Kjøkken

Årets viktigste kjøkkentrend er... å ha det ekstra koselig!

Lunt, koselig og mørkere farger er de viktigste stikkordene for kjøkkentrendene i 2016. Nå skal vi søke godfølelsen når vi setter oss ned i husets samlingspunkt.

LUN STIL: Mye benk- og veggplass gir rom for detaljer, som kan gi kjøkkenet et mer personlig preg. Dette er et Metod-kjøkken fra Ikea. Frontene er av typen Laxarby. Foto: Foto: Produsent
LUN STIL: Mye benk- og veggplass gir rom for detaljer, som kan gi kjøkkenet et mer personlig preg. Dette er et Metod-kjøkken fra Ikea. Frontene er av typen Laxarby. Foto: Foto: Produsent Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge ekspertene er ingenting riktig eller galt på kjøkkenet i 2016. Det viktigst er å finne fram til et kjøkkenmiljø der du kan samle kjente og kjære for hyggelige stunder med god mat.

Kjøkkenet trenger derfor lune elementer. I noen tilfeller kan dette skapes ved hjelp av en mørkere palett, eller tyngre teksturer. Kjøkkenet vil da føles varmere enn om du velger mer klinisk og minimalistisk kjøkkeninteriør. Andre ganger er fargeklatter, eller dekorasjoner alt som skal til for å gi kjøkkenet et mer personlig og hjemmekoselig preg

LES OGSÅ: Slik fikser du det perfekte kjøkken

Dette er hva fargeekspert og kreativ leder på Oslo Design Fair, Dagny Thurmann-Moe, varsler at vi kommer til å se mer av på kjøkkenet i 2016: 

Farger: 

Kjøkkenfronter med farge kommer for fullt. Mørkeblått er kanskje den mest spennende fargen, da den minner litt om de grå/svarte, men mørkeblått gir stemningen og uttrykket en helt annen glød. I tillegg kommer grønt for fullt, og i flere forskjellige nyanser. Vi ser også flere gule kjøkken, som egentlig er en ganske perfekt farge når du skal lage mat.

Benkeplater i ulike materialer: 

En variant, er å ha samme farge på benkeplaten som på frontene. En annen er godt heltre (ikke laminat). Stål fortsetter for de som liker det industrielle uttrykket. Marmor styrker seg videre, hvor grønn marmor er det mest spennende alternativet. 

KONTRAST: Det brune treverket luner opp de mer industrielle elementene. Benkeplaten Keramik Basalt Grey og frontene Metro Eik, svartbeiset, fra Drømmekjøkkenet. Foto: Foto: Anne Bråtveit
KONTRAST: Det brune treverket luner opp de mer industrielle elementene. Benkeplaten Keramik Basalt Grey og frontene Metro Eik, svartbeiset, fra Drømmekjøkkenet. Foto: Foto: Anne Bråtveit Vis mer

Heltre: 

Her brukes de tresortene man liker best. Det meste er lov. Ulike tresorter går helt fint, og gir uttrykket dybde og god stemning. Vi trives faktisk best i nyanserike omgivelser, og her kan ulike typer tre være en veldig enkel fiks. Fjøler er en stor kjøkkentrend, som også er praktisk. De kan brukes til både servering og praktisk kjøkkenarbeid. Det er fint om de er forskjellig både i størrelse og tresort. 

Marmor:

Vi vil se mer av marmortrenden på kjøkkenet i 2016. Hvit carrara er den vanligste, mens grønn marmor er en veldig sterk nummer to, en farge vi også vil se mer av på benkeplatene. Rød marmor kommer som en spennende «dark horse» på sidelinjen.

Varmere kjøkkenmiljø: 

Det sies at det koselige er tilbake i det norske hjem. En enkel måte å tilføre varme og stemning på er varme metaller som kobber, messing og bronse. Naturlig treverk er en annen ting som tilfører varme. Det samme skjer om man tilfører ordentlige farger til innredningen og går bort fra gråskalaen. Og ikke minst er planter viktig for å skape stemning.

Mer personlige uttrykk: 

Uten tvil heller det mot et mer personlig kjøkken i 2016. Den viktigste trenden overordnet de neste 5-10 årene har en dreining mot et mer personlig uttrykk. Selv industrien begynner å bli lei av det industrialiserte, det er ikke spesielt menneskevennlig eller hyggelig. 

GJERNE LITT MØRKT: Gjenstander i mørke farger gir en lun stemning. Foto: Produsent
GJERNE LITT MØRKT: Gjenstander i mørke farger gir en lun stemning. Foto: Produsent Vis mer

Dessuten …

  • Miks av flere ulike trender på samme tid.
  • Kvalitet blir viktigere, og vi blir mer opptatt av å omgi oss med ting som betyr noe framfor sesongens it-vase, skål eller krukke. 
  • Vi er på vei bort fra det uniformerte kjøkkenuttrykket, hvor alle kjøkken ser like ut.
  • Fargebruken blir mer kompleks,

LES OGSÅ: Kjøkkenet du simpelthen vil elske

Tekst: Cecilie Mevatne  Foto: Produsentene. Denne artikkelen har også stått på trykk i KK nr. 9/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer