Vaske vinduer minusgrader

Derfor bør du unngå å vaske vinduene i dette været

- Glasset kan faktisk sprekke, sier eksperten.

VASKE VINDUER I MINUSGRADER: Hvis du er en av dem som gruer seg til vindusvasken og føler det er et evig slit, så har vi en god nyhet til deg. FOTO: NTB
VASKE VINDUER I MINUSGRADER: Hvis du er en av dem som gruer seg til vindusvasken og føler det er et evig slit, så har vi en god nyhet til deg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Skitne vinduer kan få hele huset eller leiligheten til å fremstå ufresh og skitten, både innvendig og utvendig. De fleste av oss er derfor opptatt av å ha så rene og skjoldefrie vinduer som mulig.

Av og til tror du gjerne at de er rene nok, men når vintersolen skinner inn gjennom vinduene ser du plutselig alt av skitt, skjolder og smuss.

Du bestemmer deg for å vaske vinduene til helgen og kjøper inn det nødvendige utstyret.. Men er det så lurt?

Å vaske vinduer kan være en frustrerende oppgave, og det kan av og til føles umulig å få et fint resultat. Enda vanskeligere er det å få pene vinduer på denne tiden av året.

Hvis du er en av dem som gruer seg til vindusvasken og føler det er et evig slit, så har vi en god nyhet til deg. Nå har du nemlig en veldig god unnskyldning for å slippe, for norske eksperter fraråder faktisk å vaske vinduene i minusgrader.

SKITNE VINDUER: Av og til tror du gjerne at de er rene nok, men når vintersolen skinner inn gjennom vinduene ser du plutselig alt av skitt, skjolder og smuss. Foto: NTB.
SKITNE VINDUER: Av og til tror du gjerne at de er rene nok, men når vintersolen skinner inn gjennom vinduene ser du plutselig alt av skitt, skjolder og smuss. Foto: NTB. Vis mer

Vinduene kan sprekke

- Generelt anbefaler vi ikke vask av vinduer når det er minusgrader, fordi vannet kan fryse.

Det sier Vibeke Scavenius, som er leder for markedsføring og kommunikasjon i rengjøringsbyrået CityMaid, til KK.

- Du bør være obs på at det er større sannsynlighet for at glasset i vinduet kan sprekke om det fryser, forklarer Scavenius.

Dersom du må vaske vinduene når det er kuldegrader, kan du eventuelt tilsette en liten mengde vindusspylervæske kombinert med lunkent vann for å forhindre at vannet fryser.

Da bør du imidlertid være rask, for vannet vil kunne fryse selv med spylevæske og du kan få striper i vinduet.

- Du bør også være rask med å tørke av karmer, lister og lignende slik at du sikrer deg at verken vann eller såperester trekker inn i karmer og lister, sier hun.

Rengjøringsbyrået bruker et spesielt vaskemiddel beregnet for vinduer, men vasker normalt ikke vinduer utvendig i kuldegrader.

MINUSGRADER: Vinduene bør vaskes ved behov, minst én gang hver årstid. Likevel finnes det noen situasjoner der vasken bør utsettes, for eksempel i minusgrader. Foto: NTB.
MINUSGRADER: Vinduene bør vaskes ved behov, minst én gang hver årstid. Likevel finnes det noen situasjoner der vasken bør utsettes, for eksempel i minusgrader. Foto: NTB. Vis mer

Vasken bør utsettes

Vinduene bør vaskes ved behov, minst én gang hver årstid. Likevel finnes det noen situasjoner der vasken bør utsettes, for eksempel i minusgrader.

- Hvis det er minusgrader er det ikke bare ubehagelig å sitte utendørs og vaske, du kan også risikere å skade vinduene dine. Kaldt vann fryser raskt og gjør det vanskelig å få jobben gjort skikkelig. I tillegg bør du unngå å bruke varmt vann, da dette kan føre til at vinduene sprekker.

Det sier Raluca Moldovan, som er vaskeekspert på Instagram og forfatter av boken @vask med meg!, til KK.

Hvis du likevel må vaske vinduene når det er kaldt, anbefaler hun også å bruke vindusspylervæske.

LETTERE I PLUSSGRADER: - Jeg vil anbefale å pusse vinduer når det er plussgrader i lufta. Det er enklere, og ikke minst mer behagelig, sier eksperten. Foto: NTB.
LETTERE I PLUSSGRADER: - Jeg vil anbefale å pusse vinduer når det er plussgrader i lufta. Det er enklere, og ikke minst mer behagelig, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Kan vaske i 10 minusgrader

- Det er ikke slik at du ikke kan vaske vinduer i minusgrader. Men det benyttes vann til vinduspuss, og vann fryser som kjent om det blir for kaldt.

Det sier fagsjef for renhold i ISS, Stig Ronander, til KK.

De benytter litt spritbasert væske i pussevannet, som rødsprit, vindusspylevæske eller lignende, og kan da pusse vinduer ned mot minus 10 grader.

- Jeg vil likevel anbefale å pusse vinduer når det er plussgrader i lufta. Det er enklere, og ikke minst mer behagelig, sier han.

Dette er det beste vaskeværet

- Det beste tidspunktet for vindusvask er på våren når det er varmegrader, helst i overskyet vær og i ikke i direkte sollys. Direkte i solen kan vinduet tørke for fort, og det kan oppstå skjolder på glasset, forklarer Scavenius.

Hvor ofte du bør vaske vinduene er litt etter bruk og behov.

- For de aller fleste holder det med to til fire ganger i året. Ofte vasker man vinduene vår og høst, gjerne i sammenheng med forberedelsene ellers i huset, sier hun.

Når det er veldig varmt ute og solen skinner direkte på vindusflaten, fordamper vannet raskt. Dette fører til at såpevannet tørker inn før du har rukket å skylle det av, og det kan føre til skjolder på vinduene.

SPRIT: ISS benytter litt spritbasert væske i pussevannet, som rødsprit, vindusspylevæske eller lignende, og kan da pusse vinduer ned mot minus 10 grader. Foto: NTB.
SPRIT: ISS benytter litt spritbasert væske i pussevannet, som rødsprit, vindusspylevæske eller lignende, og kan da pusse vinduer ned mot minus 10 grader. Foto: NTB. Vis mer

Slik bør du vaske vinduene

Det finnes heldigvis noen tips som kan hjelpe deg å gjøre jobben enklere.

- Først og fremst er det lurt å velge en overskyet dag uten direkte sollys på vinduene. Du bør også bruke utstyr som passer til størrelsen på glasset, for eksempel justerbare stativer som kan kobles til både mopp og vindusnal, råder Moldovan,

Det er viktig å ikke bruke for mye såpe. Mer såpe gjør ikke vinduene renere, det fører bare til mer skjolder.

- Etter at du har vasket vinduene grundig, kan du polere dem med en vindusklut eller mopp, kun fuktet med rent vann. Til slutt kan du behandle utsiden av vinduene med et vannavstøtende middel for vinduer, tipser hun.

Og til slutt: Husk at vindusvasken blir så hyggelig som du gjør den til! Sett på litt musikk, gjør oppgaven til noe gøy og se for deg hvordan hele rommet får ny følelse når vinduene er rene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer