Når man går over dørstokken inn til Open New Doors Bahnhof utenfor Mjölby, føles det som om tiden har stått stille. Innredningen fra den tiden da huset var stasjonsbygning er bevart og vitner om at her har det tidligere vært venterom.
Samtidig er vår tids nye tankegang påtakelig, siden alt Erika og Jonas serverer, er plantebasert. Der har de ikke veket en tomme fra sin interesse for det som er økologisk, kortreist og vegansk.
– Hele familien er veganere, og vi vil derfor bare servere vegansk mat, sier Erika og fortsetter:
– Vi vil leve et så snilt liv som mulig, og det skal gjenspeiles i virksomheten vår.



Slik har Frederikke skapt drømmehjemmet på 39 kvadratmeter
Hennes interesse for raw food og plantebasert mat har vokst fram i løpet av årene hun har jobbet som kokk, og hun har formidlet denne interessen både på svensk tv og gjennom sin egen bok «Rå matglädje».
Etter flere sesonger som kokk til sjøs på M/S Stockholm, en isbryter på Svalbard, gikk hun i land for å realisere drømmen sin om en restaurant med en plantebasert meny og for å inspirere andre gjennom kurs, der hun formidler sin lidenskap for bra og næringsrik mat.
– Det har hendt så mye de siste årene, og nå finnes det så mange gode plantebaserte alternativer. Det er så fint å se at man på mange restauranter i dag tar utgangspunkt i grønnsakene og fyller på med protein – og gjerne vegansk protein – i stedet for å utvikle menyer i motsatt rekkefølge, sier hun.


Erika og Jonas samarbeider mye lokalt med produsenter som leverer økologiske matvarer, og de lager mat etter hvilken sesong vi er i. Det gjør at menyene hele tiden er levende og endres etter hvilke råvarer de kan få tak i, selv om det finnes noen faste innslag på menyen.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller Media– Det viktigste er at det er vegansk og lokalt, sier Erika.
– Dette er ikke nødvendigvis den økonomisk rimeligste måten å drive på, siden avlingene kan slå feil for bønder som ikke bruker sprøytemidler. Men vi vil at sluttproduktet skal være så rent som mulig, og vi kompromisser ikke når det gjelder hvilke råvarer vi kjøper inn.


Stemningen i kafeen er minst sagt unik. Her er ikke noe kastet ut for å gi plass til et minimalistisk miljø med glamorøse detaljer. Man kan ikke se at det er nennsomt renovert, for det er ikke renovert i det hele tatt. Det eneste som er blitt endret, er at benkene i venterommet er blitt byttet ut med bord og stoler, som selvfølgelig er anskaffet brukt.
Alt er like rustikt og genuint som det som serveres på tallerkenene. Og man kan nesten ane hvordan det føltes å sitte her for lenge siden og vente på at toget skulle rulle inn på perrongen.
– Jeg er glad i både hus og møbler som har en historie, sier Erika og fortsetter:
– Vi har generelt for mye bruk-og-kast-mentalitet når vi innreder våre hjem, og det er jo ikke bra for miljøet. Rustikke møbler av tre er mer holdbare, og du kan lett forandre dem ved å male eller skifte beslag. Det er så mye smartere enn marmorbordet vi kjøpte til stuen, som allerede er dekket av skitt, siden vi har barn.


Erikas kjærlighet til rustikke detaljer synes også i leiligheten en etasje opp, der innredningen har innslag av både landlige og industrielle detaljer. Hun er glad i å lage ting selv, og i spisestuen står et unikt bord som paret har laget av trevirke fra en gammel stall.
– Spisestuen er favorittrommet mitt på grunn av bordet, som har så mye historie, sier Erika og legger til:
– Vi tok vare på trevirket da vi rev stallen på den gamle gården min. Og bordet har vi bygget av plank fra veggene i båsene. Materialet holdt til tre bord – ett i spisestuen og to på uteserveringen.
De kreative innslagene fortsetter på soverommet, som har en sengegavl som også er laget av materialer fra stallen. Den består av en hel båsvegg med jernrammen bevart.
– Sengegavlen er utrolig tung, men jeg elsker den, derfor har vi beholdt den. Den er både unik og et kjært minne for meg, og den setter stemningen i rommet.


For å komplettere dette har Erika og Jonas tilført et klesstativ i stålrør og et nattbord som de selv har laget av jernhyller som de fant i smia på gården da den ble tømt for å gjøre plass til eget bakeri.
– Hyllene er virkelig et kupp. Både fordi vi elsker å gi nytt liv til gamle materialer, og fordi de fungerer så bra stilmessig til sengegavlen.
Da Erika og Jonas flyttet inn i leiligheten, malte de om spisestuen og soverommet med en kalkfarge som gir veggene liv og skifter i ulike nyanser ettersom lyset endres i løpet av dagen og med årstidene. Ellers har de valgt ikke å pusse opp der det ikke har vært behov for det. Et valg som også utgår fra deres livsfilosofi om ikke å belaste miljøet hvis det ikke er nødvendig, men i stedet ta vare på det de allerede har og lage noe nytt av det.
– Kjøkkenet er vi kjempefornøyd med slik det er. En tidligere eier var snekker og har plassbygd det, så det er solid og godt laget. Det er et kjøkken som ikke bare passer til husets sjel, men som også vil vare lenge.


Rotetabben alle gjør
Få stilen
Rustikke detaljer gir hjemmet et unikt og personlig uttrykk.













Av: Jeanette Hoff