Kunst

- Bildene trenger ikke matche gardinene

Her er kunstner Eva Christin Laszkas tips til hvordan bildene ser best ut på veggen.

BILDER PÅ VEGGEN: Kunstner, gallerist og grafisk designer Eva Christin Laszka hadde lenge vegger uten kunst, men ikke nå lenger.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
BILDER PÅ VEGGEN: Kunstner, gallerist og grafisk designer Eva Christin Laszka hadde lenge vegger uten kunst, men ikke nå lenger. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mitt liv har alltid vært omringet av kunst, sier kunstner, gallerist og grafisk designer Eva Christin Laszka. 

Men det tok likevel en stund før hun klarte å henge opp sine egne bilder i leiligheten i Oslo, og en tid sto alle veggene tomme. Hun hadde rett og slett ikke funnet de riktige bildene til akkurat dette hjemmet. 

Nå har imidlertid alt funnet sin plass. I tillegg til kunsten, henger hun gjerne opp et fat fra India, et kors fra en kirke. Og speil – Eva Christin har hele sju av dem i den lille leiligheten! Overalt er det vakre ting å se på i dette hjemmet. Ikke minst utsikten: 

– Jeg har bodd her siden 2005, og blir aldri lei av den. Alle som kommer hit har den samme reaksjonen. Vinduene vender ut mot Gamlebyen Kirkegård. Om sommeren får jeg en grønn kastanjeallé «rett inn» i leiligheten. Og om vinteren er det et fantastisk lyst og hvitt bilde, forteller hun. 

Kunstneren har samlet på gamle, rare ting siden hun var 17 år og studerte kunst og håndverk i Budapest. 

– Det var den mest spennende tiden i mitt liv! Jeg bodde der i fire år. Jeg opplevde murens fall, kommunismens fall, det var fantastisk spennende. Som å leve på 60-tallet! Jeg er så takknemlig for den tiden! 

Ikke rart da, at kjærligheten til Budapest går igjen flere steder i leiligheten.

BILDER PÅ GULVET: De to bildene nærmest sofaen er av den ungarske kunstneren Szolt Vidák, som har stilt ut i galleriet til Eva Christin. Sofaen er fra Raun og kjøpt brukt. Bordet er arvegods og fra Bali. Alle bildene trenger ikke henges opp. Det kan bli flott å stille dem på gulvet også!  Foto: Yvonne Wilhelmsen
BILDER PÅ GULVET: De to bildene nærmest sofaen er av den ungarske kunstneren Szolt Vidák, som har stilt ut i galleriet til Eva Christin. Sofaen er fra Raun og kjøpt brukt. Bordet er arvegods og fra Bali. Alle bildene trenger ikke henges opp. Det kan bli flott å stille dem på gulvet også! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Innred med kunst som ikke koster skjorta

Eva Christin kommer fra Ekeberg. Var det ett sted hun aldri skulle bo, var det i «slummen» Gamlebyen! Men med tiden er hun blitt fryktelig glad i den vakre bydelen: 

– Det er så fredelig og vakkert her, og så ligger det jo rett ved Ekebergskogen og skulpturparken. Det tar fem minutter med sykkel til sjøen og Sørenga Sjøbad og jeg er i sentrum på ti minutter, forteller Eva Christin. 

Også kunsthistorisk føler hun seg hjemme her: 

– Med årene er jeg blitt mer og mer tiltrukket av middelalderen. Jeg elsker kunst- og arkitekturhistorie om kirker og katedraler, og om livet de levde den gangen. Jeg leste Ken Follets trilogi parallelt med at vi hadde om dette feltet, for nettopp å forstå hvordan de levde! 

Interiørstilen sin beskriver Eva Christin som «veldig intuitiv og tilfeldig». 

– Den blir litt til mens jeg går. Og det er litt slik jeg jobber med kunsten også! Jeg blir inspirert av alt mulig. Fra film, musikk, bøker til øyeblikk, visdom og kloke ord.

Eva Christins beste tips for å bo med kunst:

-Bildene trenger ikke matche med gardinene eller sofaen. Men legg litt ekstra i innrammingen. For å stramme opp en vegg med mange forskjellig type bilder, kan det være fint å ha rammer i samme farge. Det er mange gode tips å få hos en rammemaker! 

  • Søk på «framing» på Pinterest. Det er utrolig hvor mange idéer man kan få til sitt eget hjem! 
  • Ønsker du kunst som investering, se på opplaget. Jo mindre opplag, desto større mulig verdistigning/høyere verdi. 
  • Sjekk ut giclée – en ny type trykk som er mer og mer akseptert i kunstverden. 

Besøk Eva Christin her: galleri-laszka.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer