Interiør

Derfor bør du velge store planter

Har en svært gunstig effekt på klimaet i hjemmet.

STORE PLANTER: Store grønne planter er det som gjelder nå. Og bonuseffekten er at mange av dem gir et godt innemiljø. Foto: Wottkjær og Kattrup / All Over Press Denmark
STORE PLANTER: Store grønne planter er det som gjelder nå. Og bonuseffekten er at mange av dem gir et godt innemiljø. Foto: Wottkjær og Kattrup / All Over Press Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har planter i hjemmet fordi de synes det er fint og koselig. Men mange planter har mer å bidra med enn som så. For det geniale med mange av dem er at de er bra for inneklimaet.

Det disse plantene gjør, er at de har spesielle evner til å rense luften. De tar opp og nøytraliserer giftstoffer gjennom bladene og omdanner samtidig CO2 til oksygen.

Hovedregelen er: Desto større planten er og jo fortere den vokser, desto bedre er den for inneklimaet.

Og hvis du lurer på hvilke av de grønne du skal satse på, her er 10 planter som har dokumenterte luftrensende egenskaper:

  • Medisinsk aloe (Aloe vera)
  • Grønnrenner (Chlorophytum elatum)
  • Draketre (Draceana deremensis)
  • Gullranke (Epipremnum aureum)
  • Bjørkefiken (Ficus benjamina)
  • Orkidé (Phalaenopsis)
  • Svigermorstunge (Sansevieria trifasciata)
  • Skogparaplytre (Schefflera arboricola)
  • Fredslilje (Spathiphyllum)
  • Gåsefotsyngonium (Syngonium podophyllum)

 

LES OGSÅ: Dette ugresset kan du faktisk spise

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRA FOR DEG: Etasjepotter til oppheng har fått en ny vår. Har du en ledig plass i hjørnet, eller mangler du vinduskarmer og hyller, er de helt perfekte (Foto Wottkjær og Kattrup). Foto: All Over Press Denmark
BRA FOR DEG: Etasjepotter til oppheng har fått en ny vår. Har du en ledig plass i hjørnet, eller mangler du vinduskarmer og hyller, er de helt perfekte (Foto Wottkjær og Kattrup). Foto: All Over Press Denmark Vis mer

Planter er trendy

I tillegg til at de er bra for innemiljøet, så skader det heller ikke at planter er blitt trendy nå.

MIKS OG MATCH: Sett gjerne sammen flere planter i små grupper. Her er de samlet på et fint kobberfat (Foto: Wottkjær og Kattrup). Foto: All Over Press Denmark
MIKS OG MATCH: Sett gjerne sammen flere planter i små grupper. Her er de samlet på et fint kobberfat (Foto: Wottkjær og Kattrup). Foto: All Over Press Denmark Vis mer

Trendforsker Anette Eckmann har de siste par årene sett plantenes comeback i restauranter, motebutikker, i boligreportasjer, på messer i inn- og utland og ikke minst på Instagram. Og hun sier det er kjempefokus på det grønne nå.

– Vi elsker alt det grønne fordi det ser så herlig sunt og struttende ut, sier Eckmann, som også legger til at grønne planter appellerer til grønn tenkning, grønn livsstil, grønne fingre og de urbane bondetendensene.

Men hvor skal plantene være, ja det er også et spørsmål. Og trendeksperten har svar:

– Den største trenden når det gjelder potteplanter, er å henge dem fra vinduer og tak, spesielt hvis du bor i et moderne bygg med store vindusflater. Du kan for eksempel bruke planter som henger fritt i luften med røttene pakket inn i mose.

Eller bruke makraméflettede oppheng som du lager selv. Eller sett sammen små grupper av ulike planter i upretensiøse leirpotter på et stort, fint kobberfat på sofabordet eller på gulvet.

Og hvis du er av dem som mener at du ikke har «grønne fingre», da skal du vite at grønne planter er langt enklere å stelle enn blomstrende planter.

Og vil du være på den sikre siden, kan du velge sukkulenter og kaktus som ikke trenger så mye vann.

Mer om planter i interiøret kan du lese i KK 9 som er i salg fra fredag 28. februar. Tekst og foto: Wottkjær og Kattrup.

LES OGSÅ: Slik gir du plantene et langt liv

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer