Kk Living

Det er tid for skalldyrfest!

Kan du tenke deg noe bedre enn sjømat på bryggekanten med sola i nakken?

OBLIGATORISK: Sommeren blir ikke helt den samme uten skalldyr! Foto: Jorunn Tharaldsen
OBLIGATORISK: Sommeren blir ikke helt den samme uten skalldyr! Foto: Jorunn Tharaldsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting passer bedre til lange, lyse sommerkvelder enn sjømat. Ta med deg pledd og lyslykter, tenn et bål og ha tidenes sommerfest i fjæra!

En gammel brygge ved fjorden er et ypperlig sted å arrangere en sommerfest. Få med gode venner, sprett en flaske musserende og nyt de blå skumringstimene.

Vi er bortskjemt med råvarer fra havet her til lands. Sjøkreps, eller jomfruhummer som den også kalles, kan du få tak i hele året. Den er like god kokt naturell med hvitløkssmør til, eller gratinert med ost og urter på grillen.

Blåskjellene kan man fint fange selv, men husk å ringe blåskjelltelefonen først for å sjekke om de er spiselige eller ei.

LES OGSÅ: Så mye reker kan du spise

AIOLI HØRER MED: Aioli er høyst nødvendig til både skalldyr og focaccia, og vi har en enkel oppskrift! Foto: Jorunn Tharaldsen
AIOLI HØRER MED: Aioli er høyst nødvendig til både skalldyr og focaccia, og vi har en enkel oppskrift! Foto: Jorunn Tharaldsen Vis mer

Hjemmelaget aïoli

Aioli er kjempegodt til sjømat, og gjør den tradisjonelle loffskiven med reker hakket mer spennende. Et lett dryss med nykvernet pepper og en sprut med sitron, og du har en av sommerens mest smakfulle retter i hånden. Gi gjestene hver sin lille skål med aioli for å gjøre oppdekningen mer personlig.

Du trenger:

  • 4 eggeplommer
  • 4-5 hvitløksfedd
  • 2,5 dl soyaolje
  • 1 fersk kruspersille
  • Salt og pepper
     

Slik gjør du:

1. Romtemperer eggeplommene i en bolle. Soyaoljen og plommene skal ha omtrent lik temperatur.

2. Knus hvitløken med presse i bollen.

3. Hell soyaoljen i bollen med en tynn stråle, litt og litt av gangen. Rør hele tiden mens du heller i oljen.

4. Kutt noen blader kruspersille i små biter, dryss i bollen og rør inn.

5. Smak til med salt og pepper.

Tips: Ikke tid til å lage aïoli fra bunnen av? Kjøp glass med ferdig aïoli på butikken og fest et fint papir med en hyssing rundt glasset. Dekorativt og veldig, veldig enkelt!

LES OGSÅ: Slik renser du rekene raskt

SUPERENKEL SALAT: Denne løksalaten smaker fantastisk sammen med skalldyr! Foto: Jorunn Tharaldsen
SUPERENKEL SALAT: Denne løksalaten smaker fantastisk sammen med skalldyr! Foto: Jorunn Tharaldsen Vis mer

Løksalat

Ferske råvarer og godt tilbehør er nøkkelen til en vellykket skalldyrfest. Understrek matens rustikke følelse ved å diske opp med enkle salater og dressinger. Fersk dill og løk passer godt til sjømatens rene, delikate smak. 

Du trenger:

  • 1 rødløk
  • 1 purreløk
  • 1 håndfull fersk dill

 

Slik gjør du:

1. Kutt løk og purre i skiver, finhakk dill. Drypp over en skvett med olje, en dæsj sitronsaft og litt nykvernet pepper, og du har sommerens desidert enkleste salat!

DEILIG BRØD: Hva er vel bedre enn fersk focaccia? Foto: Jorunn Tharaldsen
DEILIG BRØD: Hva er vel bedre enn fersk focaccia? Foto: Jorunn Tharaldsen Vis mer

Verdens deiligste focaccia

Godt brød er alfa og omega til skalldyr. Sørg for at brødet er ferskt og at du har store mengder! En god focaccia fungerer utmerket som snacks utover kvelden. Husk en god olivenolje og balsamico i nærheten, så gjestene kan forsyne seg selv.

Du trenger:

  • 1 liter vann
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 kg hvetemel
  • 1 glass fetaost
  • 1 glass marinerte, soltørkede tomater
  • litt havsalt

 

Slik gjør du:

1. Bland tørrgjæren ut i vesken.

2. Rør melet forsiktig inn i vesken og sett den klissete deigen på heving i ca 45 min.

3. Smør en langpanne godt med olje og hell den klissete deigen over i langpannen.

4. Stikk hull i deigen med fingrene og legg fetaost og soltørkede tomater over deigen. Det er lurt å stikke både fetaosten og tomatene godt ned i deigen med fingertuppene.

5. Hell en god olivenolje over deigen og strø litt havsalt over.

6. La deigen etterheve i 20 min. Stek så focacciaen i forvarmet ovn på 200 grader i 30 min.

7. La focacciaen kjøle ned på rist før du deler den opp i fine biter og serverer den som tilbehør til skalldyrmaten.

LES OGSÅ: Slik tiner du reker kjapt

Se flere tips og triks til skalldyrfesten i KK Living 5, som er i salg nå! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer