Bolig & Interiør

Det lille under

Grunnarbeidet er aller viktigst når du pusser opp. Her er noen gode råd om hvordan du behandler veggen før du maler.

Publisert
Sist oppdatert
Skal du male? Hvis du tror det eneste du trenger å gjøre er å slenge på et lag maling må du tro om igjen. Det aller viktigste når du skal male er forarbeidet.

I denne artikkelen gir vi deg noen tips til å komme i gang. Forskjellige typer underlag krever forskjellig behandling, men det er uansett noen fellesnevnere som går igjen: Underlaget du skal male på må være rent, tørt og jevnt . Her har vi tatt en enkel malingsjobb som utgangspunkt, hvor verken gammel strie eller tapet trenger å tas helt av.Les også!
 • Når bør du ringe en handyman?
 • Bli kvitt Gjenboerene
 • Tregulv, trinn for trinn
 • Håndverkeren fra helvete
 • Få din egen handyman


Rent og tørt

For at malingen skal få ordentlig feste, er det aller viktigste at underlaget er rent og tørt.

 • Veggene må være fri for støv. Støvsug veggene for å få vekk det verste støvet. Et smart triks for å få vekk fine lag med støv, er å tørke over veggen med en støvklut i mikrofiber, for eksempel fra Jordan, eller buke tørrmopp-systemet til Swiffer eller Jif. Fest de tørre klutene på moppen og før over veggene, som om du skulle moppet gulvet.

 • Veggene må være rene. Er veggene dine veldig skitne, må du vaske dem - da fjerner du hinner som gjør at malingen ikke fester seg. Skal du male over tapet eller på gipsplater, må du hoppe over vaskingen, siden verken tapet eller gips tåler vann. Avhengig av hvor skitten veggen din er, kan du enten vaske med kraftvask/grovrent eller med husvask. Kraftvask inneholder lut og etser underlaget, dette skaper god heft. Vanlig husvask holder i de fleste tilfeller, den er ikke etsende og dermed mer skånsom. Er underlaget veldig fettete, kan du bruke salmiakk. Husk å alltid skylle godt med masse vann.

 • Veggene må være tørre. Når du er ferdig med å vaske, må du la veggen bli helt tørr før du gjør noe mer med den. Hvis ikke sitter ikke malingen fast og du får bobler og sprekker. La veggen tørke i minst 8 timer ved normal innetemperatur, men bruk skjønn. Er veggen i ubehandlet panel, kan den bruke lenger tid på å tørke.

Jevne flater

Nå som du har rene, tørre vegger kan du begynne med å gjøre veggen klar for maling. Før du begynner å male, må du belage deg på å skrape, sparkle, pusse og grunne - noen ganger om hverandre. Med mindre du er så heldig at du har en helt jevn og glatt vegg.

 • Skrape. Begynn alltid med å ta ut spiker og andre ting som stikker ut av veggen. Siden veggen skal være så jevn som mulig, er det viktig å fjerne gamle malingsflak, tapetbiter som stikker ut og andre ting som gjør veggen ujevn. Jo flinkere du er til å skrape bort ting og tang som stikker ut, jo enklere blir det å sparkle og pusse.

 • Sparkle. Nå som du er ferdig med å dra ut gamle spiker og skrape vekk rusk, har du kanskje oppdaget hull i veggen, ujevne skjøter i den gamle tapeten eller andre ujevnheter i overflaten. Da må du frem med sparkelmassen. Sparkel skal legges på i et tynt lag, som deretter må tørke godt og så pusses ned med sandpapir. Det kan hende du må sparkle og pusse både to og tre ganger før flaten er jevn og det ikke er noe skille mellom der du har sparklet og resten av veggen. Husk på å tørke av støvet mellom hver gang og ikke glem å bruke maske.

 • Pusse. Pussing er ikke bare forbeholdt områdene du har sparklet. Bruk sandpapir for å slipe ned en glatt overflate eller for å jevne ut forskjeller mellom gamle malingslag. Igjen, husk å tørke bort støv før du fortsetter med å grunne. Jo finere sandpapir du bruker, jo jevnere blir overflaten. Bruk gjerne grovt sandpapir om underlaget er ruglete, men da bør du gå over med et finkornet sandpapir til slutt.

 • Grunne. Nå er du endelig klar til å grunne veggen! Med mindre det er en panelvegg med kvister i som du skal male... Da må du først påføre kvistlakk for å forsegle kvistene slik at kvaen ikke trenger gjennom malingen. Noen malingsprodusenter har lansert grunning med innebygget kvistlakk, dette kan være verdt å spørre om når du kjøper grunning, spesielt om det er mange kvister som skal dekkes.

Grunningen gjør at malingen fester seg bedre til veggen. I tillegg avdekker den ujevnheter: om du ser at et område er ujevnt er det mulig du må sette i gang med sparkling og pussing igjen.

Tips: Du kan få grunningen blandet i en farge som er lik den fargen du skal male med, slik at den får bedre dekkevne.

Underlaget er lagt!

Nå er det lille under dekket til. Det var vel ikke så rent lite allikevel, men du kan i hvert fall trøste deg med at malejobben din nå kommer til å gå som en drøm. Har du vært flink med forberedelsene varer resultatet dessuten lenger.(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Nicholas Belton/Jim Juricai/iStockphoto.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer