Tid for planter
En av våre kolleger sa nylig at da hun bodde i en blokk på Oslos østkant, gjaldt den uskrevne regelen om at blomsterkassen skulle være ferdig plantet til 1. mai.
- Var den ikke det, ble vi skikkelig uglesett av våre naboer, sier vår kollega, som i dag bor på vestkanten. Her får hun et par uker ekstra til rådighet - her må hage og balkong være klare til 17. mai, for å unngå stygge blikk fra naboen...
Årets balkongmote
Bildespesial
- Balkongen har blitt en utvidelse av stua, sier Gunn Pettersen, innkjøpsansvarlig for potteplanter og Therese Kleppe fra Markedsavdelingen i Mester Grønn.
Les mer på DinSide.no
- Terrassen har ganske enkelt blitt et eget oppholdsom.
Da vi snakket med Finn Schjøll tidligere i år, fikk vi samme klare melding: det er ute som er inne i 2006. Grensene mellom inne og ute viskes ut. Og at uteplassen blir prioritert i år, er det ingen tvil om.
Les mer på Femina.no
La det blomstre Stødige stauder Grønne råd Hageglede
- Det er garden-trenden som er den overordnede trenden i år, sa Finn Schjøll i januar.
Pettersen legger til at trenden går mer over fra shabby chic til shabby victorian og herregårdsstil i år. - Plantene skal være mer overdådige, som storblomstrete roser, peoner, fylte surfina, fylte campanula og storblomstrete rosa begonia, sier hun. - Eføy er veldig med i bildet i år, og gir en fin kontrast til blomstene. Plant den gjerne i høy, svart sink.
Mange pynter ekstra opp i balkongkassen eller i krukken.
- Interessen for såkalte stickers, figurer på pinne, er økende, sier Kleppe. - De er med på å sette den siste prikken over i-en, og setter et personlig preg på balkongkassen og krukken.
Slike stickers får du tak i flere steder, blant annet på Mester Grønn og på Åhléns.
Vi tror mer og mer at vi er veldig individuelle og unike, ifølge Schjøll. Likevel kjøper mange av oss mye av det samme.
- Rosa, lilla og hvit er for tiden de mest populære fargene, sier Pettersen. - Alle farger kan mikses, men vi ser også at flere velger å plante ton-i-ton farger i krukkene.
Det viktigste på terrassen er uansett krukker, kar og vaser med planter - gjerne flere små potter gruppert sammen. Disse kan være i forskjellige størrelser, farger og utforming, ifølge Kleppe. - Det er viktig å skape sitt eget personlige uttrykk.
Få det til på balkongen
Vår kollega påstår selv at hun ikke har helt grønne fingre, og mener balkongen er en spesiell utfordring.
- Plantene i hagen er det litt vanskeligere å drepe enn de skjøre balkongplantene, som plantes i små krukker og balkongkasser, og må vannes oftere, sier hun.
Og jo færre planter som overlever - desto dyrere blir det, hvis du hele tiden må kjøpe nye. Selv om de enkelte plantene ikke er så veldig dyre, så går det fort noen kroner til jord og gjødsel, planter - og kanskje noen nye krukker i tillegg.
Utfordringen er dermed å kjøpe smart, og plante riktig - for at investeringen i balkongtrivsel skal vare sommeren ut.
Hvordan skal vi få til å lage en blomstrende oase, og helst en som varer lenger enn et par dager etter at vi har plantet?
- Ved hjelp av sommerblomster kan man skape et frodig og fargerikt inntrykk, der plass og jordvolum er begrenset, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.
Hans Jensen i Plantasjen samstemmer. - Det som er viktig for dem som ikke er flinke med planter, er å bruke store krukker som ikke tørker så fort ut.
Hva bør du tenke på når du kjøper planter?
Vi tok turen ut til gartneriet på Ila fengsel i Oslo - og fikk mange gode råd av en svært hjelpsom gartnerimedarbeider. Her er tipsene vi selv hadde nytte av:
- Pass på at det er god plass mellom plantene, ikke plant for tett, de trenger plass til å vokse.
- Velg små planter som ikke vokser seg alt for store om det er mye vind på balkongen din. Hvis det blåser for mye, kan plantene lett knekke og bli ødelagt.
- Husk å vanne godt, slik at vannet renner ned i bunnen av kassen eller krukken, røttene henter nemlig næring nedenfra.
Derfor er det viktig å ikke plante for mange planter i en kasse.
Kilder: Gartneriet på Ila Fengsel, Mester Grønn, Opplysningskontoret for blomster og planter, Plantasjen.
(Artikkelen er levert av DinSide.no)
Foto: Mester Grønn/ OBP