interiør:

Åpent julehjem

Josefine Hedemann er så glad i jul at hun tar inn treet allerede i begynnelsen av desember. Og hos henne er det åpent hus som gjelder i høytiden.

Den blå veggen med kalkmaling er dekorativ og spiller fint i lyset, og den utgjør en vakker bakgrunn for messinhyllen og -staken. Hyllen «Florence Shelf» har Josefine designet for New Works. Lysestaken er den ikoniske Nagel-staken, og keramikkvasen er arvet. Tips! Med kalkmaling på veggen oppstår nydelige fargespill som gir rommet særpreg. FOTO: Stine Christiansen
Publisert

Like lenge som Josefine Hedemann har bodd i leiligheten på Nørrebro i København med sin kjæreste og etter hvert deres datter (2), har hjemmet deres vært rammen rund julaften med både familie og gode venner.

– Vår tanke med julen er at det skal være en tid på året hvor vi samler dem vi er glade i, og en tid hvor de som har lyst til å komme og feire jul her er velkomne, sier hun.

For Josefine skal ikke julen være fasttømret av rutiner og uskrevne regler. Hun vil heller holde åpent hus. Og det er god plass i leiligheten på 130 kvadratmeter, ikke minst i det romslige kjøkkenet hvor det er plass til mange rundt kjøkkenøya når det skal bakes epleskiver, lages pynt og når julemiddagen skal tilberedes.

– Det jeg gleder meg mest til, er forberedelsene. Vi samles tidlig på julaften og går sammen om å gjøre oss klare, alle med hver sine oppgaver. Noen pynter treet, og andre baker småkaker, mens min kjæreste, min mor og søster står på kjøkkenet og lager maten. Vi har åpnet opp mellom stue og kjøkken for å få masse plass og følelsen av at det er høyt under taket, slik at hjemmet danner en god fellesskapsfølelse. Den åpenheten var en viktig prioritering da vi pusset opp leiligheten og rev ned de fleste veggene, og det fungerer superbra i julen når vi er mange samlet. Dessuten er soverommene våre i den andre enden av leiligheten atskilt fra de åpne rommene, noe som er praktisk når de minste skal sove.

Josefine pynter sine pakker med småkaker, små dekorfugler og grønt. Båndet er fra Bungalow, og papiret er fra Flying Tiger.
Josefine pynter sine pakker med småkaker, små dekorfugler og grønt. Båndet er fra Bungalow, og papiret er fra Flying Tiger. Vis mer

Treet holder akkurat til julaften

For Josefine Hedemann er julen en miks av noe uformet og av koselige, gamle tradisjoner som hun er glad for å holde fast ved.

– Siden jeg var barn har jeg elsket alle de tingene som er forbundet med julen, sånn som juletrepynting, gavene og sangene. Det er hyggelige tradisjoner som jeg gjerne vil gi videre til min datter. Og for hvert år bygger vi også opp våre egne små tradisjoner. Det kan være lenge å vente på julemiddagen for de minste, så de årene hvor vi har holdt jul her, har vi spilt pakkespill om ettermiddagen, slik at vi har kunnet starte litt med presanger for de små. Etter det bruker vi lang tid på å nyte middagen, og deretter på å pakke opp gaver og få oss et glass portvin. Vi spiser først riskremen langt utpå kvelden når alle gavene er pakket opp. Det er kjempekoselig, synes jeg.

Langsomheten er viktig framfor å rase igjennom programmet, så barna kan være med hele veien, mener Josefine. Det er ikke kun på selve julaften at hun prioriterer julekosen høyt, for det gjør hun i hele desember. Hele måneden går med til å lage mat, bake småkaker og pynte opp.

– Moren min er gammel blomsterdekoratør, og hun lager kranser til døren og andre store dekorasjoner. Det er nok derfra jeg har fått dette med å pynte et fint julebord. Jeg er egentlig svært så minimalistisk i min stil, men til jul vil jeg pynte litt ekstra. I år har jeg lekt med temaet «eventyrlig jul» med messing og en midnattsblå farge. Det må være noe magisk over julen, sier Josefine.

Derfor har hennes elskede gamle isbjørn i porselen fra Royal Copenhagen for eksempel fått en plass som dekorativ pynt på julebordet.

Juletreet, som kommer inn døra i starten av desember, er noe av det første som markerer at julen nærmer seg hjemme hos Josefine.

– Vi begynner med juletreet som får lov til å stå pyntet i flere uker før jul. Vi synes det er så koselig. Det er nesten for lenge, men det holder akkurat til julaften. Noen ganger har vi juleverksted i begynnelsen av desember, og da pynter jeg ofte vinduskarmene med lyskjeder, en krans på døren og en stor adventskrans på bordet. Så lager vi epleskiver og gløgg, konfekt og koser oss med venner og familie, forteller Josefine.

Gjør som Josefine, og pynt treet allerede i begynnelsen av desember, så det sprer god julestemning hele måneden. Juletrepynten hennes er en blanding av antikke kuler kjøpt på loppemarkeder og ny pynt fra Søstrene Grene, Flying Tiger og Iittala. Stjernen og lysholderne er fra Georg Jensen. Lenestolen er tegnet av Ole Wanscher og er fra Carl Hansen & Søn. Tips! Hvis du vil ha treet stående i hele desember, kan du plante det i en stor potte med jord, så holder det lenger.
Gjør som Josefine, og pynt treet allerede i begynnelsen av desember, så det sprer god julestemning hele måneden. Juletrepynten hennes er en blanding av antikke kuler kjøpt på loppemarkeder og ny pynt fra Søstrene Grene, Flying Tiger og Iittala. Stjernen og lysholderne er fra Georg Jensen. Lenestolen er tegnet av Ole Wanscher og er fra Carl Hansen & Søn. Tips! Hvis du vil ha treet stående i hele desember, kan du plante det i en stor potte med jord, så holder det lenger. Vis mer

Kalkmaling

Og når selve høytiden nærmere seg, kommer det mer og mer pynt opp rundt omkring i leiligheten. Det kan være greiner i vaser, kongler knytt på en snor, litt konfekt i en skål og gamle messingstaker. Josefines pynt er en blanding av antikke julekuler fra loppemarkeder og nytt fra Bungalow, Georg Jensen, Søstrene Grene og Flying Tiger.

Uansett årstid er utgangspunktet for Josefines innredning at leiligheten skal være lys og god å være i. Hun er glad i gamle designklassikere og vakkert tre som gir varme til rommene. Kjøkkenet er hennes eget design. Det tegnet hun til leiligheten da paret flyttet inn i 2015. Det er både av heltre og eikefiner. Benkeplaten er i stål, og de svarte, grafiske håndtakene i aluminium. Både i stuen og på kjøkkenet er det brukt mange ulike tresorter, noe som gir et fint fargespill. På den måten har rommene fått en varm stemning uten for stor bruk av farger.

Til jul blir leilighetens minimalisme brutt med pynt i naturlige materialer og i farger som bordeaux og terrakotta, som spiller fint sammen med tresortene og den nyansen av rosa som går igjen i stuen og på soverommet. Fargen blå har også fått en spesiell rolle. Josefine har nylig malt en vegg i spisestuen mørkeblå med en spesiell kalkmaling. Hun malte den i flere omganger før hun var fornøyd med resultatet.

– Veggen er malt med naturmaling fra Kalklitir, som har et svært spesielt fargespill og endrer seg i ulike toner. Veggen skulle ha struktur og fargespill, men ikke for mye. Den kan være dramatisk når det kommer lys på, og det er kjempefint sammen med messing her i julen, sier Josefine.

Med mørkeblå elementer og gamle messingstaker har Josefine tilført årets julebord en snert av eventyr og magi. Derfor har julekuler og blomster i år også fått selskap av juletrær i miniformat og en isbjørn i porselen. Stolene rundt bordet er tegnet av Niels Otto Møller og er funnet på Lauritz.com. Lampen er fra Astep, messingreolen er fra New Works, og kelimteppet er kjøpt i Istanbul. Den firkantede messingstaken og lyseholderen midt på bordet er fra Georg Jensen, og det lille juletreet er fra Søstrene Grene. Krystallkaraffel, messingstaker og isbjørnskålen er alle bruktkfunn.
Med mørkeblå elementer og gamle messingstaker har Josefine tilført årets julebord en snert av eventyr og magi. Derfor har julekuler og blomster i år også fått selskap av juletrær i miniformat og en isbjørn i porselen. Stolene rundt bordet er tegnet av Niels Otto Møller og er funnet på Lauritz.com. Lampen er fra Astep, messingreolen er fra New Works, og kelimteppet er kjøpt i Istanbul. Den firkantede messingstaken og lyseholderen midt på bordet er fra Georg Jensen, og det lille juletreet er fra Søstrene Grene. Krystallkaraffel, messingstaker og isbjørnskålen er alle bruktkfunn. Vis mer
Josefine har pyntet adventskransen i messing med friskt grønt.
Josefine har pyntet adventskransen i messing med friskt grønt. Vis mer
Åpent julehjem
På kjøkkenet pynter Josefine opp med greiner i vaser. Vasen er fra Le Creuset, de hvite tallerkenene er håndlaget keramikk fra Robynn Storgaard, og sukkerskålen i messing er fra Tom Dixon.
På kjøkkenet pynter Josefine opp med greiner i vaser. Vasen er fra Le Creuset, de hvite tallerkenene er håndlaget keramikk fra Robynn Storgaard, og sukkerskålen i messing er fra Tom Dixon. Vis mer
Den firkantede messingstaken og lysholderen midt på bordet, samt det lille juletreet er alle fra Søstrene Grene.
Den firkantede messingstaken og lysholderen midt på bordet, samt det lille juletreet er alle fra Søstrene Grene. Vis mer
Kjøkkenet har åpen forbindelse med stuen, og det gjør det ekstra koselig i julen når familie og venner samles om mat, hygge og forberedelser. Kjøkkenet, som Josefine selv har designet, er laget av Det Mondæne Skur, krakkene er fra Trævarefabrikernes Udsalg, og lampene er fra New Works.
Kjøkkenet har åpen forbindelse med stuen, og det gjør det ekstra koselig i julen når familie og venner samles om mat, hygge og forberedelser. Kjøkkenet, som Josefine selv har designet, er laget av Det Mondæne Skur, krakkene er fra Trævarefabrikernes Udsalg, og lampene er fra New Works. Vis mer
Selv om det er mer farge på soverommet, har Josefine klart å gi rommet en rolig atmosfære med støvete nyanser som den rosa fargen på sengeteppet og den kjølige blåfargen på skapveggen. Kelimteppet og puten med lilla mønster er fra en reise til Jordan, kurvene på gulvet er fra Kurvebutikken i Valby, og puter og sengetepper er sydd på mål til sengen.
Selv om det er mer farge på soverommet, har Josefine klart å gi rommet en rolig atmosfære med støvete nyanser som den rosa fargen på sengeteppet og den kjølige blåfargen på skapveggen. Kelimteppet og puten med lilla mønster er fra en reise til Jordan, kurvene på gulvet er fra Kurvebutikken i Valby, og puter og sengetepper er sydd på mål til sengen. Vis mer
Trefatet på sengen er fra Skagerak, og kanne, teegg og tallerken er fra Søstrene Grene. Tekoppen er fra en reise til Jordan.
Trefatet på sengen er fra Skagerak, og kanne, teegg og tallerken er fra Søstrene Grene. Tekoppen er fra en reise til Jordan. Vis mer
Josefine har selv tegnet møbler til badet. Hun drømte om treverk, men det var dyrt og vanskelig å skaffe, så hun bestemte seg for å montere treverk utenpå eksisterende Ikea-moduler. For at møbelet skal kunne tåle vann og fukt, har det fått en omgang med skipslakk. Messingspeilet er funnet på et antikkmarked, og badehåndkleet er fra Södahl.
Josefine har selv tegnet møbler til badet. Hun drømte om treverk, men det var dyrt og vanskelig å skaffe, så hun bestemte seg for å montere treverk utenpå eksisterende Ikea-moduler. For at møbelet skal kunne tåle vann og fukt, har det fått en omgang med skipslakk. Messingspeilet er funnet på et antikkmarked, og badehåndkleet er fra Södahl. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer