Pynte treet

Derfor pynter vi et tre til jul

Har du noen gang tenkt på hvorfor det akkurat er et tre vi pynter?

Derfor pynter vi et tre til jul
Publisert

I skrivende stund viser kalenderen datoen 30. november, og det betyr at 1. desember og julen er rett rundt hjørnet. Grunnet et rart år, er det nok mange som har startet julepyntinga litt tidligere i år for å skape den koselige stemningen.

Noen har sikkert allerede bakt pepperkaker og spist grøt, og noen har sikkert også satt frem en og annen nisse. Det er til og med noen som allerede har fått opp juletreet og alt pynten som skal på.

LES OGSÅ: - Det er altfor sent å sette opp juletreet på lillejulaften!

ULIKE TRADISJONER: Noen går for et fargetema når de pynter treet sitt, mens andre gjerne går for hjemmelaget pynt, flagg og glitter. Foto: NTB
ULIKE TRADISJONER: Noen går for et fargetema når de pynter treet sitt, mens andre gjerne går for hjemmelaget pynt, flagg og glitter. Foto: NTB Vis mer

Det finnes nok mange forskjellige «regler» og tradisjoner når det kommer til juletreet. Mens noen gjerne setter det opp så snart det står desember på kalenderen, venter noen helt til kvelden før juleaften med å få det opp.

Men har du noen gang tenkt på hvorfor det akkurat er et tre vi pynter til julen?

Hvert år sender Norge et grantre til London, som takk for hjelpen fra britene under andre verdenskrig. Vis mer

Tradisjon fra Tyskland

Etter et kjapt Google-søk lærer vi at det ikke er så lett til å finne fram til et spesifikt årstall eller årsak til juletreets opprinnelse. Men felles for alle nettsider vi var inne om, var at juletre-trenden fikk fart på seg etter at den ankom Tyskland på 1700-tallet.

Ifølge Det Store Norske Leksikon skal juletreet først ha blitt pyntet med roser av papir og epler blant annet, men etter at det kom til Tyskland skal pyntet ha blitt utvidet til både lys og stjerne på toppen.

JULETRE: Hvert eneste år står flotte trær på rekke og rad klare for å selge og innta sine nye hjem. Foto: NTB
JULETRE: Hvert eneste år står flotte trær på rekke og rad klare for å selge og innta sine nye hjem. Foto: NTB Vis mer

En roman ved navn Den unge Werthers lidelser fra 1774 har også beskrevet juletreet på en måte som stemmer med det vi har lest:

«Han talte om, hvor glade de Smaa vilde blive, og om de Tider, da Døren, der blev uventet aabnet, og Tilsynekomsten af et pyntet Træ med Vokslys, Sukkergodt og Æbler bragte en i paradisisk Henrykkelse»

Ifølge en nettside ved navn Why Christmas, spekuleres det også i om grunnen til at vi nettopp pynter et tre kan ha noe med religion å gjøre. Treet kan nemlig representere «The Paradise Tree» fra Edens Hage.

Det australske nyhetsnettstedet ABC har også skrevet om hvorfor det nettopp er et tre vi drar inn i huset våres rundt disse tider. Ifølge Dominique Wilson, doktor ved universitetet i Sydney, skal det representere fertilitet og nytt liv i den mørke vinteren.

- Det er også slik ideene til kristtorn, eføyen og misteltein dukket opp fordi de er de få plantene som blomstrer om vinteren.

PYNTE TREET: Noen pynter juletreet i starten av desember, mens andre venter til nærmere julaften. Foto: Ntb
PYNTE TREET: Noen pynter juletreet i starten av desember, mens andre venter til nærmere julaften. Foto: Ntb Vis mer

Norge sender juletre til London

Ikke bare er juletreet blitt et sentralt element i ethvert julehjem, men i storbyer over hele verden settes det opp gigantiske juletrær som lyser opp hele byen.

Blant de mest ekstravagante trærne finner vi Trafalgar Square i London. Dette treet er kanskje oss litt ekstra spesielt for oss nordmenn siden det faktisk er Norge som sender over treet til britene hvert år!

Tradisjonen har sine røtter i andre verdenskrig, en hendelse som berørte nordmenn og briter sterkt. Helt siden 1947, i nå altså 73 år, har Norge sendt over et juletre til britene som en takk for den livsviktige støtten vi fikk under krigen - en hjelp som begynte allerede i aprildagene i 1940.

LES MER OM HISTORIEN HER.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer