interiør:

- Det er én detalj som er unik for huset

Mette og ektemannen Henrik har funnet sitt paradis i et gammelt hus fra 1935.

FOTO: Another Studio
FOTO: Another Studio Vis mer
Publisert

Klassisk dansk murmestervilla forkledd som enebolig fra 1970-tallet, beskriver godt hvordan huset ved Aarhus så ut da Mette og Henrik Kirk tok over. Den forrige eieren hadde renovert det og gitt det en vaskeekte 1970-tallsstil, men det var slett ikke den stilen Mette og Henrik mente ville passe huset. Og i hvert fall ikke i dag.

Den gamle villaen var fylt med alle de vanlige 1970-talls­elementene, noe som spesielt Mette ikke syntes matchet den litt romantiske murermestervillaen. Hun ønsket å gjøre noe med både tak og gulv. Men de klarte ikke å finne ut av hva de skulle gjøre med den tidstypiske nisjen med glassbyggestein på kjøkkenet. I dag er de imidlertid glad for at de ikke fjernet alle spor fra den tidligere eieren, for nå har glassvinduet fått en ny funksjon:

– Vi endte opp med å integrere vinduet i kjøkkenet ved å gjøre det til vår lille keramikkhylle i eik. Det er en litt kuriøs ting i innredningen, men en detalj som jeg virkelig liker og som er unik for huset.

Ettersom dette er en byhage med naboer rundt på flere kanter, har Mette prioritert å ha flere forskjellige kroker der familien kan sitte uforstyrret.
Ettersom dette er en byhage med naboer rundt på flere kanter, har Mette prioritert å ha flere forskjellige kroker der familien kan sitte uforstyrret. Vis mer
Det skal være lek og moro i familiens hage, men samtidig har de skapt små, fine kroker der det er rom for ro og kos. Den hjemmebygde sofaen i hjørnet av terrassen er et slikt sted spesielt Mette nyter å slå seg ned blant de myke putene for blant annet å strikke.
Det skal være lek og moro i familiens hage, men samtidig har de skapt små, fine kroker der det er rom for ro og kos. Den hjemmebygde sofaen i hjørnet av terrassen er et slikt sted spesielt Mette nyter å slå seg ned blant de myke putene for blant annet å strikke. Vis mer

Og nettopp et unikt hus var det Mette og Henrik lette etter da de var på jakt etter sitt nye hjem. De drømte om å finne et hus som ingen andre hadde endret for mye på, og det skremte dem derfor ikke at huset inneholdt både brune radiatorer og trefinerpaneler.

– Det var viktig at det var en planløsning som passet oss, og at vi ville få mulighet til å sette vårt eget preg på det, samtidig som vi kunne føre husets stil tilbake til det originale uttrykket, sier Mette.

Et lite anneks i hagen fungerer både som lager for sitteputer og andre hageting, samt som oppholdsrom hvis det blir regn.
Et lite anneks i hagen fungerer både som lager for sitteputer og andre hageting, samt som oppholdsrom hvis det blir regn. Vis mer
Fra den innebyggede benken i annekset kan man sitte og se ut mot hagen.
Fra den innebyggede benken i annekset kan man sitte og se ut mot hagen. Vis mer

Dette ønsket gjaldt uansett hvilken type hus de så på.

– Vi var egentlig ikke ute etter en spesiell byggestil eller et hus fra en spesiell periode, men kvalitet og originale detaljer som vi kunne jobbe videre med. Hadde det vært et stilig 1970-tallshus med gule fliser og på ett plan, ville det også vært kult for oss, sier Mette.

Blomster fra hagen pynter opp på et av hagebordene.
Blomster fra hagen pynter opp på et av hagebordene. Vis mer
Villaen er et klassisk dansk murhus.
Villaen er et klassisk dansk murhus. Vis mer

Paret ble enige om at det var på rammeverket, arkitekturen og det faste inventaret at pengene skulle brukes, og så skulle de heller spare opp til favorittstolen eller et nytt spisebord over tid. Paret ønsket materialer av høy kvalitet, som både var holdbare og matchet den opprinnelige stilen til huset. Derfor falt valget på de klassiske terrazzosteinene på badet. Terrazzoen kunne nemlig lett være et gulv som huset var blitt bygd med i sin tid. Et annet valg som Mette setter stor pris på i dag, er det varme treverket i eik, som er blitt et materiale som går igjen flere steder i huset.

– For meg er det viktig at hjemmet mitt har varme og personlighet, og at godt håndverk står i høysetet, sier hun.

Den lille trehyllen er en måte å omfavne glassvinduet på, som er en levning fra den forrige eieren. Mette og Henrik har flere innebygde løsninger som gir dem mulighet til å vise fram favorittnipset sitt. Kjøkkenet er fra Byg & Design Silkeborg.
Den lille trehyllen er en måte å omfavne glassvinduet på, som er en levning fra den forrige eieren. Mette og Henrik har flere innebygde løsninger som gir dem mulighet til å vise fram favorittnipset sitt. Kjøkkenet er fra Byg & Design Silkeborg. Vis mer
På kjøkkenet er det meste av serviset gjemt bak skapdører, men en høyde er satt av til åpne hyller.
På kjøkkenet er det meste av serviset gjemt bak skapdører, men en høyde er satt av til åpne hyller. Vis mer

De innebygde hyllene som Mette har designet og Henrik bygget, er hennes favorittmøbel akkurat nå, men det svinger, for hun er glad for mange av parets løsninger i hjemmet.

– Jeg elsker at det ser ut som de er bygd samtidig med huset, selv om de ble laget for noen måneder siden. De rammer inn karnappet på fineste vis og skaper en romslig følelse i stuen, som jeg savnet tidligere. Og så elsker jeg at alle arkitekturbøkene mine, som før lå bortgjemt i esker, er kommet opp og fram. Bøker og pyntegjenstander bidrar virkelig til å gi hjemmet karakter og personlighet.

Mette og Henrik forelsket seg umiddelbart i muligheten til å lage et nytt stort kjøkkenallrom, der det var god plass til hele familien. Nå dominerer runde former spisestuen, både når det gjelder møbler og nips. Marmorbordet er fra P67. dk, Y-stolene fra Carl Hansen & Søn, og lampen er fra Secto Design.
Mette og Henrik forelsket seg umiddelbart i muligheten til å lage et nytt stort kjøkkenallrom, der det var god plass til hele familien. Nå dominerer runde former spisestuen, både når det gjelder møbler og nips. Marmorbordet er fra P67. dk, Y-stolene fra Carl Hansen & Søn, og lampen er fra Secto Design. Vis mer
De innebygde hyllene har Mette designet og Henrik bygget.
De innebygde hyllene har Mette designet og Henrik bygget. Vis mer
De fleste vegger er hvite, men én dag ville Mette prøve noe nytt. Hun ønsket å få mer farge inn i huset, og valget falt på «Iconic» fra Jotun i karnappet, som gir en kjølig kontrast til det varme eiketreverket.
De fleste vegger er hvite, men én dag ville Mette prøve noe nytt. Hun ønsket å få mer farge inn i huset, og valget falt på «Iconic» fra Jotun i karnappet, som gir en kjølig kontrast til det varme eiketreverket. Vis mer
Mette er glad hun har funnet fram mange av bøkene sine, som har ligget nedpakket i esker. Her ligger to av dem som elegant dekor i gangen.
Mette er glad hun har funnet fram mange av bøkene sine, som har ligget nedpakket i esker. Her ligger to av dem som elegant dekor i gangen. Vis mer
Paret har brukt terrazzofliser på badet, i kombinasjon med messing og eik.
Paret har brukt terrazzofliser på badet, i kombinasjon med messing og eik. Vis mer
Eiketreverket spiller elegant på lag med flisene og messingdetaljene på badet.
Eiketreverket spiller elegant på lag med flisene og messingdetaljene på badet. Vis mer
Soverommet er holdt helt enkelt med lyst sengetøy og grå veggfarge. Viften er fra Sakura Copenhagen, og lampen fra Louis Poulsen.
Soverommet er holdt helt enkelt med lyst sengetøy og grå veggfarge. Viften er fra Sakura Copenhagen, og lampen fra Louis Poulsen. Vis mer

Få stilen

En lys palett og naturmaterialer gir harmoni og balanse. Pynt med klassiske mønstre som striper og ruter.

Matisse-illustrasjon (kr 2800, Ellos Home).
Matisse-illustrasjon (kr 2800, Ellos Home). Vis mer
Taklampe (kr 2500, Markslöjd).
Taklampe (kr 2500, Markslöjd). Vis mer
Vifte (kr 275, Broste Copenhagen).
Vifte (kr 275, Broste Copenhagen). Vis mer
Vitrineskap (kr 17 495, Menu).
Vitrineskap (kr 17 495, Menu). Vis mer
Duftlys (kr 90, H&M Home).
Duftlys (kr 90, H&M Home). Vis mer
Sofa med treramme (kr 45 000, Hay).
Sofa med treramme (kr 45 000, Hay). Vis mer
Monsteraplante (kr 350, Kremmer- huset).
Monsteraplante (kr 350, Kremmer- huset). Vis mer
Hjemmestrikket pute (kr 335 for oppskrift og garn, Solberg Spinderi).
Hjemmestrikket pute (kr 335 for oppskrift og garn, Solberg Spinderi). Vis mer
Håndlaget terrakottavase (kr 2300, Jossolini)
Håndlaget terrakottavase (kr 2300, Jossolini) Vis mer
Pledd (kr 1795, Lexington).
Pledd (kr 1795, Lexington). Vis mer
Rundt marmorbord (kr 5565, Ox Denmarq).
Rundt marmorbord (kr 5565, Ox Denmarq). Vis mer
Trestol med skinnsete (kr 6400, &Tradition).
Trestol med skinnsete (kr 6400, &Tradition). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer