interiør:

- Denne fargen inviterer solen inn selv på de mørkeste vinterdagene

Shiri Rosenzweig har malt veggene sine i gule, rosa og grønne pastellfarger som framhever hennes moderne kunst og antikke porselen.

FOTO: Peter Kragballe
FOTO: Peter Kragballe Vis mer
Publisert

Shiri Rosenzweig har stor sans for og interesse for farger, former og gamle formgivningsteknikker. Det førte til at hun startet smykke­firmaet Carré for 30 år ­siden. Men det preger også hjemmet hennes, en gammel villa på 185 kvadratmeter i Gentofte, der hun har bodd i snart 18 år. Her er det høyt under taket, og lyset flommer inn i de pastellfargede rommene.

– Spisestuen min er sitrongul og inviterer solen inn selv på de mørkeste vinterdagene. Jeg vil gjerne skape lys og ro og understreke stemninger med farger. Og selv om jeg har mange farger på veggene, forblir resultatet rolig fordi fargene er melkeaktige, forteller Shiri Rosenzweig.

Selv om Shiri Rosenzweig bruker mange farger i hjemmet sitt, er uttrykket rolig, fordi hun har valgt lyse pasteller.
Selv om Shiri Rosenzweig bruker mange farger i hjemmet sitt, er uttrykket rolig, fordi hun har valgt lyse pasteller. Vis mer

Rommene er innredet med kunst, håndverk og samlinger av gamle ting med etnisk eller historisk bakgrunn, blant annet keramiske tallerkener og krukker med lokk fra Asia. En stor gruppe av tallerkenene henger nesten litt tilfeldig rundt en døråpning i spisestuen, der moderne kunst på veggene og skandinaviske møbelklassikere er en kontrast til den gamle stilen.

Rundt om i huset står små grupper av eldre keramikk av Bjørn Wiinblad sammen med kinesiske funn.

– Wiinblads ting er estetisk i slekt med asiatisk keramikk med sine farger og den litt naivistiske tilnærmingen, sier Shiri Rosenzweig.

Sett flere spisebord sammen til ett, så kan du gjøre om på det, alt etter hvor mange mennesker som skal sitte til bords. Det sammensatte bordet er av Alvar Aalto. Den sarte gulfargen på veggene får kontrast av svarte Syveren-stoler fra Fritz Hansen.
Sett flere spisebord sammen til ett, så kan du gjøre om på det, alt etter hvor mange mennesker som skal sitte til bords. Det sammensatte bordet er av Alvar Aalto. Den sarte gulfargen på veggene får kontrast av svarte Syveren-stoler fra Fritz Hansen. Vis mer
Ved å velge sofamoduler i forskjellige nyanser får du et fint fargespill og frihet til å kjøpe moduler uten å ta hensyn til om de er helt like. Maleriet er av kunstneren John Kørner.
Ved å velge sofamoduler i forskjellige nyanser får du et fint fargespill og frihet til å kjøpe moduler uten å ta hensyn til om de er helt like. Maleriet er av kunstneren John Kørner. Vis mer

Hun kjøper mange ting på auksjoner.

– Når jeg ser noe spennende, kjenner jeg med en gang om det tiltaler meg. Jeg faller sjelden for noe som er nyprodusert, for det kommer jo hele tiden nye ting. Men med ting som er brukt, er det den følelsen jeg får her og nå som gjelder, og avgjør om jeg skal kjøpe den eller ikke, sier Shiri.

En sart ferskenfarge på veggene i et rom gir lys og varme, mens en lys grønn nyanse på veggene i den neste sørger for vårstemning året rundt. Både det brune skapet og den gule banansofaen er gamle funn. På skapet står en Royal Copenhagen lysestake, en kinesisk lampe og en kinesisk oppsats med jadeblomster. Kollasjene er av Evren Tekinoktay
En sart ferskenfarge på veggene i et rom gir lys og varme, mens en lys grønn nyanse på veggene i den neste sørger for vårstemning året rundt. Både det brune skapet og den gule banansofaen er gamle funn. På skapet står en Royal Copenhagen lysestake, en kinesisk lampe og en kinesisk oppsats med jadeblomster. Kollasjene er av Evren Tekinoktay Vis mer
I bokhyllen har smykkedesigneren satt av rikelig plass til sin keramikk.
I bokhyllen har smykkedesigneren satt av rikelig plass til sin keramikk. Vis mer

Og hun forteller at det er nettopp den følelsen hun vil at kundene som ser på smykkene hennes, også skal få.

– Drømmen min er å lage små, hyppige kolleksjoner. Delikate og fine kolleksjoner som du ikke møter mange andre med, og som understreker et menneskes personlighet og smak. Jeg vil at man skal føle seg heldig for at man har fått tak i akkurat de øreringene, sier hun 30 år etter at hun startet sitt smykkeeventyr.

Rundt døråpningen i spisestuen har Shiri hengt opp en stor gruppe med tallerkener.
Rundt døråpningen i spisestuen har Shiri hengt opp en stor gruppe med tallerkener. Vis mer
Du kan absolutt plassere ting som har vidt forskjellig opprinnelse sammen og få et harmonisk resultat. Sørg bare for å velge ting i farger som kler hverandre, som her i hjørnet i den grønne stuen. Maleriet er av Martin Frankel.
Du kan absolutt plassere ting som har vidt forskjellig opprinnelse sammen og få et harmonisk resultat. Sørg bare for å velge ting i farger som kler hverandre, som her i hjørnet i den grønne stuen. Maleriet er av Martin Frankel. Vis mer

Shiri Rosenzweig brenner fortsatt for de gamle teknikkene og edelsteinenes sammensetninger av farger, former, teksturer og slipinger.

– Interessen er naturligvis blitt mer raffinert i løpet av årene som er gått, og det er blitt en sentral del av mitt arbeid å få edelsteinene til å «arbeide» sammen på vakrest mulig vis. Hver gang blir jeg overrasket over hvor mange måter man kan kombinere edelsteiner på. Akkurat nå er jeg svært opptatt av håndverk fra Usbekistan. Den fargesansen man finner der, er kulturelt uovertruffen, og den er beslektet med min interesse for asiatisk kunsthåndverk, sier ­smykkedesigneren.

La én eller to farger fra ett rom gå igjen i det neste, som her hvor kjøkkenet blir knytt sammen med stuen ved at den er blitt malt gul og rosa akkurat som veggene i andre rom og bordet i stuen.
La én eller to farger fra ett rom gå igjen i det neste, som her hvor kjøkkenet blir knytt sammen med stuen ved at den er blitt malt gul og rosa akkurat som veggene i andre rom og bordet i stuen. Vis mer
Shiri Rosenzweig har selv blandet den rosa fargen og malt både vegger og skap på kjøkkenet med den for å skape en varm og rolig atmosfære. Kjøkkenet er fra Ikea.
Shiri Rosenzweig har selv blandet den rosa fargen og malt både vegger og skap på kjøkkenet med den for å skape en varm og rolig atmosfære. Kjøkkenet er fra Ikea. Vis mer
Med rosa vegger og en enkel og moderne seng kan soverommet ditt få en romantisk look uten at det tipper over. Det broderte sengeteppet er vintage, gulvteppet er fra Usbekistan og putene fra Marimekko. Sengen er fra Auping.
Med rosa vegger og en enkel og moderne seng kan soverommet ditt få en romantisk look uten at det tipper over. Det broderte sengeteppet er vintage, gulvteppet er fra Usbekistan og putene fra Marimekko. Sengen er fra Auping. Vis mer
Et maleri pynter opp i trappeoppgangen som er malt hvit.
Et maleri pynter opp i trappeoppgangen som er malt hvit. Vis mer
På toppen av det vegghengte skapet på soverommet har Shiri gjort plass til planter og kunst.
På toppen av det vegghengte skapet på soverommet har Shiri gjort plass til planter og kunst. Vis mer

Få stilen

Kombiner lyse pasteller med klassikere og vintagefunn for en eklektisk og personlig stil.

Solspeil (kr 1700, AG Home and Light).
Solspeil (kr 1700, AG Home and Light). Vis mer
Blankt sofabord (kr 3800, Pastill).
Blankt sofabord (kr 3800, Pastill). Vis mer
Vintagelysekrone i messing (kr 2000, Blomqvist).
Vintagelysekrone i messing (kr 2000, Blomqvist). Vis mer
Dekorert tallerken til bord eller vegg (kr 500, Wedgewood).
Dekorert tallerken til bord eller vegg (kr 500, Wedgewood). Vis mer
Spisestuestol (kr 8625, Eiklund).
Spisestuestol (kr 8625, Eiklund). Vis mer
Toseters-sofa (kr 39 850, LK Hjelle).
Toseters-sofa (kr 39 850, LK Hjelle). Vis mer
Abstrakt plakat (kr 1500, Hasla Brush).
Abstrakt plakat (kr 1500, Hasla Brush). Vis mer
Vintagekommode, designet av AIno og Alvar Aalto (kr 12 500, Blomqvist).
Vintagekommode, designet av AIno og Alvar Aalto (kr 12 500, Blomqvist). Vis mer
Flerfarget sidebord (kr 5280, &Tradition).
Flerfarget sidebord (kr 5280, &Tradition). Vis mer
Uttrekkbart spisebord (kr 34 990, Northern).
Uttrekkbart spisebord (kr 34 990, Northern). Vis mer
Stolklassikeren Syveren (kr 3500, Fritz Hansen).
Stolklassikeren Syveren (kr 3500, Fritz Hansen). Vis mer
Salongbord i glass og messing (kr 4900, Ellos Home).
Salongbord i glass og messing (kr 4900, Ellos Home). Vis mer
Modulsofa i ull (kr 51 000, Muuto).
Modulsofa i ull (kr 51 000, Muuto). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer