interiør:

– Det er ikke ordentlig jul uten pynten som barna har laget

Vanligvis er det mer enkelt og nedtonet fargemessig hjemme hos Kristine, men i desember kan det gjerne ta litt mer av.

FOTO: Anitta Behrendt
FOTO: Anitta Behrendt Vis mer
Publisert

Det er en stor begivenhet for ­Kristine Anthoni Brandis å hente fram de mange eskene med ­julepynt hvert år når desember nærmer seg. For der ligger det skatter av all verdens julepynt som hun har samlet i årenes løp.

I stedet for den klassiske adventskransen kan man plassere mange forskjellige staker i en sirkel. Her har kransen kommet opp i vinduet.
I stedet for den klassiske adventskransen kan man plassere mange forskjellige staker i en sirkel. Her har kransen kommet opp i vinduet. Vis mer

Blant favorittene er antikke ting hun har arvet etter oldemoren og mormoren – og pynten som Kristines barn har laget.

– Jeg elsker å finne fram de gamle eskene og blir like nostalgisk hver gang. Det er et minne og en historie bak hver eneste gjenstand, og jeg husker hvor alle er fra. Og jeg passer godt på alle tingene, pakker dem inn i silkepapir og oppbevarer det alltid i samme boks, sier Kristine og fortsetter:

– Barna er alltid med på å pakke ut og henge opp pynten. Det resulterer i litt ødelagt pynt noen ganger, men det er det verdt, for jeg synes det er viktig å involvere barna i noe som er så koselig og fullt av minner.

Selv om Kristine ikke feirer julaften hjemme, er hun helt avhengig av å ha et vakkert tre stående i stuen. I flere år fikk hun årlig én ny lysholder fra Georg Jensen i gave fra sin tidligere svigermor, og det er blitt en fin samling. De gylne julekulene med kransekakeglasur og stjernen i toppen har hun arvet fra mormoren sin. Vegglampen er fra Nuura.
Selv om Kristine ikke feirer julaften hjemme, er hun helt avhengig av å ha et vakkert tre stående i stuen. I flere år fikk hun årlig én ny lysholder fra Georg Jensen i gave fra sin tidligere svigermor, og det er blitt en fin samling. De gylne julekulene med kransekakeglasur og stjernen i toppen har hun arvet fra mormoren sin. Vegglampen er fra Nuura. Vis mer

Selv om den gamle, antikke pynten har en spesiell plass i hjertet, foretrekker Kristine å blande det med ­nyere, håndlagde ting, slik som papirklipp, små heklede ting, pynt i fine tekstiler, perler og keramikk for å skape et mer nåtidig uttrykk, men som fortsatt har et nostalgisk preg.

I julen blir det gjerne mer farger i hjemmet, noe ikke minst barnas hjemmelagde dekorasjoner bidrar til.

– Det er ikke ordentlig jul uten pynten som barna har laget. Vanligvis er det mer enkelt og nedtonet fargemessig hjemme hos oss, men i desember kan det gjerne ta litt mer av. Julen er barnas tid, og den skal være magisk, med massevis av pynt, farger og overraskelser, sier Kristine.

Her er en av de gamle julepynteskene fylt med nostalgi og gode minner i form av gammel pynt blandet med noe nytt, slik som den lysegrønne eikenøtten fra Birkelund Boutique.
Her er en av de gamle julepynteskene fylt med nostalgi og gode minner i form av gammel pynt blandet med noe nytt, slik som den lysegrønne eikenøtten fra Birkelund Boutique. Vis mer

Kristine har bodd i leiligheten i Frederiksberg i 12 år og har pusset opp og innredet den med respekt for den originale byggestilen fra 1935. Det hadde tidligere vært kun én eier av leiligheten, noe som innebar at vakre ­originale og uberørte detaljer som stukkatur, dører, paneler og håndtak var bevart.

– Det var de mange godt bevarte detaljene som jeg falt for første gang jeg så leiligheten. Små, fine detaljer som nesten ingen ser, men som jeg legger merke til og setter pris på. Jeg blir alltid minnet på at jeg burde skifte ut de gamle radiatorene i støpejern, men det kommer ­aldri til å skje, sier hun.

– Det beste ved julen er alle tradisjonene og de tingene du gjør år etter år, mener Kristine Anthoni Brandis.
– Det beste ved julen er alle tradisjonene og de tingene du gjør år etter år, mener Kristine Anthoni Brandis. Vis mer

Kristine feirer ikke jul hjemme, men sørger likevel for at det står et stort juletre klar til å pyntes i stuen hvert år.

– Det beste ved julen er alle tradisjonene og de tingene du gjør år etter år. Julen er ikke foranderlig som alt mulig annet, og det føles trygt og godt. Men det er samtidig også den måneden da man oppdager hva som ikke er der lenger og hvordan ting har endret seg, sier Kristine.

Forskjellig julepynt er blitt hengt opp på greiner i en vase i stuen og er med på å skape stemning. Tips! Hvis hjemmet ditt er preget av visse fargenyanser, som for eksempel pasteller, kan det se gjennomført ut om du viderefører det i pynten.
Forskjellig julepynt er blitt hengt opp på greiner i en vase i stuen og er med på å skape stemning. Tips! Hvis hjemmet ditt er preget av visse fargenyanser, som for eksempel pasteller, kan det se gjennomført ut om du viderefører det i pynten. Vis mer

Hun er ekstra opptatt av tradisjonsrike begivenheter med familie og venner, selv om ting har endret seg etter at hun fikk barn.

– Mine venninner og jeg har som tradisjon å møtes den første helgen i desember for å bake. En gang var vi oppe i åtte forskjellige oppskrifter og hadde forberedt alt hjemmefra. Men etter at vi fikk barn, møtes vi med ­ferdiglaget deig fra butikken – som bare skal skjæres ut og settes i ovnen. Det er likevel minst like hyggelig som før og en god mulighet til å få sett hverandre i en travel tid.

Her har Kristine lagt papirrosetter i forskjellige farger og mønstre på hver tallerken. Rosettene er fra Papirkalas. Tips! Ved å velge en unik julepyntgjenstand til hver av gjestene får man sin egen personlige tallerken.
Her har Kristine lagt papirrosetter i forskjellige farger og mønstre på hver tallerken. Rosettene er fra Papirkalas. Tips! Ved å velge en unik julepyntgjenstand til hver av gjestene får man sin egen personlige tallerken. Vis mer
Gamle kakebokser fra mormor er noe Kristine bare må ha stående på kjøkkenet i desember. I vinduet har hun hengt pynt i ståltråd, påsatt en glittergirlander. Keramikkskålen er fra Pi Bjørg, mens kruset er fra Birkelund Boutique.
Gamle kakebokser fra mormor er noe Kristine bare må ha stående på kjøkkenet i desember. I vinduet har hun hengt pynt i ståltråd, påsatt en glittergirlander. Keramikkskålen er fra Pi Bjørg, mens kruset er fra Birkelund Boutique. Vis mer
Små staker fra Georg Jensen og loppemarkeder gir stemning på kjøkkenet. Benkeplaten er av Jura Grau-marmor. Vegglampen er fra Nuura Copenhagen, mens pendellampen i børstet messing er fra Occhio.
Små staker fra Georg Jensen og loppemarkeder gir stemning på kjøkkenet. Benkeplaten er av Jura Grau-marmor. Vegglampen er fra Nuura Copenhagen, mens pendellampen i børstet messing er fra Occhio. Vis mer
Vakre messingdetaljer på lamper og møbler i tre skaper en varm kontrast til de mer kjølige grå og grønne fargene på kjøkkenet. Kjøkkenet er fra Handcrafted Interior og lysekronen fra Louis Poulsen. Veggfargen er «Son og Mr. Green» fra File Under Pop. Bordet er fra Eberhart og kannen fra George Jensen.
Vakre messingdetaljer på lamper og møbler i tre skaper en varm kontrast til de mer kjølige grå og grønne fargene på kjøkkenet. Kjøkkenet er fra Handcrafted Interior og lysekronen fra Louis Poulsen. Veggfargen er «Son og Mr. Green» fra File Under Pop. Bordet er fra Eberhart og kannen fra George Jensen. Vis mer
På det enkelt innredede soverommet i grå og grønnlige fargetoner er det blitt dekket opp til kos på et serveringsbrett som Kristine har funnet på loppemarked. Koppene er fra Yonobi Studio, mens tekannen er fra Stilleben. Sengetøyet er fra Aiayu og putene fra Tekla. Gardinene er fra And Drape.
På det enkelt innredede soverommet i grå og grønnlige fargetoner er det blitt dekket opp til kos på et serveringsbrett som Kristine har funnet på loppemarked. Koppene er fra Yonobi Studio, mens tekannen er fra Stilleben. Sengetøyet er fra Aiayu og putene fra Tekla. Gardinene er fra And Drape. Vis mer
Dørklinken er et fint sted å henge en juledekorasjon.
Dørklinken er et fint sted å henge en juledekorasjon. Vis mer
Julepynt samlet i skåler ved siden av småkaker blir et julete og litt annerledes stilleben.
Julepynt samlet i skåler ved siden av småkaker blir et julete og litt annerledes stilleben. Vis mer

Få stilen

Gi interiøret julestemning med brettet papirpynt, blank messing og levende lys.

Taklampe i messing og matt glass (kr 15 880, Hadeland Glassverk).
Taklampe i messing og matt glass (kr 15 880, Hadeland Glassverk). Vis mer
Forgylt toppstjerne til juletreet (kr 600, Rosendahl).
Forgylt toppstjerne til juletreet (kr 600, Rosendahl). Vis mer
Femarmet lys (kr 230, Norsk Folkemuseum).
Femarmet lys (kr 230, Norsk Folkemuseum). Vis mer
Papirpynt (kr 20, Søstrene Grene).
Papirpynt (kr 20, Søstrene Grene). Vis mer
Stor, lyserød julestjerne (kr 650, Watt & Veke).
Stor, lyserød julestjerne (kr 650, Watt & Veke). Vis mer
Rottinglenestol (kr 3900, Kave Home).
Rottinglenestol (kr 3900, Kave Home). Vis mer
Blåmønstrete gulvteppe (kr 3050, Horredsmattan).
Blåmønstrete gulvteppe (kr 3050, Horredsmattan). Vis mer
Rundt spisebord (kr 6500, Sofacompany).
Rundt spisebord (kr 6500, Sofacompany). Vis mer
Ullpute (kr 1000, Røros Tweed).
Ullpute (kr 1000, Røros Tweed). Vis mer
Beige sofa (kr 9500, Ellos Home).
Beige sofa (kr 9500, Ellos Home). Vis mer
Rådyr (kr 70, Kremmerhuset).
Rådyr (kr 70, Kremmerhuset). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer