Juleglede

Derfor får du ikke tak i «juleglede» i butikken i år

Det ligger en forklaring bak hvorfor du har sett lite til denne blomsten.

JULEGLEDE: Denne blomsten får du ikke kjøpt i butikken i år. Har du lurt på hvorfor? FOTO: NTB
JULEGLEDE: Denne blomsten får du ikke kjøpt i butikken i år. Har du lurt på hvorfor? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julen er fullspekket med tradisjoner allerede før vi entrer desember. Det er ikke bare selskap, filmene, musikken og maten som kommer tilbake år etter år. Julepynten er også essensiell i de fleste hjem, med en frisk blomst tilegnet høytiden som setter prikken over i-en.

Juleblomster hører julen til, og «juleglede» er en tradisjonsrik blomst du finner i mange hjem når julen melder sin ankomst.

I år har derimot potteplanten glimret med sitt fravær.

Og det er det en god forklaring på. Vi har tatt en prat med menneskene som sitter på svaret.

Til rensing

Begonia × cheimantha, som er det vitenskapelige navnet, har hatt dårlig vekst grunnet sykdommer som bakterier eller virus. Skjer det gjennom flere sesonger, vil det bli en oppsamling av plantesykdommer. Juleglede er blant plantene som blir klonformert i gartneriene landet rundt, og da må morplanten inn til rensing av og til.

– Vi fikk inn morplanten i karantene for sent til at vi rakk å rense dem, få dem testet for sykdommene vi mistenkte, og oppformert nok planter til småplanteprodusentene. Dermed røk denne sesongen, sier professor og planteforsker Trine Hvoslef-Eide ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

At planter smittes gjennom sesongen er ikke uvanlig, og ulike arter blir regelmessig hentet inn for rensing for at morplanten skal være frisk.

Renseprosessen blir delvis finansiert gjennom Jordbruksavtalen, slik at produsentene ikke behøver å betale full kost for rensingen. En viktig samfunnsoppgave for at gartnere og produsenter kan bruke friske planter, understreker planteforskeren overfor KK.

PYNTET TIL JUL: Blomster er en essensiell del av pynten til jul for mange. Det merkes godt på salget hos Mester Grønn. FOTO: Mester Grønn
PYNTET TIL JUL: Blomster er en essensiell del av pynten til jul for mange. Det merkes godt på salget hos Mester Grønn. FOTO: Mester Grønn Vis mer

Forbrukermakten er viktig

Fraværet av juleglede hos gartneriene har gjort at butikkene har måtte finne alternative løsninger. Kari Brekke er gartner og innkjøpsansvarlig i Mester Grønn. Hos dem har de valgt å teste ut andre rosa julebegonia.

– Tiden får vise om disse har en fremtid, sier hun.

– Juleglede utgjør en ganske liten andel av blomstersalget til jul. Det er mange andre juleblomster å velge i, og heldigvis opplever vi at kunden velger andre flotte juleblomster, forteller Brekke.

Dersom du tviholder på den tradisjonsrike juleglede, forsikrer Hvoslef-Eide om at den kommer tilbake.

Forbrukermakten er viktig, og planteforskeren understreker at dersom nordmenn ønsker den tradisjonsrike juleglede, får vi mulighet til å velge den til neste år.

Vi kan forvente at juleglede er tilbake neste jul. I hvert fall dersom grossistene ikke bestemmer seg for at det de tilbyr i år er det de vil satse på videre, sier Hvoslef-Eide.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer