interiør:

– Det blir nesten for mye, for jeg klarer ikke å begrense meg

Å komme på julebesøk til Cristina er som å tre inn i et ekte juleeventyr. For når det blir desember, satser hun for fullt på pynt og kos.

FOTO: Lene Samsø
FOTO: Lene Samsø Vis mer
Publisert

På Frederiksberg bor Cristina Vising-Swartz med sin mann Mikhael og deres to døtre. Cristina jobber som stylist og interiørrådgiver, og møter derfor hele tiden nye trender som inspirerer henne. Men julen hjemme har likevel en fast mal.

– Selv om julen ser lik ut fra år til år i hjemmet vårt, er det likevel en overordnet tanke jeg alltid vender tilbake til. Jeg er ganske trofast mot dekorasjonene mine, som er iøynefallende og store. Julepynten skal supplere interiøret og stilen, og ikke drukne eller overdøve den, sier Cristina og legger til:

– Men pynten skal få sin plass.

I hallen blir gjester ønsket velkommen av et fire meter høyt juletre. Pynten er en finurlig blanding av kuler og ornamenter i all verdens stilarter. Og all pynten forteller hver sin historie om en reise, en gave, noe hjemmelaget eller en gøyal kule som bare måtte kjøpes. Det røde trelokomotivet under treet er fra Illums Bolighus.
I hallen blir gjester ønsket velkommen av et fire meter høyt juletre. Pynten er en finurlig blanding av kuler og ornamenter i all verdens stilarter. Og all pynten forteller hver sin historie om en reise, en gave, noe hjemmelaget eller en gøyal kule som bare måtte kjøpes. Det røde trelokomotivet under treet er fra Illums Bolighus. Vis mer
I taket henger Cristina kranser hun lager av spesialproduserte metallringer.
I taket henger Cristina kranser hun lager av spesialproduserte metallringer. Vis mer

Stylisten elsker å lage forskjellig pynt hvert år.

– Det blir nesten for mye, for jeg klarer ikke å begrense meg, sier hun med et smil.

I de tre stuene, som ligger på rad og rekke, henger store, dekorerte kranser fra takene, slik at de ses gjennom alle rom. Vaser og krukker er pyntet med friske buketter og planter, og midt på det oppdekkede julebordet står en imponerende borddekorasjon.

– Man kan i hvert fall si at jeg satser alt på julen. Jeg elsker alt ved jul, det er jo hjertenes fest, og det må feires, mener jeg, sier Cristina og fortsetter:

– Hos oss blir høytiden markert så man virkelig kjenner det, med tradisjoner, sammenkomster, mat og ikke minst nærvær. Vi begrenser oss heller ikke når det gjelder juledekoreringen. Huset blir festkledd med et stort juletre og massevis av hjemmelaget pynt hvert år.

Tallerkenene og sølvtøyet er arvet fra Mikhaels familie.
Tallerkenene og sølvtøyet er arvet fra Mikhaels familie. Vis mer
Cristina har dekket julebordet med antikke vinglass, som hun har arvet av sin mor. Stearinlysene står i staker fra Skjalm P.
Cristina har dekket julebordet med antikke vinglass, som hun har arvet av sin mor. Stearinlysene står i staker fra Skjalm P. Vis mer

I år tar Cristina utgangspunkt i materialer fra naturen når hun gjør huset klart til jul. Kranser, buketter, lysdekorasjoner og bordpynt er bundet av friske, grønne kvister fra hagen og er blitt satt sammen med tørkede blomster i rosa og røde nyanser.

All den grønne pynten er hjemmelaget, og Cristina har fått hjelp av sine to døtre, Cecilia og Olivia, som også er kreative.

– Vi koser oss når vi lager ting og pynter. Det er en stor jobb, men når jeg først har landet på farger og stil, er det bare å sette i gang. Det er et morsomt og felles heldagsprosjekt, som er blitt en del av vår juletradisjon.

Masse godsaker hører julen til hjemme hos Cristina. Både hjemmelaget, men også noe kjøpt.
Masse godsaker hører julen til hjemme hos Cristina. Både hjemmelaget, men også noe kjøpt. Vis mer
Den storslåtte kjøkkeninnredning er laget i mørkt tre fra Solheim Kitchen, benkeplaten i grønn marmor er fra Borderstone.
Den storslåtte kjøkkeninnredning er laget i mørkt tre fra Solheim Kitchen, benkeplaten i grønn marmor er fra Borderstone. Vis mer

Juletreet er et annet prosjekt. Og tradisjonen tro er det Cecilia og Olivia som står for pyntingen av det. Takhøyden i hallen går over to etasjer, noe som gir mulighet til å ha et svært tre her. Og det krever både tålmodighet – og en stige – for å pynte det. Pynten på greiene er en blanding av ting som er arvet, suvenirer og andre morsomme innslag.

En annen fast juletradisjon hos familien er at de har en fast sammenkomst for familie og venner 20. desember. Dette er bursdagen til Cristinas mor, og festen blir sånn sett både en markering av henne og av at julen nærmer seg.

– Mor er dessverre ikke blant oss lenger, men hun er i våre hjerter, og det vil jeg gjøre alt for å holde fast ved på en fin måte. Vi gjør det med kjærlighet, gjester og familie på denne dagen hver jul, sier Cristina.

Det kan være en idé å tenke pynt i forskjellige nivåer, så ikke alt ender enten på bordet eller på gulvet. Cristina satser blant annet på store kranser hengende fra taket.
Det kan være en idé å tenke pynt i forskjellige nivåer, så ikke alt ender enten på bordet eller på gulvet. Cristina satser blant annet på store kranser hengende fra taket. Vis mer
Fester du skinnende julekuler til kransen, får den et festlig særpreg.
Fester du skinnende julekuler til kransen, får den et festlig særpreg. Vis mer
Hvis du lager dine blomsterdekorasjoner eller adventskranser i krukker eller fat, er de lettere å flytte rundt på når du får behov for ekstra bordplass.
Hvis du lager dine blomsterdekorasjoner eller adventskranser i krukker eller fat, er de lettere å flytte rundt på når du får behov for ekstra bordplass. Vis mer
På det store soverommet er julepynten nærmest fraværende, men en krukke med grønne kvister pynter opp i hjørnet.
På det store soverommet er julepynten nærmest fraværende, men en krukke med grønne kvister pynter opp i hjørnet. Vis mer

Få stilen

Herskapelig og innbydende, men med rom for kreativitet og humor.

Tallerken med gullkant (kr 100, H&M Home).
Tallerken med gullkant (kr 100, H&M Home). Vis mer
Juletrestjerne (kr 1100, Georg Jensen).
Juletrestjerne (kr 1100, Georg Jensen). Vis mer
Klassikeren «Syveren»-stolen (kr 7990, Fritz Hansen).
Klassikeren «Syveren»-stolen (kr 7990, Fritz Hansen). Vis mer
«Bamboo» gulvteppe (fra kr 9430, Massimo)
«Bamboo» gulvteppe (fra kr 9430, Massimo) Vis mer
«Balloon»-vase i munnblåst glass (kr 1260, Louise Roe).
«Balloon»-vase i munnblåst glass (kr 1260, Louise Roe). Vis mer
«Large Deck» marmorbord (kr 10 160, Ox Denmarq).
«Large Deck» marmorbord (kr 10 160, Ox Denmarq). Vis mer
«Grunk» julekalender (kr 500, Bloomingville).
«Grunk» julekalender (kr 500, Bloomingville). Vis mer
Juleløper (50 x 154 cm, kr 870, Georg Jensen Damask).
Juleløper (50 x 154 cm, kr 870, Georg Jensen Damask). Vis mer
Holdere til juletrelys (kr 355 for fire stk., Ferm Living).
Holdere til juletrelys (kr 355 for fire stk., Ferm Living). Vis mer
«Princess» etasjefat (kr 1430, Royal Copenhagen).
«Princess» etasjefat (kr 1430, Royal Copenhagen). Vis mer
«Elf» juletrepynt (kr 215 for pakke med to stk., Ferm Living).
«Elf» juletrepynt (kr 215 for pakke med to stk., Ferm Living). Vis mer
«Rich» lysekrone i metall (kr 500, Ellos).
«Rich» lysekrone i metall (kr 500, Ellos). Vis mer

Av: Mai Eckhoff Morseth

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer