Advent

24 tips som vil gjøre adventstiden ekstra spesiell

Fyll adventstiden med små, enkle og hyggelige juleprosjekter. Ett for hver dag, og vips, så er alt klart til den store kvelden!

KREATIV JULEKALENDER: Hva med å lage 24 kreative ting i adventstiden.  Foto: Scanpix
KREATIV JULEKALENDER: Hva med å lage 24 kreative ting i adventstiden. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. Utepynt!    

Både gjester og naboer kan få glede av et helt enkelt lite utestilleben som du lager på noen øyeblikk. Stjernen er laget av nakne greiner, pyntet med en sløyfe og enkle julekuler. Hvite kubbelys stiller du rett i snøen, de er fine selv når de ikke er tent. 

2. Duftende julefat

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Fyll et vakkert fat med duftende julefrukter, nøtter og krydder. Det skaper stemning, ser nydelig ut, lukter fantastisk av jul – og alt du trenger får du på super‘n. Appelsinskivene tørker du enkelt i ovnen på 100 grader varmluft. Ikke skjær skivene for tykke. Det tar litt tid, cirka fire timer, og du bør snu skivene hver halvtime. Sørg for at de er helt tørre før du legger dem på fatet sammen med hele appelsiner (noen av dem kan du stikke nellikspiker i), kanelstenger, julenøtter og stjerneanis. Deilig og naturlig julepynt som gleder flere sanser! LES OGSÅ: Adventsideer

3. Jul på kjøkkenbenken

Foto: Sara Svenningrud
Foto: Sara Svenningrud Vis mer

I dag gir du kjøkkenet et streif av jul! En buksbom med lysslynge gir fin stemning i adventstiden før selve treet kommer i hus. Super på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen!

4. Hengende adventskrans/-stake

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Du trenger
Kraftig, bøyelig ståltråd 
Blomsterteip 
Blandede grønne greiner, for eksempel gran, eukalyptus og hortensia 
Grønn blomsterståltråd 
Grønne bånd 
Lysholdere og juletrelys 

Slik gjør du det:
1. Klipp ståltråd i to like lange stykker. Legg dem dobbelt, og form en krans i ønsket størrelse. 
2. Vikle grønn blomsterteip rundt ståltrådkransen, så den blir helt dekket. Dette gjør at blomster og grønt sitter bedre fast på kransen. 
3. Klipp små kvister av forskjellig slags grønt, legg en liten bunt kvister på kransen og bind fast med grønn blomsterståltråd. Gjenta dette til kransen er dekket av grønt. 
4. Fest ståltrådenden på baksiden av kransen. 
5. Bind bånd i kransen fire steder (til 
oppheng), samle endene med en knute i toppen og heng opp kransen. Bind fast et par ekstra bånd som pynt. Sett til slutt juletrelysholdere på kransen – du bestemmer selv hvor mange du vil ha. Alle hobbymaterialer og bånd er fra Panduro Hobby. Lysholder fra Akimbo og juletrelys fra Asp-Holmblad.

5. Sjokoepler med pekannøtter og kanel

Deilig å kose seg med en kald desemberkveld for barn og barnlige sjeler!

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Til 10 stk
10 små, røde epler
120 g pekannøtter
375 ml lys sirup
300 g usaltet smør
220 g sukker
2 ts kanel
200 g mørk sjokolade
En vasket pinne eller gren

1. Hakk nøttene og sett dem til side i en skål. Ha 250 ml sirup, smør, sukker og kanel i en kjele og varm det opp (det skal ikke koke før det er godt sammenblandet). Rør godt sammen. Kok nå opp massen uten å røre, og la den koke i 8–10 minutter. Ta kjelen av varmen.
2. Hakk sjokoladen og ha den i kjelen sammen med resten av sirupen. Dypp eplene, ett av gangen, først i sjokolademassen og deretter i de hakkede nøttene. 
For at karamellen ikke skal størkne, må det gå litt fort, så sørg for at alt er klart før du begynner. Sett eplene på en stekeplate med bakepapir og la dem hvile i 30 minutter før servering.

Foto: Yvonne Wilhelmsen
Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

6. ​Olivenolje med fennikel

Det er kjempelett å lage en deilig krydderoljer selv. Heller du den på en vakkert flaske, blir det en fin gave til en ivrig hobbykokk.

Du trenger
Ren flaske 
Olivenolje 
Tørket fennikel 
En klype maldonsalt 
Noen hele svarte pepper 

Hell oljen over i en flaske og la stå noen uker så krydderet trekker inn i oljen.

7. Personlige julekort med pynt

Foto: Jeanette Lunde
Foto: Jeanette Lunde Vis mer

Familiebilder, barnetegninger eller bilder du printer ut fra nettet blir personlige og lekre med litt ekstra pynt. Dette lager du enkelt sammen med husets minste! Bruk dobbelt­sidig teip og pompong-bånd eller lim på glitter. Og ikke glem den personlige hilsenen på baksiden. La gjerne barna skrive sine egne hilsener også. Enkelt og nydelig! LES OGSÅ: Lag din egen adventsstake

8. Mosestjerner

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Stikk mose ned i vanlige pepperkakeformer, så har du naturlig og helt gratis bordpynt til julebordet, ferdig på noen minutter (pluss en skogstur). Andre typer pepperkakeformer kan selvfølgelig også brukes. 

9. Gave til fuglene

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Gi en gave til noen som ikke får kose seg foran peisen i vinter. I retur får du hyggelige besøk av små, vingekledte venner som ­kanskje vil gi deg større gleder enn du var forberedt på. Kjøp ferdige meiseboller på butikken og heng opp utenfor vinduet (slik at du kan nyte synet av middagsgjestene), gjerne sammen med en fin lyslenke eller annen julepynt. Du kan også enkelt lage meiseboller selv av frø og nøtter blandet i smeltet matfett, bare husk at du må velge usaltede nøtter. Vil du ha ekstra forseggjorte fuglegaver, kan du lage blandingen i pepperkakeformer. Husk å lage et hull som du kan tre et vakkert bånd igjennom før blandingen har stivnet. LES OGSÅ: Lag koselig adventsstemning

10. Juletre i hagen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Har du hage og et passende gran- eller furutre, er jo saken klar – du må pynte det med noen fine julekuler! Har du verken hage eller tre, er det fremdeles ingen lov mot å ha sitt eget ute-juletre. Hagesentrene og blomsterbutikkene selger små, fine bartrær i potte som du kan sette ved inngangspartiet og pynte av hjertens lyst. På utetrær er det flott med lyslenker som pynt også – eller heng en større lyslenke over treet som her. Granit og House Doctor selger lignende lyslenker. LES OGSÅ: Lurer du på hva du skal legge i årets pakkekalender?

11. Hjemmelaget saltkaramell

Lekker og utrolig velsmakende julesnacks, som også blir en perfekt gave! Karamellen er perfekt på riskrem, is og pannekaker.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Gir to små glass:
150 g sukker
1 1⁄2 dl fløte
1⁄2 ts salt
2 små glass med lokk

1. Varm opp fløten og sett den
til side.
2. Smelt sukker i en kjele til
det blir gyllen karamell. Ta av
kjelen og tilsett fløten under
omrøring. Tilsett salt.
3. Hell karamellen i glassene
og sett til kjøling mens den tykner. 

Tips: Du kan gjerne tilsette litt krydder i karamellen, så den får enda mer smak – prøv for eksempel å legge en kvist rosmarin i gryten når du smelter sukkeret.

12. Personlig gavepynt

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

Når du lager småkaker, som for eksempel pepperkaker eller mørdeigskaker, kan du ta til side litt deig som du bruker til å lage spiselige pakkedekorasjoner av! En ekstra fint pyntet kake eller en med navnet på mottakeren skrevet med melisglasur blir en søt oppmerksomhet. Du kan også gjøre gavepynten evig­varende ved å lage den av trolldeig som du maler på eller skriver på med sprittusj.

13. Bohemsk lysekrone

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Denne festkledte lysekronen er laget av en lampeskjerm-ramme pyntet med juletrelys på klype og perlekjeder. Fjern stoffet fra en gammel lampeskjerm fra loppis eller brukthandelen, pynt med smykker og fest juletrelys på klype 
i toppen av rammen. Du kan kjøpe rimelige perlekjeder i kjedebutikkene eller på loppemarked. Klypene er å få kjøpt i flere interiørbutikker, blant annet House Doctor. Det finnes også versjoner med elektrisk lys (som er betydelig mindre brannfarlige). Gå aldri fra levende lys. 

14. Islykter med kristtorn

Vinterens vakreste lyslykter lager du kjapt! Du trenger to ganske like skåler (eller bøtter) i forskjellig størrelse. Det kan være vanskelig å finne former som passer i hverandre, og sliter du med det, finnes også ferdige islyktformer å få kjøpt. Fyll den største med vann og kristtorn (andre bær kan selvfølgelig også brukes). Sett den andre skålen oppi. Vent til det er frosset, fyll den tomme skålen med varmt vann til den løsner, og fjern den. Fjern skålen under ved hjelp av varmt vann. Ferdig! Det kan være lurt å lage lyslyktene med tykke vegger, så holder de lenger. 

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer

15. Epletoddy med julekrydder

(1 liter)
Lag en hjemmelaget vertinnegave full av varme og omsorg!

1 liter god eplemost
1 ss rørsukker
1 usprøytet sitron
1 flaske med patentlokk
2 vaniljestenger
1 stjerneanis
1 kapsel kardemommefrø
1 liten kanelstang
1 liten plastpose
1 bånd
1.  Ha eplemost og rørsukker i en kjele. Riv i litt av sitron­skallet, og press i saften. Kok opp, og rør så sukkeret løser seg opp. Hell toddyen i en rengjort flaske sammen med 
1 vaniljestang. Lukk flasken.
2. Ha stjerneanis, kardemommefrø, kanelstang og vaniljestang i en liten cellofanpose eller en hvit tyllpose. Bind posen til flasken med et fint bånd.

Foto: Jeanette Lunde
Foto: Jeanette Lunde Vis mer

16. Juleblomster i skål

Du trenger: 
Oasis
Fat
Blomsterkniv 
Snittblomster

1. Skjær oasisen til ønsket størrelse, 
og legg den i vann, gjerne natten over.
2. Legg oasisen i skålen, snitt blomstene 
i ønsket lengde og stikk dem inn i oasisen. Start nederst og jobb deg rundt. 
3. Lag en tett ball av blomstene og avslutt med brudeslør.

 

 

17. Julestilleben

Foto: Sara Svenningrud
Foto: Sara Svenningrud Vis mer

Doner en dæsj jul til et vakkert hverdagsstilleben ved å tilsette en kongle og litt juleglitter, en batteridrevet lysslynge eller juletrepynt. Gjort på et minutt, og blir superfint!

18. Honning med valnøtter

Ja, vi elsker spiselige gaver! Denne honningen er en super gave til en som er glad i søtt. Og perfekt til god ost!

100 g valnøttkjerner 
akasiehonning 

Foto: Yvonne Wilhelmsen
Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Ha alle valnøttkjernene på en bakeplate, og stek dem ved 170° i rundt 7 minutter. Du vil kunne lukte når det er ferdig. Avkjøl nøttene og hakk dem grovt. Fordel nøttene i glass, og fyll på med honning til nøttene er akkurat dekket. Lukk lokket godt.

 

19. Amaryllispynt

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Amaryllis får ofte veldig lange og tynne stilker, særlig på slutten av blomstrings­tiden. Vær litt råflott og kutt dem helt oppe ved blomsten, så får du nydelige, enkle blomsterdekorasjoner til festbordet, og slipper ulempen ved at gjestene må strekke hals over bordpynten. Nydelig pynt i små dessertskåler!

 

20. Hjemmelaget hårkur

Foto: Astrid Waller
Foto: Astrid Waller Vis mer

En super og personlig venninnegave til en som trenger litt ekstra luksus.

Du trenger:
3–4 ss kokosolje 
3 dl honning 
2 ss olivenolje 
3–4 ss eplesidereddik 

Slik gjør du det: 
Smelt kokosoljen på svak varme. Tilsett honningen, olivenoljen og eplesidereddiken. Bland godt, og hell blandingen over på en fin flaske eller krukke. Til slutt kan du lage din egen, fine etikett. 

Slik bruker du kuren: 
Bruk 1–2 dl av kuren i håret. Surr et fuktet, varmt håndkle rundt håret, og la virke i 30 minutter. Etterpå vasker du håret på vanlig måte.

 

21. Varm velkomst

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Selv om det er kaldt ute, gir du enkelt julegjestene dine en varm velkomst. Plukk granbar og sett i vann, surr en batteridrevet lyslenke rundt greinene og pynt med røde epler. Ferdig på 1, 2, 3!

22. Blomstrende julekrans

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Lag en nydelig julekrans av friske blomster! En enkel grunnkrans til å feste dine egne favorittblomster i, får du i hobbybutikken. Vi har brukt rosa roser, juleroser og misteltein. Sørg for at blomstene har litt stilk, så du får flettet dem inn i grunnkransen. Det blir bare finere om det ikke er helt «perfekt» og noen stilker stikker litt ut. Siden kransen er laget av levende blomster, holder den ikke evig, men du holder fint liv i den noen dager ved å spraye blomstene med vann fra sprayflaske innimellom. 

23. Pynt et kvisttre

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Har du ledig veggplass, kan du lage en herlig juledekorasjon av mosekledte kvister. Kvisttreet kommer nydelig til sin rett mot en lys, ensfarget vegg, men har du ikke det, kan du henge opp hvitt tekstil bak, som her. Ta en tur i skogen og plukk mosekledte kvister. Bind dem sammen med blomstertråd eller ståltråd. Pynt med juletrepynt og kongler. Vil du bruke treet flere ganger, kan du lakke over kvistene og henge treet tørt til senere år.

24. Pynt gelenderet!

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Skikkelig gammeldags herskapelig julestemning får du ved å pynte trappegelenderet med granbar og julekuler. Du kan surre fast pynten med fiskesnøre som ikke vil synes over greinene. Og hva med en lyslenke som ekstra pynt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer