Nylig ble boken Plantelykke av Anders Røyneberg lansert, og vi benyttet anledningen til å stille mannen som kaller seg «Arctic Gardener» om nettopp det han kan best: planter.
1. Hva er de vanligste grunnene til at planter dør?
- Husk å velge rett plante for deg! Mange velger planter som er vanskelige å få til i Norge. De dør ofte i de såkalte tre dødsmånedene november, desember og januar. Dette er måneder med lite tilgjengelig dagslys. Liker du planter, men mangler grønne fingre, velg deg en lettstelt og solid plante som en gullranke. En svært villig og enkel plante som har gode luftrensende egenskaper. Den overlever som regel vinteren i Norge! Andre lettstelte varianter er svigermorstunge eller smagradpalme.
2. Hva er de vanligste feilene vi gjør med plantene våre?
- Overvanning i kombinasjon av for lite tilgjengelig dagslys. Røttene blir stående i vann og da oppstår rotråte og bladene blir gule og slappe. For å unngå rotråte er det viktig å ha god drenering det vil si hull i bunn av potta og lecakuler nederst i potta, under jordlaget. Da renner overflødig vann ut og røttene får puste.

De tørkede blomstene er tilbake igjen!

3. Hvordan kan uteplantene mine best klare seg inne gjennom vinteren?
- Det å ha nok dagslys tilgjengelig er alfa og omega for å lykkes med planter. Lys er mat for planter, så om vinteren bør du sette plantene dine der det er mest lys i leiligheten, gjerne i sørvendte vinduer. Bruk gjerne kompasset på smarttelefonen din. Nord har minst dagslys, sør har mest.
- Noen planter går i dvale om vinteren og kan med fordel overvintres på et kjølig loft eller kjeller. Der «sover» de inntil de våkner opp igjen i mars/april. Planter som liker dette er oliventrær, sitrustrær og fiken. Gjør gjerne et google-søk om du er i tvil. Noen planter mister bladene på høsten. Det betyr ikke alltid at de er døde, men at de går i dvale i vinterhalvåret. De skyter nye, friske skudd på våren.

«En plantemorders bekjennelser»
4. Hvilke planter kan man ha på badet?
- Bad byr ofte på fuktighet og varme - perfekt for tropiske planter. Har du et vindu på badet (eller anskaffer deg et plantelys) blir forholdene optimale. Min personlige favoritt Calathea Orbifolia. Dette er en tropisk skjønnhet fra Colombia med store delikate blader. En blikkfangsplante for de som ønsker seg en visuell godbit.

5. Finnes det noen måte å gjenopplive planter på?
- Det kommer an på årsaken. Er planten uttørret vil du kunne få liv i den igjen med en skikkelig gjennomvanning. Er planten overvannet så kan den kvikne til igjen, om du lar den tørke helt opp. Andre ganger kan det hjelpe å se etter små skadedyr, og finner du de kan du vaske planten (blader og stilk) i grønnsåpevann. Er du heldig kvikner den da til liv igjen. Husk at alle har planteliv på samvittigheten, det har jeg og. Ikke gi opp, kanskje går det bedre neste gang. Å lykkes med planter er en treningssak.

Skal blomstervannet være kaldt eller lunkent?
6. Hva bør man gjøre med plantene sine om man skal bort på ferie?
- Spør en venn eller nabo om å vanne. Et annet alternativ er å fylle en flaske med vann, snu den rundt og føre tuten et stykke ned i jorden. Da vil planten ofte drikke og suge til seg det vannet den trenger, slik at flasken gradvis tømmes for vann. Andre legger avispapir i bunnen av oppvaskkummen og fyller på med vann som absorberes opp i papiret. Deretter plasseres planten der den trekker til seg det vannet den trenger og ønsker. Et annet godt tips er å skaffe seg en selvvanningspotte.

7. Har du noen hemmelige plantetips du kan dele?
- Fingertrikset! Mange syns vanning er vanskelig. Er du i tvil, anbefaler jeg å bruke fingeren. Stikk fingeren et par centimeter ned i jorden. Er fingeren tørr når du trekker den opp, kan du vanne. Fremdeles i tvil? Løft potten. En lett potte er tegn på lite vann i jorda.
- Ellers er det viktig å huske på lite vanning i vinterhalvåret (for eksempel ukentlig eller hver 14 dag) og så kan en doble eller tredoble mengden i sommerhalvåret. Jo tykkere blader, desto sjeldnere trenger du å vanne fordi planter med tykke blader lagrer opp vann i bladene.
