UTENDØRS: Ateeka elsker å pynte uterommet. Ingen grunn til å begrense kosen til husets fire vegger! Foto: Yvonne Wilhelmsen
UTENDØRS: Ateeka elsker å pynte uterommet. Ingen grunn til å begrense kosen til husets fire vegger! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Sardinia

Bor og sover utendørs

Lever i ett med naturen i en olivenlund på Sardinia.

KKLIVING.NO:  – Jeg er en øyjente! Selv kommer jeg fra Maui, Hawaii, mens Ole egentlig bor på Brønnøya utenfor Oslo. Så da måtte det bli en øy når vi skulle finne et felles hjem, smiler Ateeka.

Alle drømmer om et stille liv nær naturen, men få har fått så perfekt uttelling som Ateeka og Ole Borud, og Olas datter Aurora. 

Over halve året tilbringes blant vinranker, oliventrær og et duvende, grønt landskap som strekker seg ut mot Middelhavet.

LES OGSÅ: Fant drømmehuset i Toscana

SARDINIA: Frokost i det grønne? Ja, hvis vi absolutt må.. Foto: Yvonne Wilhelmsen
SARDINIA: Frokost i det grønne? Ja, hvis vi absolutt må.. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Ateeka forelsket seg første gang i den italienske øya Sardinia da hun ferierte der for mange år siden. 

– Jeg falt pladask for naturen, og det langsomme livet som leves her. Jeg liker å leve nær naturen, og her har man et klima som gjør at man lever mer ute enn inne. 

LES OGSÅ: Tre smarte ideer til uteplassen

INTERIØRMIKS: Du trenger på ingen måte velge mellom rustikk og det moderne. Bland det! Foto: Yvonne Wilhelmsen
INTERIØRMIKS: Du trenger på ingen måte velge mellom rustikk og det moderne. Bland det! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

 - 
KK 29-2013
 smaken av middelhavet Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
- KK 29-2013 smaken av middelhavet Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Den 200 år gamle olivenlunden fant Ateeka i 2007. Selve huset ble bygget av en lokal bonde for 50 år siden. Men det er utelivet som er i fokus for den lille familien.

– Vi er mest opptatt av å kunne leve så komfortabelt som mulig ute. Derfor tar vi innredningen med oss ut. Selve huset har bare ett rom, og brukes lite. Ute har vi sitteplasser, vakre ting, her spiser vi, her sover vi – og lever vi!

LES OGSÅ: Kara bor i en gammel arbeiderhytte

SAMLINGSPUNKT: Utendørskjøkkenet er et naturlig samlingspunkt for familien. Det er bygd i ly av huset og er satt sammen av lokale materialer som drivved og stein. Veggen har Ateeka malt med former fra det lokale landskapet.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
SAMLINGSPUNKT: Utendørskjøkkenet er et naturlig samlingspunkt for familien. Det er bygd i ly av huset og er satt sammen av lokale materialer som drivved og stein. Veggen har Ateeka malt med former fra det lokale landskapet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

FARGERIKT: Masse pasteller og friske farger preger hjemmet til Ateeka.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
FARGERIKT: Masse pasteller og friske farger preger hjemmet til Ateeka. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

En typisk dag starter med at Ateeka og de andre våkner i de «utendørs soverommene» - en slags blanding av himmelsenger og telt – ved soloppgang.

Deretter mediterer de og praktiserer yoga, som seg hør og bør for et par som er opptatt av det alternative. Så inntas en frokost av særdeles kortreist mat. Lokalproduserte oster, hjemmedyrkede tomater, hjemmelaget marmelade – men til gjengjeld te fra alle verdenshjørner. 

LES OGSÅ: Sprit opp uteplassen med rustikk

SOVEROM: Familien sover ute fra mai til oktober. Teltene er fra Sibey, og er utstyrt med japanske futong-senger og vakre puter og tepper fra Marokko.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
SOVEROM: Familien sover ute fra mai til oktober. Teltene er fra Sibey, og er utstyrt med japanske futong-senger og vakre puter og tepper fra Marokko. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Så liker Ateeka å handle på de lokale bondemarkedene, før hun vender nesen hjem for å skrive i noen timer. Deretter middag og familiekos, og kanskje litt hagearbeid – og en spasertur i måneskinn før det er tidlig til sengs. 

– Jeg liker det enkle livet, og jeg liker å være selvforsynt. Det er vi til de grader her – vi har til og med egen elektrisitet fra solpaneler, og egen brønn. Og maten lager vi gjerne over ild. Vi har alt vi trenger. 

LES OGSÅ: Lag ditt eget betongbord

GRØNT: Ateeka og familien lever ute ni måneder av året.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
GRØNT: Ateeka og familien lever ute ni måneder av året. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Tross enkelheten: estetikken har definitivt ikke kommet i baksetet. Hagen er full av vakre møbler og gjenstander Ateeka har funnet både på lokale markeder og på reiser rundt i verden. 

– Jeg har veldig tro på den japanske ideen om at om man finner en ting med sjel, og man føler en forbindelse til tingen, vil den automatisk finne sin plass i hjemmet. Vi har ingen overordnet plan, men stoler på magefølelsen. Da blir det vakkert. Det er mye av det jeg skriver om, når jeg sitter på verandaen her og skriver bøkene mine.

LES OGSÅ: Sjekk dette tøffe hjemmet!

UTSIKT: Den vakre utevasken er laget av basalt. Foto: Yvonne Wilhelmsen
UTSIKT: Den vakre utevasken er laget av basalt. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

SMAK AV MIDDELHAVET: Sunn og frisk middelhavsmat står på menyen.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
SMAK AV MIDDELHAVET: Sunn og frisk middelhavsmat står på menyen. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Jeg er opptatt av at man skal finne sin egen rytme, og leve i takt med den – stole på egne ressurser og følge instinktet. Det føler jeg at vi har klart her. For meg er dette selve drømmen som har gått i oppfyllelse.

- Å få leve her med Ola og hans skjønne datter som jeg er blitt så glad i, på verdens vakreste sted. Det er både meningsfylt og inspirerende. Det er ikke uten grunn at olivenhagen vår lokalt kalles «Den Magiske Hagen»... *

LES OGSÅ: Nesten alt du ser her er gjennbruk

Denne saken har tidligere vært på trykk i KK Living.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop