Juleglede

Derfor får du ikke tak i «juleglede» i butikken i år

Det ligger en forklaring bak hvorfor du har sett lite til denne blomsten.

JULEGLEDE: Denne blomsten får du ikke kjøpt i butikken i år. Har du lurt på hvorfor? FOTO: NTB
JULEGLEDE: Denne blomsten får du ikke kjøpt i butikken i år. Har du lurt på hvorfor? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Julen er fullspekket med tradisjoner allerede før vi entrer desember. Det er ikke bare selskap, filmene, musikken og maten som kommer tilbake år etter år. Julepynten er også essensiell i de fleste hjem, med en frisk blomst tilegnet høytiden som setter prikken over i-en.

Juleblomster hører julen til, og «juleglede» er en tradisjonsrik blomst du finner i mange hjem når julen melder sin ankomst.

I år har derimot potteplanten glimret med sitt fravær.

Og det er det en god forklaring på. Vi har tatt en prat med menneskene som sitter på svaret.

Til rensing

Begonia × cheimantha, som er det vitenskapelige navnet, har hatt dårlig vekst grunnet sykdommer som bakterier eller virus. Skjer det gjennom flere sesonger, vil det bli en oppsamling av plantesykdommer. Juleglede er blant plantene som blir klonformert i gartneriene landet rundt, og da må morplanten inn til rensing av og til.

– Vi fikk inn morplanten i karantene for sent til at vi rakk å rense dem, få dem testet for sykdommene vi mistenkte, og oppformert nok planter til småplanteprodusentene. Dermed røk denne sesongen, sier professor og planteforsker Trine Hvoslef-Eide ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer