interiør:

Da Sarah sa ja til jobben som sogneprest, fikk hun også en enorm bolig på kjøpet

– Det er jo litt spesielt å ikke få velge sitt eget hjem.

FOTO: P. Wessel
FOTO: P. Wessel Vis mer
Publisert

For tre år siden overtok Sarah Thorngreen Auken og hennes familie en nyoppusset prestebolig med hvite vegger og mange tomme rom.

– Det er jo litt spesielt ikke selv å få velge sitt eget hjem. Så derfor lovet jeg meg selv at den nye jobben ikke skulle handle om selve huset, men derimot om sognet og dets muligheter, sier Sarah, som etter å ha innredet huset er svært takknemlig for at det var akkurat denne boligen som fulgte med.

– I tillegg til å få lov til å være prest på dette herlige stedet, med åpne og vennlige mennesker, er huset en kjempegave som ­vi setter mer og mer pris på, forteller hun.

Sarah Thorngreen Auken er takknemlig for den store boligen som fulgte med sogneprestjobben i Søborg kirke på Nordsjælland.
Sarah Thorngreen Auken er takknemlig for den store boligen som fulgte med sogneprestjobben i Søborg kirke på Nordsjælland. Vis mer
Det er plass til mange gjester ved det fire meter lange spisebordet fra Rosmosegaard. Bordet er laget av to gamle dører, som er blitt beiset og lakkert. Bordlampen er fra Flos og pendellampene fra Astep
Det er plass til mange gjester ved det fire meter lange spisebordet fra Rosmosegaard. Bordet er laget av to gamle dører, som er blitt beiset og lakkert. Bordlampen er fra Flos og pendellampene fra Astep Vis mer
Sarah Auken har hengt opp et vitrineskap og fylt det med fargede glass for å tilføre litt farge og personlighet.
Sarah Auken har hengt opp et vitrineskap og fylt det med fargede glass for å tilføre litt farge og personlighet. Vis mer

Når de skulle starte jobben med å innrede, valgte paret å begynne på kjøkkenet. Sarah fant en stor, lysegrå hylleseksjon på DBA, som er danskenes svar på Finn.no. Med sitt litt herskapelige utseende ligner hylleseksjonen et møbel som er like gammelt som ­huset.

– Det var viktig for meg å innrede alle rommene med respekt for den ­historien som er her. Dette er et hus som mange kjenner, og det har sittet flere generasjoner av familier her, som har delt sine største gleder og sorger i prestens hjem. Som stedets sogneprest ­ønsker jeg å ha et åpent hjem, sier Sarah, som både har hatt barseltreff, julebaketreff og påskearrangement for barn her.

I spisestuen har Sarah fått en gallerieier til å henge opp bildene for henne, slik at det skulle bli pent. Bildene er en blanding av arvet kunst og litografier funnet på Loppelabyrinten. «USM Haller»-reolen er kjøpt brukt.
I spisestuen har Sarah fått en gallerieier til å henge opp bildene for henne, slik at det skulle bli pent. Bildene er en blanding av arvet kunst og litografier funnet på Loppelabyrinten. «USM Haller»-reolen er kjøpt brukt. Vis mer
Når veggene er hvitmalte, kan gjerne møblene lage litt ekstra «støy». Spisebordet i marmor og rødmalt jernunderstell, som var spesiallaget for et annet par, fant Sarah brukt på nettet. Hun har supplert med fargerike «Y-stoler», samt en «Beehive»-pendellampe designet av Alvar Aalto for Artek.
Når veggene er hvitmalte, kan gjerne møblene lage litt ekstra «støy». Spisebordet i marmor og rødmalt jernunderstell, som var spesiallaget for et annet par, fant Sarah brukt på nettet. Hun har supplert med fargerike «Y-stoler», samt en «Beehive»-pendellampe designet av Alvar Aalto for Artek. Vis mer
Bryt de hvite flatene med interiør i forskjellige farger og materialer, og sats gjerne på kunst som kan tilføre et taktilt element. Slik som her, hvor det blå kunstverket av Line Busch skaper kontrast sammen med den sennepsfargede «Montana»-benken. Benken er kjøpt brukt, og vasen er fra Sudio Moro.
Bryt de hvite flatene med interiør i forskjellige farger og materialer, og sats gjerne på kunst som kan tilføre et taktilt element. Slik som her, hvor det blå kunstverket av Line Busch skaper kontrast sammen med den sennepsfargede «Montana»-benken. Benken er kjøpt brukt, og vasen er fra Sudio Moro. Vis mer

Selv om familiens hjem til tider er et samlingssted, er den også deres private hjem, der de skal føle seg hjemme, og der barna skal leke. Sarah og mannen hennes har derfor innredet med kunst og møbler som har fulgt dem gjennom livet.

– Jeg liker at mange av møblene våre også har en historie, sier Sarah, som ikke har noe imot at interiøret lager litt «støy».

Noen bøker og et par vaser danner et lite stilleben.
Noen bøker og et par vaser danner et lite stilleben. Vis mer
Vegglampen er fra Gubi, og metallbordet er fra Frama.
Vegglampen er fra Gubi, og metallbordet er fra Frama. Vis mer
Kjøkkenet er helt enkelt med både kjøkkenskap og benkeplate i hvitt. Sarah Auken har hengt opp et vitrineskap og fylt det med fargede glass for å tilføre litt farge og personlighet. Hun drømmer dessuten om å sette opp noen okerfargede fliser på veggen ved kokeplatene.
Kjøkkenet er helt enkelt med både kjøkkenskap og benkeplate i hvitt. Sarah Auken har hengt opp et vitrineskap og fylt det med fargede glass for å tilføre litt farge og personlighet. Hun drømmer dessuten om å sette opp noen okerfargede fliser på veggen ved kokeplatene. Vis mer

Derfor har hun tilført fargerik kunst og møbler med interessante detaljer, noe som kan skape litt kontraster til den ellers enkle innredningen.

– Interiøret skal helst være litt levende, og framfor alt skape en god balanse. På samme måte som at et godt måltid består av flere elementer, er det viktig å tilfredsstille flere sanser når man innreder. Noe mykt, noe hardt, noe kantete og noe buet, sier Sarah, som ser innredningen som en evig, langsom prosess man ikke trenger å bli ferdig med.

– Det kan gjerne være noen nakne flekker eller flater i hjemmet som kan dekke nye ­behov. Kanskje et hjørne til en symaskin ­eller et nytt stykke kunst, avslutter sognepresten.

Sarah har laget seg en koselig lesekrok i et hjørne foran bokhyllen.
Sarah har laget seg en koselig lesekrok i et hjørne foran bokhyllen. Vis mer
Den okergule fargen fra sofaene tas opp i stolen ved sminkebordet.
Den okergule fargen fra sofaene tas opp i stolen ved sminkebordet. Vis mer
Sengegavlen, bordet og lampene er fra Jotex, mens sengeteppet er fra H&M Home.
Sengegavlen, bordet og lampene er fra Jotex, mens sengeteppet er fra H&M Home. Vis mer

Få stilen

Skap følelsen av et moderne og herskapelig hjem ved å mikse rene overflater med grafiske mønstre.

Bordlampe (kr 900, Ikea).
Bordlampe (kr 900, Ikea). Vis mer
Sidebord (kr 6190, Frama).
Sidebord (kr 6190, Frama). Vis mer
Puff (kr 9800, Missoni Home).
Puff (kr 9800, Missoni Home). Vis mer
Vegglampe (kr 8355, Muller van Serveren/ Kollekted By).
Vegglampe (kr 8355, Muller van Serveren/ Kollekted By). Vis mer
Lagringskurv (kr 400, H&M Home).
Lagringskurv (kr 400, H&M Home). Vis mer
Vase (kr 700, Kähler).
Vase (kr 700, Kähler). Vis mer
Skallstolen «CH07» av Wegner (kr 28 500, Carl Hansen & Søn).
Skallstolen «CH07» av Wegner (kr 28 500, Carl Hansen & Søn). Vis mer
Hyllesystem (kr 17 400, USM Haller/ Nordiska Galleriet).
Hyllesystem (kr 17 400, USM Haller/ Nordiska Galleriet). Vis mer
Spisestuestol (kr 2950, Jotex).
Spisestuestol (kr 2950, Jotex). Vis mer
Fireseters sofa (kr 11 000, Sofacompany).
Fireseters sofa (kr 11 000, Sofacompany). Vis mer
Dekkematte (kr 410, Hay).
Dekkematte (kr 410, Hay). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer