Kk Living

Bygg din egen pergola

Perfekt til hagen og slett ikke vanskelig å få til!

FRISTENDE: Noen timer her på en solfylt dag ville vel ikke være noen imot. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén
FRISTENDE: Noen timer her på en solfylt dag ville vel ikke være noen imot. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva med å bygge et lunt hvilested til din egen hage? Her kan du lese den boka du aldri ble ferdig med i vår, eller ta deg en lur en ettermiddag alt er litt slitsomt. 

Vår pergola (italiensk løvgang) er bygget av drivved, men du kan bruke andre materialer også.

Det er KK Living-snekker Carl Iversen som er hjernen bak, og her kommer en enkel og grei guide til hvordan du kan ordne din egen før helgen! 

Bruk litt tid og krefter på å gjøre pergolaen sterk og solid nok til å tåle norske værforhold. Enklest er det om du har en tålmodig og vennligsinnet samarbeidspartner, lager en detaljert skisse med mål og benytter deg av vater hyppig underveis.

LES OGSÅ: Lag hagefest på budsjett

DETALJ: Legg litt arbeid i detaljene inni pergolaen din. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén
DETALJ: Legg litt arbeid i detaljene inni pergolaen din. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén Vis mer

Slik gjør du det:

1. Mål opp hvor stolpene skal plasseres, disse skal utgjøre pagolaens 4 hjørner. Bruk et jordbor til å grave et 60 cm dypt hull til hver stolpe.
2. Plasser stolpen midt i hullet, og bank den godt ned et par ganger. Bank fire av støttestolpene ned i bakken rundt hver hjørnestolpe, sjekk at stolpen er i vater og
skru fast støtte-stolpene til hjørnestolpen, slik at denne står stødig i vater.
3. Hell tørrbetong 3/4 dels opp i de 4 hullene. Sørg for å presse betongen godt ned i hullet! Bruk mørtelblander eller lignende til å røre rundt i blandingen slik at tørrbetongen og vannet fordeles jevnt.
4. Sjekk at stolpene er i vater, og hell på til massen er 10 cm fra overflaten. De siste 10 cm kan du fylle med jord etter at betongen har stivnet. Det tar 2-3 dager før betongen er helt herdet, og først da kan du fortsette pergola-byggingen.

PYNT: Vær kreativ med pynten! Gjør det etter din egen stil. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén
PYNT: Vær kreativ med pynten! Gjør det etter din egen stil. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén Vis mer


5. Bjelkene monteres så mellom to og to av hjørnestolpene. En bjelke som sammenføyer de to hjørnestolpene som utgjør baksiden av pergolaen, og en bjelke som sammenføyer de to hjørnestolpene som vil utgjøre pergolaens forside. Bjelkene skrur du fast med 5 x 90 mm skruer.
6. Fest overliggerne, dvs. de plankene som skal danne bro mellom pergolaens for- og bakside. Hvor mange overliggere du trenger avhenger av størrelsen du har valgt å bygge din pergola i, men 2 overliggere er minimum. Fest med 5x50 mm skruer.
7. Vi har brukt en gammel militærseng som daybed her, og du kan velge din helt egen vri! Noe behagelig å ligge i er høyst nødvendig.

Gi deg selv en klapp på skulderen, du har nå ditt eget private sommerparadis.

LES OGSÅ: Så fint kan du få det i hagen!

Finn mer hageinspirasjon i KK Living 5, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer