Artikkeltype

Dekket til fest

Skal du ha julemiddagen hjemme eller invitere til nyttårsfest? Vi tipser deg om hvordan du dekker festbordet.

Et flott bord skjerper appetitten. Foto: Diane Diederich
Et flott bord skjerper appetitten. Foto: Diane Diederich Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når du skal dekke et feiende flott festbord, får du mye igjen for å planegge litt. Skal dere kose dere lenge med mange retter er det gøy at bordet er like festfint som gjester og vertskap.

Her er noen enkle tips til inspirasjon hvis du ønsker å gjøre deg ekstra flid og ikke helt vet hvor du skal begynne.

Det første du bør gjøre er å planlegge hvor mange som kommer og hvor du vil plassere stoler og bord slik at alle får plass. Du trenger cirka 50-60 cm per kuvert for at det skal bli plass til glass, tallerkener og servietter. Salt, pepper, smør og annet tilbehør bør også stå innenfor rekkevidde, så unngår du at gjestene må strekke seg over bordet.

LES OGSÅ: De kuleste partydrinkene

Stearinlys hører med. • Tallerkener

  Det er ingen fare hvis du ikke har et komplett servise til alle gjestene. En miks av ulike farger og mønstre kan bli vel så stilig. Et vakkert bord er en komposisjon. Tenk harmoni.

  Dekketallerkener er dekorative og kan forandre et hvilket som helst bord fra hverdagsbord til festbord. Det finnes mange varianter å velge blant, både i edlere metaller og enklere utgaver i glass og plast.Dekk på med alle glassene som skal brukes gjennom måltidet.
 • Glass

  Skal du servere flere retter og ha ulike typer vin på menyen bør du sette ut alle glassene som skal brukes. I tillegg til glass for vin eller øl - og eventuelt snapsglass - bør du alltid ha et vannglass ved hver kuvert. Glass skal plasseres over tallerkenen og i rekkefølge fra høyre til venstre. Rødvinsglass kan fungere til det meste og er et godt alternativ hvis du har tenkt til å gi gjestene valget mellom flere typer drikke.


 • Duk

  Det er ikke bare hvit damask som gjelder når det er fest. Tenk gjerne kreativt her. Har du enkle tallerkener kan det være morsomt med en duk med et sterkt mønster eller mye farger. Et tips er å kjøpe stoff i metervare. Dette er en rimelig løsning, og du vil ha mye aå velge i.

  Du kan også velge ikke å ha duk, men da bør du ha bordbrikker eller dekketallerkener.

LES OGSÅ: Alt til baren

LES OGSÅ
Duket for jul • Sølvtøy eller ikke sølvtøy?

  Blankpolert sølvtøy signaliserer fest. Har du sølvbestikk, så bruk det! Her får du tips til hvordan du tar var på sølvtøyet.


 • Servietter og lys

  Når du skal velge servietter og lys, bør du ta utgangspunkt i farger og mønster på duk og tallerkener. Tenk helhet. Ta for eksempel opp noen av fargetonene i andre dekorelementer eller bruk kontrastfarger. Ikke vær redd for å gjøre feil, for det finnes ingen fasit. Lek deg med alt som finnes på markedet.

  Er det fest, så er det fest - og da er lekkert å bruke tøyservietter. Velg alternativt store, tykke papirservietter.

 • Blomster

  Friske blomster på bordet er flott å se på og er med på å skape stemning. Du trenger ikke å kjøpe store oppsatser, det kan være like fint med noen enkle liljer i en vase eller noen roser liggende på bordet. Klipp av stilken og la blomstene flyte i små glassboller. Gerbere kommer i mange farger og passer perfekt til denne type dekorasjon. Tenk farger også når det kommer til blomstene og prøv å skape en helhet.

  Et godt tips er å ta hensyn til at man gjerne ønsker å se og snakke med hverandre, også over bordet. Husk at alt for høye blomster og lys kan stå i veien og ødelegge «utsikten». Skal du servere maten ved bordet, bør du også sørge for at det er plass til fat og boller.

 • LES OGSÅ: Alt til den store festen
 • Bordkort

  Hvis gjestene dine ikke allerede kjenner hverandre kan det være en god idé å plassere dem på forhånd. Dette er et kjent triks som ikke bare kan løse opp stemningen, men også gir deg anledning til å lage stilige bordkort.

 • Skulle du trenge noe mer

  Synes du bordet fortsatt ser litt tomt ut, kan du for eksempel strø litt glitter, stjerner eller paljetter på duken. Dette øker glam-faktoren og kan være akkurat det lille ekstra som skal til for å imponere gjestene dine. Har du ikke glitter eller paljetter liggende, kan du klippe opp biter av farget papir eller bruke noen gamle knapper. Det er muligens ikke så glamorøst, men kan fungere som en morsom og fargerik vri.

 • Ha det gøy og god fest!  Foto: Image Source/AOP, Panduro, Serholt, Kosta Linnenwafveri

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer