BLÅTT KJØKKEN: Skapene er fra Ikea, fronter og benkeplaten i linoleum er fra Reform og i fargen «Smokey Blue». FOTO: Tia Borgsmidt
BLÅTT KJØKKEN: Skapene er fra Ikea, fronter og benkeplaten i linoleum er fra Reform og i fargen «Smokey Blue». FOTO: Tia Borgsmidt Vis mer

Kjøkken:

3 kjøkken i ulike stiler du vil elske

Vidt forskjellige i stil og pris, men se, så lekre! Vi har besøkt inspirerende kjøkkener fylt med praktiske løsninger og skyhøy trivselsfaktor.

En jeansfarget drøm

Her bor: Dorte Mosbæk, hennes mann, Axel Ørndrup og barna Sigurd og Otto.

Alltid en hit, og passer til det meste – akkurat som jeansen, tenker Dorte Mosbæk om den nye kjøkkenfargen. Et farget, retroinspirert kjøkken er kanskje ikke selvsagt i et nyrenovert og stramt funkishus, men hun og mannen falt pladask for retrokjøkkenet fra firmaet Reform, som har spesialisert seg på å lage fronter til Ikea-kjøkkener. De hadde tidligere et svart kjøkken, så mørke fronter var ikke helt nytt for dem. For å lysne det litt og gi liv, valgte de høyskap i eik.

– Fordi huset vårt er så stramt i linjene, turte vi å kaste oss ut i det 70-tallsinspirerte kjøkkenet, som gir en fin kontrast til det store hvite rommet, forteller Dorte.

Axel, som er arkitekt, har selv stått for kjøkkenets innredning, og de første tankene ble til tegninger veldig tidlig i renoveringsprosessen. Faktisk så tidlig at veggen ut til entreen kunne plasseres nøyaktig, så den passet med kjøkkenmodulenes mål.

– Vi synes denne stilen er finest med skuffer, og vi har derfor valgt å bygge det opp kun med skuffer i stort sett samme størrelse for å skape harmoni. Og så har vi valgt at alle hvitevarene skal være integrerte, fordi rommet også fungerer litt som stue.

Dorte og Axel hadde et mørkt kjøkken i deres tidligere hjem, og hadde lyst på farger, men var samtidig veldig oppmerksomme på å skape et klassisk uttrykk som holder litt lenger enn et par år. De falt for støvete blå.

– Det er ganske skummelt å velge så store flater med blått kjøkken fra en fargeprøve i A4-størrelse, så vi var veldig spente den dagen vi fikk frontene. Heldigvis synes vi at blåfargen er tidløs og fin, forteller Dorte.

For å unngå å skape en helt blå kasse, valgte paret å ha hele skapveggen med integrert kjøleskap i eik, så den kunne gå i samme tone og materiale som gulvene og rammene rundt frontene.

LES OGSÅ: Se hvordan dette lekre kontoret så ut før oppussingen (her ble vi overrasket!)

Retrostilen fullføres med runde hull på skapdørene, noe som gir godt grep.
De blå frontene er innrammet av eikedetaljer som matcher parkettgulvet. Flaggermusstolen er en gave. Vegglampen er fra Artemide.
Det kommer så mye sol inn av hjørnevinduet at det nesten fungerer som et drivhus. Krydder-urtene står i plantekasser fra Ferm Living. Vasen er et arvet.
Enkle og grove trefjøler er vakkert mot det blå.

Hekta på tre

Her bor: Julie Rosendahl, Steffen Sørensen og deres barn Billie og Kurt.

Heller kult enn tidløst. Julie går for et rimelig statementkjøkken hun enkelt kan gjøre om på når hun går lei, framfor et hvitt som skal være enklere å selge i framtiden. Da de flyttet inn i deres nye leilighet og kjøkkenet var bitte lite, var det ikke langt fra tanke til handling. Det gamle kjøkkenet ble revet og vegger fjernet. Og den morsomme delen med å finne ut av hvordan kjøkkenet skulle se ut, kunne begynne. Det ble tegnet skisser og lekt med malertape på gulvet.

– Jeg drømte om å få en stor kjøkkenøy. Det har jeg ikke hatt før, men her var det plass til det, og til og med en ganske stor en, forteller Julie, som la vekt på at øyen skulle være et samlingspunkt i rommet.

Derfor ble det også her komfyren ble plassert, og det ble gjort plass til sitteplass på enden.

– Det fungerer perfekt at vi kan lage pannekaker og ha dem direkte over på barnas tallerkner.

Parets tidligere kjøkken var i to blånyanser. De hadde derfor lyst på noe annet enn fargede fronter denne gangen. En ting var imidertid sikkert: Det skulle ikke være hvitt.

– Jeg synes det er kjedelig å velge hvitt bare fordi det skal være lettere å selge igjen. Jeg vil gjerne få en Aaaah-følelse når jeg kommer inn i rommet. Det vil ikke skje om jeg velger et klassisk, hvitt kjøkken.

Denne gangen ble det derfor eiketrefiner med kanter i massiv eik og benkeplate i linoleum.

– Jeg ville gjerne ha noe organisk. Vi bor i et betonghus, så det er koselig med noe mykt som motvekt. Derfor valgte vi fronter i treverk. Jeg var litt nervøs for hvordan det ville se ut i rommet, hvor gulvet er én type tresort, spisebordet en annen og kjøkkenet en tredje. Men det fungerer godt og understreker den naturlige følelsen jeg gjerne ville ha fram, forteller Julie.

Både fronter, elementer, hvitevarer og grep er fra Ikea. Det var både et spørsmål om økonomi og et resultat av at Julie er en stor Ikea-fan.

– Jeg synes at de er så gode til å lage holdbar design og samtidig overraske med små perler, utdyper hun.

– Jeg har alltid lyst til å gjøre om hjemme. Male en vegg, trekke om en sofa, eller ja, få et nytt kjøkken. Og derfor er det jo viktig at det ikke koster en formue, sier Julie og understreker at man ikke behøver å være redd for å velge et trendy kjøkken.

– Hvis skjelettet er der, behøver du ikke være så redd. Nye håndtak og fronter trenger ikke å koster mye, og det finnes jo alltid maling ...

Kjøkkenøya minner om en stor kommode midt i rommet, synes Julie. Noe som er med på å skape en hyggelig, stueaktig stemning. Kjøkkenet er i eik, som skaper en varm og naturlig følelse. Modellen er «Ekestad» fra Ikea. Benkeplaten er i linoleum. Hyllen er fra String og barstolene fra Bolia. Veggen er malt med fargen «Bordeaux» fra Jotun.
Planter, kunst og farge på veggene er med på å gjøre kjøkkenet til alt annet enn et sterilt rom. Litografiet er av Leif Sylvester.
Det er valgt svart vask og armatur, så det matcher benkeplaten. Marmorbrettet er fra House Doctor, armatur og hylle fra Ikea og rosa krukke fra Søstrene Grene.
På enden av den store øya er det montert bøyler med kroker. Skjærebrettet er fra Andersen Design og håndkleet er fra Ferm Living.

LES OGSÅ: 36 interiørkupp til under 1000-lappen!

Herskapelig storkjøkken


Her bor: Tine Bendixen og Søren P. Espersen med datteren Rose.

Det var ikke den enkleste og rimeligste løsningen Tine Bendixen og hennes familie valgte da de skulle ha nytt kjøkken. De drømte nemlig om et herskapelig rom, og resultatet er en vakker snekkerlaget løsning med god plass til alle loppefunn.

– Vi reiser mye i vår familie, og våre reisefunn og søken ut er en stor del av måten vi både bor og lever på, forteller Tine, som spesielt har sett mot England da hun skulle designe familiens nye kjøkken.

Det var drømmen om et stort kjøkken med plass til å lage mat, som samtidig kunne være et naturlig samlingspunkt for familie og venner, som fikk Tine og hennes mann til å gå i gang med å rive ned vegger og flytte rom. Grunnideen bak det store prosjektet var å få kjøkkenet til å ligne et originalt herskapskjøkken fra 1906, det året bygningen er fra. Det vil si med skap helt opp til taket, med porselensvask og bygd i en klassisk stil. Alle kjøkkenelementene er laget i amerikansk poppeltre og malt med en spesielt slitesterk maling i fargen «Taupe».

– Alle våre fronter er håndmalte, fordi det nettop får fram det originale vintageuttrykket vi gjerne vil ha, forteller Tine, som har funnet porselensvasken brukt på Genbyg.dk.

For henne handler det nemlig hele tiden om å skape den riktige balansen mellom det nye og det gamle.

– Jeg synes det er viktig at man forsøker å gjenbruke så mye som mulig av bygge-materialer og ting fra det gamle kjøkkenet. Det gir det mest autentiske og sammenhengende uttrykket mellom boligens tidsepoke og det nye. Man skal være tro mot de rammene man bor i, mener Tine.

– Jeg leser mest utenlandske og engelske interiørmagasiner, forteller Tine, som også er en hyppig gjest på loppemarkeder hvor hun konstant finner nye serviser eller glass hun bare MÅ eie.

En del av Tine Bendixens loppe- og vintagefunn er plassert i det store vitrine-skapet, en del er gjemt inne bak de veldig høye, fine skapene som Tine insisterte på skulle gå helt til taket.

– Arkitekten sa at det ikke var praktisk, men jeg er ikke praktisk anlagt, og jeg synes det var penest sånn, forteller Tine, som heller ikke ville ha en ventilasjonshette hengende i rommet og derfor fikk bygget et stort avsug direkte inn i veggen i stedet for.

LES OGSÅ: Slik innreder du med grønne planter i alle rom

Tine ville ha skapene helt opp til taket, fordi det gir en fantastisk romfølelse. Kjøleskapet og komfyren er fra Smeg. Vasken har hun funnet på Genbyg.dk. Bordet og stolene har Tine arvet fra en kollega og selv malt med blå kalkmaling.
Kjøkkenet er et ramme- kjøkken, akkurat som man ville ha laget det på starten av 1900-tallet.
Kjøkkenet er sentrert rundt den store kjøkkenøya med skuffer på begge sider. Tine ville ikke ha induksjon, så det er trukket gasstilførsel ut til øya. Den ikoniske lampen har fått plass midt på kjøkkenøya, og er med på å skape stemning i hele rommet. Kjøkkenet er håndlaget av Snedkermesteren.dk og malt i fargen Taupe. Lampen er et loppefunn.
Vitrineskapet er ikke bare praktisk til Tines store samling av keramikk, men er også med på å skape den herskapelige 1900-tallsstemningen som de drømte om. Skapet er fra Living Goodies.
Vitrineskapet er ikke bare praktisk til Tines store samling av keramikk, men er også med på å skape den herskapelige 1900-tallsstemningen som de drømte om. Skapet er fra Living Goodies.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop