Interiør

Da Ann kjøpte denne gamle leiligheten, hadde hun ett mål

– Det var nok bra at jeg ikke visste på ­forhånd hvor mye arbeid det kom til å bli, sier hun, men avslører at hun fikk akkurat det hun drømte om.

INTERIØR: Gjenbruk er altoverskyggende når Ann innreder hjemmet sitt. Hun har blant annet kjøpt lampene, sofaen og hyllene brukt. Foto: Pia Winther
INTERIØR: Gjenbruk er altoverskyggende når Ann innreder hjemmet sitt. Hun har blant annet kjøpt lampene, sofaen og hyllene brukt. Foto: Pia Winther Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Ann Poulsen flyttet inn i leiligheten for ni år siden, hoppet hun rett i arbeidsklærne. Og på tross av at noen ristet på hodet, slo hun hull i veggen uten å vite hva som gjemte seg bak.

Drømmen var en rå mursteinsvegg, og heldigvis for henne var det nettopp det hun fant. I løpet av en enkelt helg fikk hun revet tapetet og banket veggen fri for gips.

– Det var nok bra at jeg ikke visste på ­forhånd hvor mye arbeid det kom til å bli, sier hun.

– Jeg synes at det blir mye mer personlig når man innreder med gjenbruk, sier Ann Poulsen, som alltid sjekker om hun kan finne ting brukt.
– Jeg synes at det blir mye mer personlig når man innreder med gjenbruk, sier Ann Poulsen, som alltid sjekker om hun kan finne ting brukt. Vis mer
Retrosofaen kjøpte Ann for mange år siden av et eldre ektepar, og den har fulgt henne siden – selv om den er penere å se på enn den er god å sitte i. Kunsten har hun kjøpt direkte av kunsthåndverkere eller på utstillinger.
Retrosofaen kjøpte Ann for mange år siden av et eldre ektepar, og den har fulgt henne siden – selv om den er penere å se på enn den er god å sitte i. Kunsten har hun kjøpt direkte av kunsthåndverkere eller på utstillinger. Vis mer

Én ting var nemlig selve rivningsarbeidet, en annen var alle tapetrestene, stein og murpuss som skulle slepes ned fra fjerde etasje. Men selv om det var tungt arbeid, har hun på ingen måte angret beslutningen sin.

– Det var kjempehardt, men det var verdt det, for jeg synes at veggen tilfører ­leiligheten noe fint og matcher fargene og mine mange bruktfunn.

Hjørnet med den gamle safaristolen, designet av Arne Norell, er Anns favorittsted i leiligheten. Både stolen og Le Klint-lampen er kjøpt brukt.
Hjørnet med den gamle safaristolen, designet av Arne Norell, er Anns favorittsted i leiligheten. Både stolen og Le Klint-lampen er kjøpt brukt. Vis mer
Keramikk er en enkel snarvei til forandring. Tenk forskjellige former og funksjoner når du jakter på keramikk i bruktbutikken.
Keramikk er en enkel snarvei til forandring. Tenk forskjellige former og funksjoner når du jakter på keramikk i bruktbutikken. Vis mer

Og nettopp gjenbruk er altoverskyggende når Ann innreder hjemmet sitt. Hun har blant annet kjøpt lampene, sofaen og hyllene brukt. Også det originale kjøkkenet har hun valgt å bevare så mye som mulig av. Faktisk har hun kun nøyd seg med å skifte ut benkeplaten. Sammen med nye fliser var det alt som skulle til for at rommet skulle bli moderne uten å miste sjarmen.

– Jeg synes at det blir så mye mer personlig når man innreder med gjenbruk. Jeg sjekker alltid om jeg kan ­finne ting brukt, for jeg føler at det ikke er noen grunn til å kjøpe nytt hvis man kan unngå det, konstaterer hun.

Ann kjøpte to brukte hyller fra Trævarefabrikernes Udsalg og malte dem i samme farge som veggen for å gi rommet en helhetlig følelse.
Ann kjøpte to brukte hyller fra Trævarefabrikernes Udsalg og malte dem i samme farge som veggen for å gi rommet en helhetlig følelse. Vis mer
Veggskapet, som er fylt med bruktfunn, har paret arvet. Det har fortsatt sin originale farge. Den rustikke mursteinsveggen gir en fin kontrast til resten av innredningen, som er fylt med farger og klassisk design.
Veggskapet, som er fylt med bruktfunn, har paret arvet. Det har fortsatt sin originale farge. Den rustikke mursteinsveggen gir en fin kontrast til resten av innredningen, som er fylt med farger og klassisk design. Vis mer

Og hun er tålmodig og kan vente lenge før hun finner det hun vil ha.

– Jeg manglet lenge en radiatorskjuler, og etter mange måneders venting var den plutselig til salgs på DBA (danskenes svar på Finn.no, red.anm.), sier hun og ­knipser med fingrene.

– Noen ganger vill det kanskje vært lettere bare å ­kjøpe det i en butikk og få det levert, men jeg synes også det er stor stas å gjøre et kupp.

Ann kontaktet tre forskjellige håndverkere før hun omsider fant en som ville lage den blå veggen med fliser lagt i fiskebeinsmønster. Benkeplaten er ny, men ellers har kjøkkenet de originale frontene og hyllene.
Ann kontaktet tre forskjellige håndverkere før hun omsider fant en som ville lage den blå veggen med fliser lagt i fiskebeinsmønster. Benkeplaten er ny, men ellers har kjøkkenet de originale frontene og hyllene. Vis mer
Den gule fargen på veggen var en impulsiv beslutning, og etterpå fikk taket også en runde med penselen. Siden lilla og gul er kontrastfarger, komplementerer de hverandre godt og gir et harmonisk uttrykk i stuen.
Den gule fargen på veggen var en impulsiv beslutning, og etterpå fikk taket også en runde med penselen. Siden lilla og gul er kontrastfarger, komplementerer de hverandre godt og gir et harmonisk uttrykk i stuen. Vis mer

For henne bidrar gjenbrukstingene til å gi en hjemmekoselig følelse, og når hun innreder, skjer det stort sett alltid på impuls. Slik var det for eksempel med de lysegule veggene og det pastell-lilla taket.

I tillegg til gleden ved gjenbruk kan både halve og hele dager gå med til å flytte rundt på ting, slik at de står helt riktig. Og det er noe hun ofte gjør når hun har behov for fornyelse.

– For meg kan fornyelse også være bare å flytte rundt på bildeveggen min, eller flytte rundt på noen vaser. ­Etterpå føler jeg nesten at jeg har fått et nytt hjem.

For halvannet år siden lærte Ann seg å sy, og etter det har hun sydd flere kjoler av både brukt sengetøy og gamle laken.
For halvannet år siden lærte Ann seg å sy, og etter det har hun sydd flere kjoler av både brukt sengetøy og gamle laken. Vis mer
Estetisk framfor praktisk. Det er Anns mantra, og derfor har den ikke særlig komfortable stolen fått lov til å bli stående. Så blir det også en plass å legge fra seg klær. Både speil, loungestol og String-hyllen er kjøpt brukt.
Estetisk framfor praktisk. Det er Anns mantra, og derfor har den ikke særlig komfortable stolen fått lov til å bli stående. Så blir det også en plass å legge fra seg klær. Både speil, loungestol og String-hyllen er kjøpt brukt. Vis mer
Både nattbordet i flettverk og den foldede papirlampen fra Le Klint har Ann kjøpt brukt. Sammen bidrar de til å gjøre uttrykket på soverommet, som har sparklede murveggen, mykere.
Både nattbordet i flettverk og den foldede papirlampen fra Le Klint har Ann kjøpt brukt. Sammen bidrar de til å gjøre uttrykket på soverommet, som har sparklede murveggen, mykere. Vis mer

Få stilen

Gi hjemmet et personlig preg med gjenbruksfunn og duse farger.

Vitrineskap (kr 6200, Ellos Home).
Vitrineskap (kr 6200, Ellos Home). Vis mer
Speil (kr 150, Ikea).
Speil (kr 150, Ikea). Vis mer
Vegglampe (kr 7300, Le Klint).
Vegglampe (kr 7300, Le Klint). Vis mer
Veggklokke (kr 950, Hay).
Veggklokke (kr 950, Hay). Vis mer
Trykk med tulipaner (fra kr 300, aksiamos.com).
Trykk med tulipaner (fra kr 300, aksiamos.com). Vis mer
Trykk med appelsiner (fra kr 300, aksiamos.com).
Trykk med appelsiner (fra kr 300, aksiamos.com). Vis mer
Trestol (kr 4800, FermLiving).
Trestol (kr 4800, FermLiving). Vis mer
Loungestol (kr 3000, H&M Home).
Loungestol (kr 3000, H&M Home). Vis mer
Bord (kr 10 000, Jotex).
Bord (kr 10 000, Jotex). Vis mer
Hylle i fargen «Cumin» (kr 9200, Montana)
Hylle i fargen «Cumin» (kr 9200, Montana) Vis mer
Sofa (kr 16 500, Jotex).
Sofa (kr 16 500, Jotex). Vis mer
Vintage safaristol (kr 17 500, www.vntg.com).
Vintage safaristol (kr 17 500, www.vntg.com). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer