Rapunsel, som ble låst inne i et høyt tårn, eller kanskje Tornerose, som faller i søvn i et tårn i slottet. I hvilken eventyrverden lever den som bosette seg i et tårn? Eller vil man kanskje bare gi seg selv en real utfordring?
– Vi var på leting etter et spennende prosjekt, og dette var et ordentlig oppussingsobjekt, som blant annet kom til å kreve at vi heiste opp mye med byggekran, forteller Christina Nydahl, prinsessen i historien som bor i leiligheten i sjuende og åttende etasje i det gamle vanntårnet i Solna utenfor Stockholm.



Etter en festlig kveld kjøpte Lotte og Nikolaj seg nytt hus på impuls
– Det ligger helt fantastisk til, like ved Näckrosparken, rett ved Råstasjön og samtidig nære byen. Men det var en lang prosess å få alt slik vi ville ha det, og en stund spurte vi oss om vi virkelig skulle fullføre dette, sier Christina, som driver interiørstudioet Wtp studios og er varemerkeansvarlig for interiørnettbutikken Bemz. Samboeren Tor driver innen finans.
– Han har vært med gjennom hele prosjektet, men han er ikke like lidenskapelig engasjert som jeg når det gjelder bygge- og innredningsprosjekter, sier Christina og ler mot skjermen under videointervjuet. Akkurat nå bor nemlig paret i Milano, der hun holder på med en mastergrad i interiørdesign.
– Jeg har min bakgrunn fra markedsføring, og på tross av at jeg en stund har tatt på meg oppdrag innen interiørdesign, har jeg aldri studert faget. Nå vil jeg først og fremst skaffe meg ordentlig teknisk kompetanse.


Selv uten mastergrad lyktes det Christina å komme fram til løsninger som totalt forvandlet leiligheten i tårnet fra en prangende, men upraktisk toromsleilighet til en fireromsleilighet med godt utnyttede 97 kvadratmeter og fin flyt mellom rommene.
– Jeg tegnet om absolutt alt. Her var det tidligere en stor L-formet trapp som slukte en stor del av den øverste etasjen. Jeg måtte virkelig legge hodet i bløt for å klare å skape tradisjonelle former på rommene.


En viktig del av løsningen var en ny, spiralformet trapp som ble plassert i midten av leiligheten.
– Trappen var også den største utfordringen. Det tok et halvt år før vi fikk alt på plass.
Delene til trappen ble heist opp med løftekran og løftet inn gjennom vinduene. Og deler i støpejern ble sveiset på plass. Deretter snudde Christina på planløsningen. Tidligere var det soverom i den øverste etasjen, men der var det også større vinduer, og derfor ville Christina skape noen åpne rom med kjøkken og stue i denne etasjen.
– Her er det mer sjenerøs takhøyde, og vinklene i taket forsterker opplevelsen av lys og rom. Det er lyst hele dagen, og utsikten er helt fri. Vi ser utover hele byen – helt bort til Hammarbybacken og Globen i sør.

Nå strømmer lyset inn her, og trappen i midten skiller kjøkkendelen fra det innbydende hjørnet med sofa, mykt teppe og lenestoler.
– Jeg valgte gulvet etter kjøkkenet for å få en sømløs følelse i det åpne miljøet. Der kjøkkenet er nå, var det bare luft tidligere, for det var der den store trappen kom opp.
Et stort, rundt spisebord designet av David Rosén tar opp den runde formen fra den nye trappen. Bordet kan trekkes ut og gi plass til mange gjester. Rundt bordet står stoler av Niels Møller, og over det henger en lampe med originale skjermer fra 1940-tallet.
– Vi liker brukte møbler. De gir mer kvalitet for pengene, og de gir en trygg og god følelse når alt annet er nytt etter en oppussing. Jeg liker også kontrasten mellom det stramme og enkle og den mettede fargepaletten som gamle ting har.

Etasjen under har mindre vinduer og oppleves som mer dempet og koselig, noe som passer perfekt for soverommene. Små vinduer, mørke teakgulv, mørkbeiset trepanel, lintapet og masse tekstiler gjør underetasjen lun og trivelig.
– Her er også gangen som mangler naturlig lys. Jeg valgte å plukke opp den mørke følelsen for å skape en ordentlig kontrast når man kommer opp til den øverste etasjen.

Selv badet er innredet i den samme varme stilen. På veggene er det tapet som er blitt lakkert for å tåle fukt. En tykk gardin i lin skjuler oppbevaring og skittentøykurver.
Råsunda vanntårn ble designet av arkitekt Sigge Cronstedt og innviet i 1910. Da tårnet var nytt, ble en del av plassen brukt som uteservering sommerstid. Her ble det også arrangert dans flere dager i uken.
Etter at Bergshamra vanntårn ble satt i drift tidlig på 1950-tallet og begynte å forsyne Solnas innbyggere med drikkevann, ble driften av Råsunda vanntårn stanset, og tårnet ble truet med riving. Men det ble stående og blant annet brukt som lager. En periode hadde Solnas største apotek, Kvernen, laboratorium her, og deretter var det kunstneratelier og utstillingsrom i tårnet.

I 1994 ble tårnet omgjort til leiligheter. I forbindelse med det ble vannsisternen, som rommet 360 kubikkmeter, revet, men utsiden av tårnet, med fasade i mørk rød murstein og avrundede ytre hjørner, ble ikke endret.
– 1990-tallsinteriøret var fortsatt her da vi kjøpte leiligheten. Vi rev ut absolutt alt, og da oppussingen startet, sto vi her med et betongskall som også hadde spor etter gamle vannskader, sier Christina.
Da planen omsider var lagt, brukte hun mye tid på å velge ut farger og detaljer, slik som lister, dører og radiatorer.
– Tors søster bor i Amsterdam i et hus fra samme periode. Hennes mørke gulv og originale dører inspirerte meg.

Paret flyttet inn midt under pandemien.
– Før det bodde vi på 30 kvadratmeter, så det var ordentlig luksuriøst å få flytte inn her, og spesielt inn den perioden da alle måtte tilbringe så mye tid hjemme. Men det tok en stund før vi landet. «Hva gjør vi her?» spurte vi oss selv av og til. Vi hadde jo heller ikke så mye møbler her i starten.
Christina og Tor kjenner fortsatt at de nærmest må klype seg i armen hver gang de kommer hjem, fordi alt er så fantastisk. Og paret rakk i hvert fall å slå seg til ro i tårnet og invitere venner på noen selskap her før de flyttet til Milano for en stund.
– Ja, nå bor vi i en nydelig 60-tallsleilighet midt i byen. Det er en herlig kontrast til Solna, men også her bor vi på toppen og har en fin takterrasse med utsikt. Det er vel blitt et tema nå. Jeg må ha lys og frihet, men det er vanskelig å toppe det å bo i et tårn, avslutter hun.


Fikk varsel om tvangsutkastelse
Få stilen
Skap en avslappet og luksuriøs romfølelse med duse jordtoner.













Av: Jeanette Hoff