Bolig & Interiør

Altos vase

Alvar Aaltos karakteristiske vase skapte bølger og stor furore i Paris da den ble vist for første gang på 30-tallet. I dag finnes den i en rekke norske hjem, og vi tar gjerne bølgen for 70-åringen.

Foto: iittala.com
Foto: iittala.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konkurransevinner

Det kan kanskje være vanskelig å forestille seg at vasen, som i dag finnes i en rekke norske hjem, skapte furore da den ble presentert første gang. I 1936 organiserte Karhula-Iittala (forløperen til dagens Iittala, som forøvrig også feirer 125-årsjubileum i år) en konkurranse i forbindelse med verdensutstillingen i Paris.Alvar Aalto, som også designet den finske paviljongen for verdensutstillingen, vant konkurransen med sitt bidrag Eskimoerinden Skinnbuxa, eller eskimokvinnens skinnbukser. Vinnerbidraget var kartong og papir-kollager som Aalto hadde tegnet på, og forestilte en serie med vaser i ulike høyder og størrelser, med bølgete omriss. Det er ettersigende disse skissene vasen er bygget på. Det var nettopp vasens karakteristiske bølgete former som skapte de store diskusjonene. Dette sto i stor kontrast til den tidens ånd, som glorifiserte maskiner, det maskinelle og industrielle. Og der var det ikke særlig mye rom for slike uregjerlige bølger. Det blir også hevdet at vasens karakteristiske bølgeform bærer preg av at Aaltos far var karttegner, og at formene er inspirert av kartografien i finske landskap.

I tusener hjem

Aaltos vase kalles også «Savoy-vasen», fordi restauranten Savoy i Helsinki var den første som brukte vasen. I dag finnes vasen i tusener av hjem, samt, ikke minst, i en rekke av verdens viktigste designmuseer.Det er nå 56 deler i Iittalas Aalto-serie, inklusive en ny kolleksjon tofargete vaser, et serveringsfat i stål og en ny, flammerød Finlandiavase. I anledning jubileet produseres også den klassiske vasen i petroliumsblått glass, i seks forskjellige størrelser. Disse vil kun være til salgs i 2006. De tofargete vasene (består av klart glass, hvitt glass og farge inni) fås i fem ulike farger: Grønn, blå, mørkeblå, rød og brun.

Gjennombrudd

Eskimokvinnens skinnbukser ble Alvar Aaltos (1898 - 1976) store gjennombrudd, både nasjonalt og internasjonalt. Den finske designeren ble født i Jyväskylä i Finland i 1898, og var en av Finlands mest kjente og internasjonale kunstnere - både som bygnings- og møbelarkitekt - og ikke minst som glasskunstner. Han var gift med industridesigner Aina Aalto. Det finske firmaet Artek produserer Aaltos møbler. Tips: Bor du i Oslo-området, og ønsker deg en slik vase, bør du ta turen til Artinteriør. Fram til 6. mai har de har opptil 50 prosent tilbud på en rekke Aalto- og Artek-produkter. Du får ellers fatt i Aaltos vaser i glassmagasiner over hele landet, samt i Merkebutikken i Grini Næringspark i Bærum. Rabatterte Aalto for Iittala-produkter finner du også hos Iittalas fabrikkutsalg.Kilder: Iittala, Artinteriør, Aaltosvoice.com (Artikkelen er levert av DinSide.no)Foto: Iittala.com

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer