legg dem i glasset. Hell olivenolje over tomatene i glasset til de dekkes helt. Lukk glasset med et tettsittende lokk, og oppbevar tomatene i kjøleskapet.

Tips! Hvis du vil gjøre det raskere, kan du steke tomatene i ovnen på 150° i 1 time. De blir ikke like tørre da, men de får fortsatt en intens og søtlig smak. FOTO: Line Falck Christensen
Tips! Hvis du vil gjøre det raskere, kan du steke tomatene i ovnen på 150° i 1 time. De blir ikke like tørre da, men de får fortsatt en intens og søtlig smak. FOTO: Line Falck Christensen Vis mer

12. To i én

Slå to av julens tradisjoner sammen og knyt adventskalenderen fast til en krans. Bruk en broderiring som krans, og fest et par grangreiner og eukalyptus fast med ståltråd i bunnen av den. Heng mindre pakker og litt pynt fast til den nederste delen av kransen med snor eller farget garn.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

13. Til og fra-kort som er til å spise opp

Å bruke pepperkaker som til og fra-lapper, er en morsom idé. Hvis du er flink med sprøyteposen, kan du fint få plass til navn på både mottaker og avsender i glasur på baksiden. Det er bare viktig at kakene har en viss tykkelse, så de ikke brekker så lett.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

14. Plant ut

Du kan også bruke klementinkasser som en fin, dekorativ plantekasse for julens tradisjonelle blomster og planter. Du kan for eksempel plante hyasinter løst i kassen – uten jord eller mose – og pynte med kongler i forskjellige størrelser. Du kan også legge små grangreiner mellom planter og kongler, så det blir enda mer julete. Dette kan du ha både inne og ute, hvis du velger å bruke hyasinter. De skal nemlig ikke vannes. Men hvis de står inne, er det lurt å sprøyte dem med en spruteflaske.

Tips! Mal kassen i den samme fargen som den blomsten du skal plante, for å skape et harmonisk uttrykk. Hvis du velger å pynte kassen med planter som trenger vanning, og som skal stå inne, er det en god idé å fôre kassen med plast først

FOTO: Tina Borgsmidt
FOTO: Tina Borgsmidt Vis mer

15. Juletre av kongler

Bruk ståltråd til å forme et tre. Knyt deretter fast store kongler til ståltrårammen, og fest deretter en lyslenke rundt kongleinstallasjonen. Plasser den på mose eller noe grønt i en krukke, og vips har du et juletre av kongler som kan møte dine gjester.

FOTO: Claudi Tjyrrestrup
FOTO: Claudi Tjyrrestrup Vis mer

16. Ferdig bak selv-kit

Dette glasset inneholder alle de rette tørringrediensene for å lage ingefærmenn, men mottakeren må selv blande deigen, kjevle, stikke ut og steke kakene.

ca. 48 stk.
Tid: 10 min

Ingredienser
435 g hvetemel
165 g brunt sukker
2 ts malt kanel
1/2 ts malt nellik
1/4 ts revet muskat
3/4 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts salt
1 høyt, smalt glass med lokk

1. Legg alle ingrediensene i glasset, en om gangen, så de ligger i pene lag oppå hverandre uten å bli rotet sammen.
2. Lukk glasset med et tett lokk. Skriv en lapp med resten av oppskriften, og la den følge med glasset. Knyt eventuelt lappen fast med pyntebånd sammen med en kakeform til ingefærmenn.

Slik baker du ingefærmenn

Ekstra ingredienser
140 g mykt smør
1 eggeplomme
1 1/2 ts vaniljeekstrakt
170 g mørk sirup

1. Pisk smør lyst og luftig. Pisk i eggeplomme, vanilje og sirup. Tilsett de tørre ingrediensene fra glasset litt etter litt, så du får en ensartet deig. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i 1 time. 2. Varm ovnen opp til 175°. Kjevle ut deigen til 6 millimeters tykkelse, stikk ut kakemenn, og legg dem på bakeplater kledd med bakepapir. Stek i ovnen i ca. 8 minutter.

FOTO: Line Falck Christensen
FOTO: Line Falck Christensen Vis mer

17. Grønn krans

En enkel grønn krans er en klassiker, som ikke bare pynter ytterdøren, men også i vinduet. Lag eventuelt et par stykker i forskjellige størrelser, og heng dem sammen.

Dette trenger du: Forskjellig grønt, for eksempel gran i flere typer eller einer og eukalyptus, elefanttråd (kraftig ståltråd) til krans og grønn ståltråd.

Slik gjør du det: Samle to biter elefanttråd i endene, så det danner en krans. Klipp mindre kvister av grønt, og bind det på kransen i små buketter. Fyll kransen helt ut, og fest til slutt en sløyfe eller et bånd øverst på kransen.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

18. Noe å tygge på

Slik kan du lage en superenkel jule- eller adventsgave. Fyll et høyt glass med forskjellige typer nøtter, og sett på lokket. Deretter kan du knyte et pent bånd rundt toppen av glasset og feste en lapp i det. Og hvis du vil legge enda litt mer i det, kan du også inkludere en nøtteknekker i gaven.

FOTO: Tina Borgsmidt
FOTO: Tina Borgsmidt Vis mer

19. En hel stabel med historier

Kjenner du en lesehest? Da kan du lage en kalender med 24 pakker som utelukkende består av bøker og magasiner. Pakk dem inn i forskjellig papir, både ensfarget og mønstrete, men i samme fargeskala. Samle pakkene i en stor stabel oppå hverandre med et bånd, og knyt en stor sløyfe på toppen.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

20. Gode, gamle nelliken

Det er få ting som dufter mer av jul enn appelsin med nellik. Lag en kalender ved å sette inn 24 små nellikspiker, og ta ut en for hver dag som går.

FOTO: Birgitte Wolfgang
FOTO: Birgitte Wolfgang Vis mer

21. Din helt egen julekule

Sett ditt personlige preg på pynten til årets tre med en julekule i gjennomsiktig plast (du får kjøpt dem i hobbybutikken). Legg litt pynt og en liten kvist inn i kulen, eller fyll den med kunstig snø og små nisser. La eventuelt barna i familien lage hver sin kule.

FOTO: Pernille Enoch
FOTO: Pernille Enoch Vis mer

22. Dekorer med greiner

Bruk kvister med kongler på sammen med julepynten. Heng opp greiner, som du deretter henger opp fin julepynt i, så får du en helt personlig juledekor med en stilig touch av natur.

FOTO: Birgitte Wolfgang
FOTO: Birgitte Wolfgang Vis mer

23. Pakker som pynt

Bruk gavene som en del av dekoren, og la dem ligge framme i en kurv eller under juletreet. Gjør deg ekstra flid med innpakningen ved å knyte på små figurer, silkebånd og søte detaljer.

FOTO: Birgitte Wolfgang
FOTO: Birgitte Wolfgang Vis mer

24. Julelandskap med stil

Julelandskapet får litt mer stil hvis du flytter det fra vinduskarmen og inn under en glassklokke. Plasser et lite reinsdyr og et kunstig juletre på bunnen av glassklokken. Legg eventuelt ved litt ekstra pynt, og fest en liten girlander med stjerner fast i toppen av glasskuppelen med teip.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer