Høsten er her, og det betyr kjøligere temperaturer, men ikke minst mørkere tider. Og hva er egentlig bedre enn å krype under teppet en regntung kveld og tenne noen levende lys?
Nordmenn er glad i dette, hvert fall hvis vi ser på tall fra Huseierne.no. De anslår at vi brenner mer enn 24000 tonn med levende lys årlig, og at 85 prosent av disse lysene er laget av parafin, som vil si at de produseres av fossil olje.
Men utover at levende lys åpenbart utgjør en brannfare, kan levende lys ellers være skadelig?
- Ja, svarer Maria Justo-Alonso, seniorforsker hos Sintef.

Hun forklarer at når vi tenner lys produseres det ulike typer stoffer som forurenser innemiljøet. Spesielt er det stearinlys laget av parafin som frigjør små partikler i luften, kalt svevestøv. Om disse inhaleres dypt inn i lungene kan dette potensielt føre til luftveissykdommer over tid.
- Forskningen viser også en kobling mellom inhalering av svevestøv og kreft, sier hun.
Billigere produkter
Seniorforskeren henviser til en rapport fra det amerikanske byrået for miljøvern (EPA), som skal ha gjort omfattende forskning på akkurat dette.
- De kommer frem til at type lys og vokskvalitet påvirker mengde og hva slags utslipp som produseres, sier hun.
- Parafin laget av petroleum ser ut til å produsere mer utslipp enn andre vokstyper. Studier antyder også at lys av lavere kvalitet avgir mer materiale og kjemikalier, mens lys av høyere kvalitet brenner saktere.
Ingeborg Bjorvand Engh, byggteknisk rådgiver hos Huseierne, bekrefter at materialet lyset er laget av, formen på lyset, veken og luftforholdene i rommet har også betydning for hvor mye lyset soter.

- Parafinlys soter mest, stearinlys soter mindre, og vokslys soter minst. Kvalitet på lyset kan også ha en betydning, utdyper hun til KK.
Ellers opplyser hun om at tynne, høye lys soter mest, kubbelys mindre, og telys minst.
- Bruker du en vekeklemme eller en lysslukker begrenser du sotingen betraktelig. Luft godt ut når lysene er slukket, sier hun.

Da Ann kjøpte denne gamle leiligheten, hadde hun ett mål
Anbefaler reduksjon
Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning ved område for klima og miljø ved Folkehelseinstituttet (FHI), forteller til KK at alt som brenner avgir små sotpartikler, og at det er stor enighet om at sotpartikler og svevestøt har ulike helseeffekter.

- Men vi vet ikke nok til å si at sotpartikler fra enkelte kilder er mer helseskadelig enn andre. Det er grunnen til at vi antar at også sotpartikler fra stearinlys kan gi noen uønskede helseeffekter.
Hvor farlig stearinlys er kan han derfor ikke si noe om, men anbefaler generelt en reduksjon av kilder til svevestøv innendørs som fra stearinlys, men også stekeos og åpne peiser.
- For de som er svært glad i stearinlys (inklusiv min kone) anbefaler vi å bytte ut en del med elektriske lys. Det finnes svært mange fine batteridrevne «stearinlys» på markedet nå. Da unngår man å brenne for mange innendørs.
Utover svevestøv, dannes det også små mengder hydrokarboner, som tolyene og benzen, når man brenner levende lys, ifølge Justo-Alonso.
- Tolyene kan være irritere nese, øyne og hals og medføre hodepine. Benzene er mer farlig og er knyttet til økt risiko for kreft, sier hun, og legger til at selv om disse stoffene produseres i små mengder, bør personer med lungesykdommer eller hjerteproblemer være oppmerksomme på luftkvaliteten og sørge for god ventilasjon i boligen.
Farge og duft
Lys kan også komme med farge og duft. For å få farge forteller Sintef-forskeren at det ofte brukes et stoff som inneholder benzydin, som også har blitt knyttet til økt risiko for kreft.
Når det gjelder duftlys forteller Justo-Alonso at forskningen spriker hvorvidt dette er farligere enn lys uten duft.
- Som alle lys avgir de flyktige organiske forbindelser, men i mengder som ikke bør utgjøre en helserisiko. Men vi vet at duftlys har vist å kunne trigge astmaanfall, sier hun.
I en studie som ble publisert i 2014 undersøkte forskere dette nærmere ved å tenne et duftlys av parafin i rom av ulik størrelse. Forskerne fant, som omtalt av New York Times, at noen potensielt kreftfremkallende stoffer som benzen og formaldehyd ble produsert, men at det høyeste nivået av disse var under halvparten så høy som anbefalt av Verdens helseorganisasjon. Dette gjorde at studieforfatterne konkluderte med at duftlys ikke var skadelig ved normalt bruk.

Disse klærne bør ikke vaskes med flytende vaskemiddel
Forholdsregler
Selv om levende lys er forbundet med økt risiko for sykdom, betyr ikke det at man trenger å slutte å tenne lys.
Justo-Alonso understreker at selv om levende lys forurenser innemiljøet, pleier dette å være i så små mengder at det ikke utgjør en helserisiko fordi det ventileres bort.
Likevel mener hun det kan lønne seg å ta noen forholdsregler, og anbefaler at man utover å lufte godt, heller velger lys av høy kvalitet og helst uten duft og parafin.