Bolig & Interiør

Barnerom i kjelleren er farlig!

Å bo i kjelleren kan være farlig. Og da tenker vi ikke på spøkelser som dukker frem i mørket.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opp av kjelleren

Har du kjeller i huset ditt? Bruker du den som oppholdsrom eller soverom - kanskje til og med som barnerom? I så fall gjør du klokt i å vurdere å flytte barna lenger opp i huset. Å bo i kjelleren kan nemlig være helsefarlig for barnet ditt. - Fukt i kjellerrom er spesielt et problem for hus som er bygget før 1995. Fukten gjør nemlig at muggsopp vokser i veggen og gulvet, og disse soppene sender ut sporer i rommet. Disse sporene er spesielt farlige for barn, fordi de ikke har det samme imunsystemet som voksne, forklarer fagsjef i Mycoteam, Johan Mattisson.Les mer på DinSide.no Radon er også farligBør man da ikke unnlate å la barn ha rom i kjelleren? - Er man i tvil om hvor bra inneklimaet er i kjelleren, bør man aldri oppholde seg der veldig lenge, og det kan derfor heller ikke anbefales å benytte kjelleren som oppholds- eller soverom, sier Mattisson. Les mer på DinSide.no: Mer farlig radongass i kjelleren.

Puster mye luft

- Fukt kan gi rom med sopp og muggvekst. Og dette utgjør en spesiell helserisiko for barn, fordi deres kroppsvekt er mindre, og de relativt sett puster inn mer luft enn voksne, forklarer sivilingeniør i Sintef Byggforsk, Kariann Magnussen. Ifølge sivilingeniøren vil en kjeller vanligvis være mer fuktig enn andre steder i boligen fordi deler av murkonstruksjonen ligger unner terrenget. - Men en ny kjeller vil vanligvis være bedre enn en gammel, fordi den er bedre isolert mot fukten, sier Magnussen.

Flytt opp!

- I Danmark skal bygg som brukes til å bo i, ligge over terrenget. Men likevel gis det noen ganger dispensasjon, og derfor er det faktisk en del som benytter kjelleren til bolig, sier Jan Felland, videnformidlingschef i danske Bolius. Bolius er et selvstendig aksjelselskap som eies av Fondet Realdania. Bolius skal være et kunnskapssenter for huseiere, og en rådgiver i bygningsspørsmål. Ifølge Jan Felland er det spesielt problematisk for barn som har rommet sitt i kjelleren. - En kjeller er vanligvis ikke egnet til å bo i fordi den er mer fuktig enn andre deler av boligen. Dermed oppstår det ofte muggsopp, noe som kan fremkalle asmatiske og allergiske reaksjoner. Dette er spesielt farlig for barn, da de er mer mottakelige overfor slike sykdommer, sier han. Ifølge Felland blir en kjellerbolig aldri god nok. - Selv om nye boliger har bedre standard, kommer du aldri bort fra det faktum at kjelleren ligger under terrenget, og at den derfor er mer fuktig enn resten av huset, sier han, og legger til: - Det er selvsagt mulig å oppgradere et kjellerrom, men ofte vil omfattende endringer være påkrevd, for eksempel å rive vegger og gulv, og isolere på nytt. Og dette vil bli svært dyrt. Mitt råd er derfor: Flytt opp!Statens Byggeforskningsinstitutt (SBI) i Danmark bekrefter ekspertenes uttalelser på hjemmesiden sin: Muggsopp i bygninger øker forekomsten av inneklimasymptomer som øyeirritasjon, irritasjon av luftveier, hodepine, svimmelhet og konsentrasjonsbesvær. Det er derfor god grunn til å fjerne soppveksten og årsakene til fukt i bygningene. Så selv om det er lov benytte kjellerrom til oppholdsrom her i landet, er det kanskje ikke så lurt likevel?(Artikkelen er levert av DinSide Bolig)Foto: Image Source/AOP

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer