Interiør:

Da paret overtok den gamle jernbanestasjonen, bestemte de seg for én ting

– Jeg er glad i både hus og møbler som har en ­historie, sier Erika.

INTERIØR: Det var ikke behov for å pusse opp stuen, som er innredet i myke beigetoner, da Erika og Jonas flyttet inn. De store sofaene fra Rum 21 med lintrekk er deilige å slå seg ned i. FOTO: Cecilia Möller-Kirchsteiger
INTERIØR: Det var ikke behov for å pusse opp stuen, som er innredet i myke beigetoner, da Erika og Jonas flyttet inn. De store sofaene fra Rum 21 med lintrekk er deilige å slå seg ned i. FOTO: Cecilia Möller-Kirchsteiger Vis mer
Publisert

Når man går over dørstokken inn til Open New Doors Bahnhof utenfor Mjölby, føles det som om tiden har stått ­stille. Innredningen fra den ­tiden da huset var stasjonsbygning er bevart og vitner om at her har det tidligere vært venterom.

Samtidig er vår tids nye tankegang påtakelig, siden alt Erika og Jonas serverer, er plante­basert. Der har de ikke veket en tomme fra sin interesse for det som er økologisk, kortreist og vegansk.

– Hele familien er veganere, og vi vil derfor bare servere vegansk mat, sier Erika og fortsetter:

– Vi vil leve et så snilt liv som mulig, og det skal gjenspeiles i virksomheten vår.

Familien Frost består av Erika, Jonas og lille Vide, som nå er blitt en del større enn han var da dette bildet ble tatt.
Familien Frost består av Erika, Jonas og lille Vide, som nå er blitt en del større enn han var da dette bildet ble tatt. Vis mer
Bordet i spisestuen har de selv designet og laget av treverk fra Erikas gamle gård – som hun tok vare på etter at de rev en gammel stall. Vitrineskapet er et bruktfunn. Taklampen er fra House Doctor. Veggene er malt med kalkfarge fra Kalklitir i fargen «Concrete».
Bordet i spisestuen har de selv designet og laget av treverk fra Erikas gamle gård – som hun tok vare på etter at de rev en gammel stall. Vitrineskapet er et bruktfunn. Taklampen er fra House Doctor. Veggene er malt med kalkfarge fra Kalklitir i fargen «Concrete». Vis mer

Hennes interesse for raw food og plante­basert mat har vokst fram i løpet av årene hun har jobbet som kokk, og hun har formidlet denne ­interessen både på svensk tv og gjennom sin egen bok «Rå matglädje».

Etter flere sesonger som kokk til sjøs på M/S Stockholm, en isbryter på Svalbard, gikk hun i land for å realisere drømmen sin om en restaurant med en plantebasert meny og for å inspirere andre gjennom kurs, der hun formidler sin lidenskap for bra og næringsrik mat.

– Det har hendt så mye de siste årene, og nå finnes det så mange gode plantebaserte alternativer. Det er så fint å se at man på mange restauranter i dag tar utgangs­punkt i grønnsakene og fyller på med protein – og gjerne vegansk protein – i stedet for å utvikle menyer i motsatt rekkefølge, sier hun.

På stuen har de et arbeidshjørne med skrivebord og stol, som begge er bruktfunn. Bildene er en blanding av trykk fra Love Warriors, utklipp fra magasiner og et bilde fra en reise til Cuba. Sitatet «Spytt ikke på gulvet» med «Norske Kvinners Sanitetsforening» under, som er rammet inn på skrivebordet, er et morsomt minne fra da Erika jobbet som kokk på isbryter på Svalbard.
På stuen har de et arbeidshjørne med skrivebord og stol, som begge er bruktfunn. Bildene er en blanding av trykk fra Love Warriors, utklipp fra magasiner og et bilde fra en reise til Cuba. Sitatet «Spytt ikke på gulvet» med «Norske Kvinners Sanitetsforening» under, som er rammet inn på skrivebordet, er et morsomt minne fra da Erika jobbet som kokk på isbryter på Svalbard. Vis mer
Gitaren på veggen tilhørte Erikas morfar. Den er ikke spillbar lenger, men henger på veggen som et minne. Skapet er et bruktfunn. Lysestaken er fra Klong.
Gitaren på veggen tilhørte Erikas morfar. Den er ikke spillbar lenger, men henger på veggen som et minne. Skapet er et bruktfunn. Lysestaken er fra Klong. Vis mer

Erika og Jonas samarbeider mye lokalt med produsenter som leverer økologiske matvarer, og de ­lager mat etter hvilken sesong vi er i. Det gjør at ­menyene hele tiden er levende og endres etter hvilke råvarer de kan få tak i, selv om det finnes noen faste innslag på menyen.

– Det viktigste er at det er vegansk og lokalt, sier Erika.

– Dette er ikke nødvendigvis den økonomisk ­rimeligste måten å drive på, siden avlingene kan slå feil for bønder som ikke bruker sprøytemidler. Men vi vil at sluttproduktet skal være så rent som mulig, og vi kompromisser ikke når det gjelder hvilke ­råvarer vi kjøper inn.

På et enkelt stålrørsstativ på soverommet får enkelte pene plagg henge framme.
På et enkelt stålrørsstativ på soverommet får enkelte pene plagg henge framme. Vis mer
Det gamle skapet er et bruktfunn som fungerer som en fin, varm kontrast til de gråmalte veggene. Plakaten er fra Love Warriors.
Det gamle skapet er et bruktfunn som fungerer som en fin, varm kontrast til de gråmalte veggene. Plakaten er fra Love Warriors. Vis mer

Stemningen i kafeen er minst sagt unik. Her er ikke noe kastet ut for å gi plass til et minimalistisk miljø med glamorøse detaljer. Man kan ikke se at det er nennsomt renovert, for det er ikke renovert i det hele tatt. Det eneste som er blitt endret, er at ­benkene i venterommet er blitt byttet ut med bord og ­stoler, som selvfølgelig er anskaffet brukt.

Alt er like rustikt og genuint som det som serveres på tallerkenene. Og man kan nesten ane hvordan det føltes å sitte her for lenge siden og vente på at toget skulle rulle inn på perrongen.

– Jeg er glad i både hus og møbler som har en ­historie, sier Erika og fortsetter:

– Vi har generelt for mye bruk-og-kast-mentalitet når vi innreder våre hjem, og det er jo ikke bra for miljøet. Rustikke møbler av tre er mer holdbare, og du kan lett forandre dem ved å male eller skifte ­beslag. Det er så mye smartere enn marmorbordet vi kjøpte til stuen, som allerede er dekket av skitt, ­siden vi har barn.

Soverommet er fullt av unike løsninger og uvanlige materialer. Sengegavlen er laget av en vegg fra en bås i stallen på Erikas gamle gård. Nattbordene er jernhyller som Erika og Jonas fant da de ryddet ut smia for å gjøre den om til bakeri. Veggene er malt med kalkfarge fra Kalklitir i fargen «Concrete». Nattbordslampene er fra House Doctor og plakaten fra Tove Frank.
Soverommet er fullt av unike løsninger og uvanlige materialer. Sengegavlen er laget av en vegg fra en bås i stallen på Erikas gamle gård. Nattbordene er jernhyller som Erika og Jonas fant da de ryddet ut smia for å gjøre den om til bakeri. Veggene er malt med kalkfarge fra Kalklitir i fargen «Concrete». Nattbordslampene er fra House Doctor og plakaten fra Tove Frank. Vis mer
Erika og Jonas var fornøyd med kjøkkenet slik det var da de flyttet inn. Det er bygd spesielt for rommet av en av de tidligere eierne.
Erika og Jonas var fornøyd med kjøkkenet slik det var da de flyttet inn. Det er bygd spesielt for rommet av en av de tidligere eierne. Vis mer

Erikas kjærlighet til rustikke detaljer synes også i leiligheten en etasje opp, der innredningen har ­innslag av både landlige og industrielle detaljer. Hun er glad i å lage ting selv, og i spisestuen står et unikt bord som paret har laget av trevirke fra en gammel stall.

– Spisestuen er favorittrommet mitt på grunn av bordet, som har så mye historie, sier Erika og legger til:

– Vi tok vare på trevirket da vi rev stallen på den gamle gården min. Og bordet har vi bygget av plank fra veggene i båsene. Materialet holdt til tre bord – ett i spisestuen og to på uteserveringen.

De kreative innslagene fortsetter på soverommet, som har en sengegavl som også er laget av materialer fra stallen. Den består av en hel båsvegg med jernrammen bevart.

– Sengegavlen er utrolig tung, men jeg elsker den, derfor har vi beholdt den. Den er både unik og et kjært minne for meg, og den setter stemningen i rommet.

Det tar litt tid å bake veganske boller på surdeig, men de blir magisk gode.
Det tar litt tid å bake veganske boller på surdeig, men de blir magisk gode. Vis mer
I første etasje driver Erika og Jonas sin egen raw food-kafé.
I første etasje driver Erika og Jonas sin egen raw food-kafé. Vis mer

For å komplettere dette har Erika og Jonas tilført et klesstativ i stålrør og et nattbord som de selv har laget av jernhyller som de fant i smia på gården da den ble tømt for å gjøre plass til eget bakeri.

– Hyllene er virkelig et kupp. Både fordi vi elsker å gi nytt liv til gamle materialer, og fordi de fungerer så bra stilmessig til sengegavlen.

Da Erika og Jonas flyttet inn i leiligheten, malte de om spisestuen og soverommet med en kalkfarge som gir veggene liv og skifter i ulike nyanser ettersom lyset ­endres i løpet av dagen og med årstidene. ­Ellers har de valgt ikke å pusse opp der det ikke har vært behov for det. Et valg som også utgår fra deres livsfilosofi om ikke å belaste miljøet hvis det ikke er nødvendig, men i stedet ta vare på det de allerede har og lage noe nytt av det.

– Kjøkkenet er vi kjempefornøyd med slik det er. En tidligere eier var snekker og har plassbygd det, så det er solid og godt laget. Det er et kjøkken som ikke bare ­passer til husets sjel, men som også vil vare lenge.

Den gamle jernbanestasjonsbygningen er blitt et hjem med særpreg og et stilig kafé- og restaurantlokale.
Den gamle jernbanestasjonsbygningen er blitt et hjem med særpreg og et stilig kafé- og restaurantlokale. Vis mer

Få stilen

Rustikke detaljer gir hjemmet et unikt og personlig uttrykk.

Sidebordet «Shuffle» (kr 5700, & Tradition). FOTO: Produsenten
Sidebordet «Shuffle» (kr 5700, & Tradition). FOTO: Produsenten Vis mer
Vegglampe (kr 900, PR Home). FOTO: Produsenten
Vegglampe (kr 900, PR Home). FOTO: Produsenten Vis mer
Taklampe (kr 3200, Ellos). FOTO: Produsenten
Taklampe (kr 3200, Ellos). FOTO: Produsenten Vis mer
Skapet «Ivar» (kr 1295, Ikea). FOTO: Produsenten
Skapet «Ivar» (kr 1295, Ikea). FOTO: Produsenten Vis mer
Spisestuestol (kr 2500, Jysk). FOTO: Produsenten
Spisestuestol (kr 2500, Jysk). FOTO: Produsenten Vis mer
Klassiske «Knitting Chair» (kr 33 995, Menu). FOTO: Produsenten
Klassiske «Knitting Chair» (kr 33 995, Menu). FOTO: Produsenten Vis mer
Utelykt (kr 280, H&M Home). FOTO: Produsenten
Utelykt (kr 280, H&M Home). FOTO: Produsenten Vis mer
Vase (fra kr 145, Ernst Form). FOTO: Produsenten
Vase (fra kr 145, Ernst Form). FOTO: Produsenten Vis mer
«Scart» spisebord i tre (kr 5500, Ellos). FOTO: Produsenten
«Scart» spisebord i tre (kr 5500, Ellos). FOTO: Produsenten Vis mer
«Dane» modulsofa (kr 25 000, Sofacompany). FOTO: Produsenten
«Dane» modulsofa (kr 25 000, Sofacompany). FOTO: Produsenten Vis mer
Skrivebord (kr 9500, BePureHome). FOTO: Produsenten
Skrivebord (kr 9500, BePureHome). FOTO: Produsenten Vis mer
Gulvteppe (kr 1980, Horredsmattan). FOTO: Produsenten
Gulvteppe (kr 1980, Horredsmattan). FOTO: Produsenten Vis mer
Håndlaget, vintage glassfigur (kr 170, Etsy). FOTO: Produsenten
Håndlaget, vintage glassfigur (kr 170, Etsy). FOTO: Produsenten Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer