Interiør:

Da Louise fikk liv i en skral plante, skjedde det noe med leiligheten hennes

– Jeg følte at jeg hadde skapt noe.

INTERIØR: De fleste av møblene har Louise og Jonathan kjøpt i bruktbutikker. Selv noen av plakatene over sofaen er kjøpt brukt. Fargen på veggen er «Turkish Blue nr. 54» fra Flügger. FOTO: Martin Sølyst
INTERIØR: De fleste av møblene har Louise og Jonathan kjøpt i bruktbutikker. Selv noen av plakatene over sofaen er kjøpt brukt. Fargen på veggen er «Turkish Blue nr. 54» fra Flügger. FOTO: Martin Sølyst Vis mer
Publisert

Det var en slapp og skrantende plante som vekket Louises lidenskap for grønne vekster – og som dermed er skyld i at hun nå er omgitt av planter på alle flater i sin lille leilighet.

– Jeg fikk et heller skralt utseende appelsintre overrakt, og jeg forsøkte å vekke det med kjærlighet, kombinert med vann og lys. Og da det lyktes meg å få en vakker plante ut av det utmattede treet, skjedde det også noe i hjernen min, forteller Louise.

– Jeg følte at jeg hadde skapt noe. Jeg ­forbandt den følelsen med noe stort og ­vesentlig, og jeg kjente at dette hadde jeg lyst til å utvikle. Jeg kjøpte litt tilfeldig et par planter, og så begynte jeg langsomt å observere hva som skjedde når jeg tok meg av dem, sier hun.

– Jeg tror at du får det bedre som menneske når du omgir deg med noe levende som trenger å bli passet på, sier Louise Olofsson.
– Jeg tror at du får det bedre som menneske når du omgir deg med noe levende som trenger å bli passet på, sier Louise Olofsson. Vis mer
Plantene ved kjøkkenvinduet gir et frodig uttrykk, noe som er ekstra fint om vinteren. På veggen henger et stativ med stiklinger i glasskolber.
Plantene ved kjøkkenvinduet gir et frodig uttrykk, noe som er ekstra fint om vinteren. På veggen henger et stativ med stiklinger i glasskolber. Vis mer

Mens Louises fingre nærmest automatisk skanner en plante og fjerner et litt pjuskete blad, forteller hun:

– Det høres nærmest banalt ut, men for meg er plantene som små skapninger, og jeg behandler dem som det. Det er en livsform, og det vakre som skjer når plantene vokser, trives og responderer på mine forsøk, gir meg en form for næring, sier hun.

Men hva skal til for å forstå planter og hvordan man skal håndtere dem hvis man i utgangspunktet ikke har noen kunnskap? spør vi henne.

En gullranke-stikling har satt røtter mens den sto i et glass med vann. Nå er den klar til å flytte hjemmefra og over i en krukke. Louise bruker en priklepinne til å lage hullet i jorden.
En gullranke-stikling har satt røtter mens den sto i et glass med vann. Nå er den klar til å flytte hjemmefra og over i en krukke. Louise bruker en priklepinne til å lage hullet i jorden. Vis mer
Louises planter tar ganske stor plass på det lille kjøkkenet – også innimellom kopper og skåler. Her står blant annet gullranke, novemberkaktus og fiskebeinskaktus.
Louises planter tar ganske stor plass på det lille kjøkkenet – også innimellom kopper og skåler. Her står blant annet gullranke, novemberkaktus og fiskebeinskaktus. Vis mer

Hun svarer at det først og fremst handler om å observere og lære seg å bruke sine observasjoner. Og å ta seg den tiden det tar å lære plantene å kjenne.

– Når plantene mine ikke har det bra, vet jeg nesten med sikkerhet hva det er de mangler. Enten det er vann, gjødsel, luft eller rengjøring, så kan jeg fornemme det bare ved å se på dem. Jeg har lært meg å forstå plantenes rytme og vekstbetingelser. Og den erfaringen gjør meg i stand til å forstå når de blir syke eller mistrives, utdyper hun.

Louise vet å utnytte hver ledige centimeter for å få plass til en plante, slik som oppå disse bøkene.
Louise vet å utnytte hver ledige centimeter for å få plass til en plante, slik som oppå disse bøkene. Vis mer
Det skaper sammenheng i innredningen når også plakatene har en botanisk touch over seg. Frida Kahlo ser ut til å trives i de grønne omgivelsene her.
Det skaper sammenheng i innredningen når også plakatene har en botanisk touch over seg. Frida Kahlo ser ut til å trives i de grønne omgivelsene her. Vis mer

På Louises kjøkken er benkeplaten, som ikke er så stor i utgangspunktet, fylt opp med grønne planter ved vinduet. Et oppheng for urter med glass er som et drivhus for stiklinger, mens små og store planter i potter danner en grønn gardin. Louise elsker å dyrke fram nye planter, og det er her hun gjør det.

Det er en lidenskap som tar tid, men Louise forteller at dette er tid som beriker henne. Den tiden hun bruker på plantene, bidrar til å utvikle hennes forståelse for både estetikk og prosessen det er å gro fram en vekst. Og ikke minst gir det henne stor glede å skape noe med hendene sine.

– Dette er kanskje litt hobbypsykologi, men jeg tror at du får det bedre som menneske når du omgir deg med noe levende som trenger å bli passet på, sier hun.

Ved det lille arbeidsbordet i hjørnet på stuen fungerer nesten plantene som en romdeler. Det smarte hyllesystemet er bygd av PN-skinner fra Silvan, og de kan reguleres opp og ned. Hengeplanten er en hjertephilodendron, Philodendron hederaceum, og gulvplanten er en paraplyplante, Shefflera arboricola.
Ved det lille arbeidsbordet i hjørnet på stuen fungerer nesten plantene som en romdeler. Det smarte hyllesystemet er bygd av PN-skinner fra Silvan, og de kan reguleres opp og ned. Hengeplanten er en hjertephilodendron, Philodendron hederaceum, og gulvplanten er en paraplyplante, Shefflera arboricola. Vis mer
Planten Raphidophora tetrasperma stortrives opp langs veggen og rammer inn Louises drømmefanger fra Tenerife. Hun har selv dyrket fram planten.
Planten Raphidophora tetrasperma stortrives opp langs veggen og rammer inn Louises drømmefanger fra Tenerife. Hun har selv dyrket fram planten. Vis mer
Både rullegardinen og pendellampen er av bambus. Naturmaterialene understreker den varme stemningen på soverommet.
Både rullegardinen og pendellampen er av bambus. Naturmaterialene understreker den varme stemningen på soverommet. Vis mer
I vinduskarmen på soverommet står blant annet en pilea, en bananpalme og en juvelorkidé.
I vinduskarmen på soverommet står blant annet en pilea, en bananpalme og en juvelorkidé. Vis mer
På soverommet har man plassert en hylle over sengen – med planter på, selvsagt. Louise har malt veggene i den varme gulfargen «Bisquit Base» fra Dyrup. Plansjen med planter på kommer fra en gammel skole.
På soverommet har man plassert en hylle over sengen – med planter på, selvsagt. Louise har malt veggene i den varme gulfargen «Bisquit Base» fra Dyrup. Plansjen med planter på kommer fra en gammel skole. Vis mer

Få stilen

Få det botanisk og hjemmekoselig med planter, naturmaterialer og en gjennomgående farge.

Flettet taklampe (kr 1300, Ikea).
Flettet taklampe (kr 1300, Ikea). Vis mer
Poster (kr 250, Malerifabrikken).
Poster (kr 250, Malerifabrikken). Vis mer
Hengende potte (kr 700, Nordic Furniture Group).
Hengende potte (kr 700, Nordic Furniture Group). Vis mer
Lykt i flettet bambus (kr 700 House Doctor).
Lykt i flettet bambus (kr 700 House Doctor). Vis mer
Spisestuestol, klassikeren «Cesca» av Marcel Bauer (kr 9550, Nordiska Galleriet).
Spisestuestol, klassikeren «Cesca» av Marcel Bauer (kr 9550, Nordiska Galleriet). Vis mer
Salongbord (kr 4200, Kave Home).
Salongbord (kr 4200, Kave Home). Vis mer
Keramikkskål (kr 125, House Doctor).
Keramikkskål (kr 125, House Doctor). Vis mer
Gulvteppe (kr 3400, Bloomingville).
Gulvteppe (kr 3400, Bloomingville). Vis mer
Skjenk (kr 13 000, Kave Home).
Skjenk (kr 13 000, Kave Home). Vis mer
Flettede blomsterpotter (kr 750, Bloomingville).
Flettede blomsterpotter (kr 750, Bloomingville). Vis mer
«Emma» 3-seter sofa (kr 14 000, Sofacompany).
«Emma» 3-seter sofa (kr 14 000, Sofacompany). Vis mer
Pute (kr 80, Ikea).
Pute (kr 80, Ikea). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer