Bolig & Interiør

Designbestikket

Eckhoffs prisbelønte bestikkserie «Maya» er en av Norges største designsuksesser. Bestikket slo gjennom på 70-tallet, hos generasjonen som ville la barna vokse opp med en stilren stålskje i munnen.

Bestikkserien «Maya» er en av Norges mest populære. Foto: Norsk Stålpress.
Bestikkserien «Maya» er en av Norges mest populære. Foto: Norsk Stålpress. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stål med stil

Dette litt kraftige stålbestikket fra Norstaal er toppen av hverdagsluksus i en rekke norske hjem. Elegant som det fineste sølv, men kan vaskes i oppvaskmaskinen. Er det rart det ble populært?

«Maya» var industridesigner Tias Eckhoffs første bestikkserie for Norstaal (også kalt Norsk Stålpress) og ble designet i 1962 etter forespørsel fra daværende eier og firmaets grunnlegger, Finn Henriksen. Bestikket var kanskje litt uvanlig i sin form da det kom, og brukte litt tid på å slå ordentlig igjennom, men har vært en suveren bestselger siden 70-tallet.


Bildespesial«Maya» er godt å holde i, og kjennetegnes ved sin karakteristiske form basert på enkle geometriske figurer; Rektangel, triangel og oval.


Les også!
  • Stolen Siesta
  • I sin egen boble
  • Ericofonen
  • ApenPrisbelønnet

Bestikket har blitt tildelt en rekke priser, blant annet Den norske designprisen, Merket for god design - og sist, Norsk Designråds Klassikerpris i 1991.

Den gang sa juryen om bestikket: - «Maya» er et produkt som designmessig har gjort seg internasjonalt bemerket ved mange utstillinger, og har vunnet en rekke internasjonale priser.

Produktet som er utviklet for rasjonell framstilling, ble en av bærebjelkene i bedriftens produksjon med betydelig eksport. «Maya» er et kvalitetsprodukt med et formuttrykk som er like aktuelt i dag som da det ble utviklet for 45 år siden.


Tias EckhoffOm designeren

Tias Eckhoff er en av Norges mest allsidige produktdesignere. Han er utdannet keramiker fra Statens håndverk- og kunstindustriskole, og var de første årene av sin karriere ansatt hos Porsgrunn Porselen. Siden har han jobbet med de fleste materialer, og han er kjent for blant annet den populære stablestolen «Ana».

I 1952 vant Eckhoff førstepremien i en skandinavisk konkurranse utlyst av Georg Jensen, for sitt sølvbestikk «Cypress». Dette ble en av Georg Jensens største salgssuksesser. Eckhoff var bare 28 år gammel.

Gjennom et mangeårig samarbeid med Norstaal har han skapt flere populære bestikkserier med eksotiske, velklingende navn: «Maya», «Maya 2000», «Chaco», og «Tiki».

Tias Eckhoff er en av dem som har bidratt til å gjøre Scandinavian Design til et begrep.

I disse dager er «Maya»-bestikket med på utstilingen Scandinavian Design beyond the myth, som du kan se på Kunstindustrimuseet i Oslo. Vandreutstillingen er i Oslo fram til 13. august i år.

Her finner du mer informasjon om utstillingen: www.nasjonalmuseet.no eller på disse nettsidene: www.scandesign.org.

Kilde: Norstaal

(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer