interiør

Alle veggene til Dorte var hvite - så flyttet hun i leilighet

- Vi hadde begge lyst til å leke litt med noen forskjellige ­nyanser, og det føltes som om det var lettere å gjøre det i en leilighet enn i et helt hus.

FOTO: Stine Christiansen
FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Det har ikke alltid vært så mange farger i Dorte Hannibals hjem. Før hun og mannen hennes, ­Kolja, kjøpte leiligheten i den gamle Aarhus-bydelen Frederiksbjerg for to år siden, bodde de i et stort hus utenfor sentrum. Og der var alle veggene hvite.

– Jeg er den fargeglade, mens mannen min, som er arkitekt, er litt mer stillferdig når det gjelder farger. Men vi hadde begge lyst til å leke litt med noen forskjellige ­nyanser, og det føltes som om det var lettere å gjøre det i en leilighet enn i et helt hus, forteller Dorte.

– Vi har begge en travel hverdag, noe vi er glad for. Men når vi kommer hjem, skal det være behagelig å være her, sier Dorte Hannibal.
– Vi har begge en travel hverdag, noe vi er glad for. Men når vi kommer hjem, skal det være behagelig å være her, sier Dorte Hannibal. Vis mer
Den kjølige blåfargen står i vakker kontrast til de vinrøde flisene på kjøkkenet. Dorte hadde egentlig sett for seg rosa fliser over kjøkkenbenken, men lot seg overtale til å velge disse, og det er hun glad for i dag.
Den kjølige blåfargen står i vakker kontrast til de vinrøde flisene på kjøkkenet. Dorte hadde egentlig sett for seg rosa fliser over kjøkkenbenken, men lot seg overtale til å velge disse, og det er hun glad for i dag. Vis mer

Paret brukte en del tid på å velge ut de fargene som skulle prege boligen. Med hjelp fra den danske designvirksomheten File ­Under Pop Studio valgte de en palett av matte farger til vegger og treverk, og mørkerøde ­fliser på kjøkkenet. Det siste krevde litt overtalelse før Dorte ble trygg på beslutningen.

– Jeg syntes den røde fargen på flisene var heftig, men nyansen gjør noe med det samlede uttrykket. Det er både fint og ­morsomt, og jeg er kjempebegeistret for den, sier hun.

Glasskunst i vinduet bidrar til gjøre kjøkkenet ekstra fargeglad.
Glasskunst i vinduet bidrar til gjøre kjøkkenet ekstra fargeglad. Vis mer
Kjøkkenet er samlingsplassen i Dorte og Koljas hjem. De har montert Ikea-modulene slik at de har fått en ekstra sittebenk. Et par puter innbyr til kos. Den fremste er fra Les Coulisses, og den bakerste har parets datter Smilla sydd. Spisebordet er fra Please Wait to be Seated.
Kjøkkenet er samlingsplassen i Dorte og Koljas hjem. De har montert Ikea-modulene slik at de har fått en ekstra sittebenk. Et par puter innbyr til kos. Den fremste er fra Les Coulisses, og den bakerste har parets datter Smilla sydd. Spisebordet er fra Please Wait to be Seated. Vis mer

Og da de først hadde sluppet fargene løs, var det vanskelig å holde igjen. Kjøkkenskapene ble blå, og veggene ble malt i fargen «Pink Champagne». I dag er kjøkkenet ­Dortes favorittrom i leiligheten, også på grunn av det vakre lysinnfallet.

– Det er der vi oppholder oss mest. Vi ­liker å lage mat og bare være der sammen med gjester.

Gjennom dørene er det utsikt inn til en mindre stue som er malt i den grågrønne fargen «A touch of Grey». Spisebordet er fra Eberhart Furniture, med Wegners Y-stoler rundt. Lampen er «Radiohus pendel» fra Louis Poulsen.
Gjennom dørene er det utsikt inn til en mindre stue som er malt i den grågrønne fargen «A touch of Grey». Spisebordet er fra Eberhart Furniture, med Wegners Y-stoler rundt. Lampen er «Radiohus pendel» fra Louis Poulsen. Vis mer
Innredningen i stuen må ikke bli for kompakt, mener Dorte. Endeveggen er malt i fargen «Blue Smoke» som bakgrunn for en bildevegg, der bildene henger i god avstand til hverandre for å understreke det luftige uttrykket. Gulvteppet er fra Beni Ouarain.
Innredningen i stuen må ikke bli for kompakt, mener Dorte. Endeveggen er malt i fargen «Blue Smoke» som bakgrunn for en bildevegg, der bildene henger i god avstand til hverandre for å understreke det luftige uttrykket. Gulvteppet er fra Beni Ouarain. Vis mer

Fra kjøkkenet er det åpent ut til gangen, som er holdt i en svart-hvit fargeskala med det samme svarte linoleumsgulvet som på kjøkkenet. Valget falt på linoleum fordi det er godt å gå på og lett å holde rent, forklarer Dorte og legger til:

– Og så har vi linoleum i en flott blåfarge i oppgangen, så den stemningen blir på en måte forlenget inn i leiligheten.

På balkongen har Dorte skapt en liten grønn oase.
På balkongen har Dorte skapt en liten grønn oase. Vis mer
På soverommet har paret satt av en hel endevegg til skap. I tillegg til ekstra oppbevaringsplass gir det også rommet et rolig uttrykk. Den store rispapirlampen blir et dekorativt innslag mot en ensfarget bakgrunn.
På soverommet har paret satt av en hel endevegg til skap. I tillegg til ekstra oppbevaringsplass gir det også rommet et rolig uttrykk. Den store rispapirlampen blir et dekorativt innslag mot en ensfarget bakgrunn. Vis mer

I de to stuene i leiligheten er fargene mer avdempede for å gi spillerom til møbelklassikere og arvede gjenstander i tre. Både Dorte og Kolja kommer fra hjem med mange klassiske møbler, og de har begge med seg ting de har arvet, gjenstander som har en historie.

– Det grønne vitrineskapet er fra mitt barndomshjem, og jeg elsker det! Jeg er glad i å omgi meg med vakre ting, men alt må ikke være splitter nytt eller et bestemt merke. Ting skal utfylle hverandre og skape en ­behagelig stemning, sier Dorte.

En grønn plante pynter opp i den dusrosa vinduskarmen.
En grønn plante pynter opp i den dusrosa vinduskarmen. Vis mer
Alle veggene til Dorte var hvite - så flyttet hun i leilighet

Familien til hennes mann har eid et sagbruk, og Kolja har selv bygd radiatorskjulere til alle rom. Og arven fra sagbruket kommer også til uttrykk i den minste av stuene, der han har snekret en benk som også fungerer som gjesteseng. Og på rommet til datteren Smilla står en seng som er bygd etter hans fars design. Disse tingene er noe av det ­Dorte setter aller mest pris på.

– Jeg har behov for at hjemmet vårt skal ha en helhet. Vi har begge en travel hverdag, noe vi er glad for. Men når vi kommer hjem, skal det være behagelig å være her, slik at vi kan slappe av og «lade opp», sier hun og ­legger til:

– Både estetikk og funksjon teller, men det må ikke bli altfor enkelt og praktisk. Det må også være plass til litt nips og stemning.

Datteren Smillas rom er malt i fargen «Nude» fra File Under Pop. Også vinduskarmen og radiatorskjuleren er malt i samme farge. Skrivebordet er en gave, og den polstrede stolen er fra Søstrene Grene.
Datteren Smillas rom er malt i fargen «Nude» fra File Under Pop. Også vinduskarmen og radiatorskjuleren er malt i samme farge. Skrivebordet er en gave, og den polstrede stolen er fra Søstrene Grene. Vis mer

Få stilen

Skap god stemning i hjemmet med svungne former og grønt bladverk.

Pendellampe i tekstil (kr 5300, Hay).
Pendellampe i tekstil (kr 5300, Hay). Vis mer
Gulvlampe i stål (kr 880, By Rydens).
Gulvlampe i stål (kr 880, By Rydens). Vis mer
Hvit glasslampe (kr 4400, Muuto).
Hvit glasslampe (kr 4400, Muuto). Vis mer
Y-stolen i mahogni (kr 10300, Carl Hansen & Søn).
Y-stolen i mahogni (kr 10300, Carl Hansen & Søn). Vis mer
Stålstol med saueskinnsputer (kr 4000, Kave Home).
Stålstol med saueskinnsputer (kr 4000, Kave Home). Vis mer
Trebenk (kr 8590, Northern).
Trebenk (kr 8590, Northern). Vis mer
Alle veggene til Dorte var hvite - så flyttet hun i leilighet
Sofa (kr 7000, Nordic Furrniture Group).
Sofa (kr 7000, Nordic Furrniture Group). Vis mer
Alle veggene til Dorte var hvite - så flyttet hun i leilighet
Gulvteppe (kr 3800, Ellos Home).
Gulvteppe (kr 3800, Ellos Home). Vis mer
Putetrekk i Liberty-mønster (kr 900, Tine K Home).
Putetrekk i Liberty-mønster (kr 900, Tine K Home). Vis mer
Krukke i terrakotta (kr 1400, 50 cm, Muubs).
Krukke i terrakotta (kr 1400, 50 cm, Muubs). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer