Brannfare:

Dette bør du aldri gjøre med brukte fyrstikker

Kan potensielt være en stor branntrussel.

BRANNFARE: - Hvis fyrstikken ikke er helt slukket, og du putter den ned i en eske full av brennbart, tørt tre, kan det selvsagt ta fyr, sier eksperten til KK. Foto: NTB
BRANNFARE: - Hvis fyrstikken ikke er helt slukket, og du putter den ned i en eske full av brennbart, tørt tre, kan det selvsagt ta fyr, sier eksperten til KK. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det blir stadig mørkere og kaldere ute, og mange av oss tenner i peisen og bruker mer levende lys for å skape en hjemmekoselig atmosfære på kveldstid.

Du finner gjerne frem de fineste kubbelysene dine, henter en fyrstikkeske og tenner på lyset. Så blåser du ut fyrstikken og legger den tilbake i fyrstikkesken igjen...

Men visste du at dette potensielt kan være en stor branntrussel?

Husk at fyrstikken du nettopp brukte er varm og det kan fremdeles være glo i den. Hvis du legger den tilbake i fyrstikkesken risikerer du å tenne på de andre fyrstikkene i esken.

I verste fall kan hele fyrstikkesken ta fyr, og det kan bli en farlig situasjon.

Så hvor bør man legge brukte fyrstikker?

TENK PÅ SIKKERHETEN: Det viktigste er å aldri kaste fra deg fyrstikker som ikke er helt slukket. Det er aldri en god idé. Foto: NTB.
TENK PÅ SIKKERHETEN: Det viktigste er å aldri kaste fra deg fyrstikker som ikke er helt slukket. Det er aldri en god idé. Foto: NTB. Vis mer

Opplever at esken tar fyr

- Dersom en fyrstikk legges tilbake i fyrstikkesken før den er tilstrekkelig avkjølt, kan den antenne resten av fyrstikkene i esken. Vi har flere eksempler på at nybrukte fyrstikker har tent på fyrstikkesken.

Det sier Signe Malene Røseplass, som er trygg hjemme-koordinator i Øvre Romerike brann og redning, til KK.

Dette kan skje fordi stoffet i fyrstikkhodet er lettantennelig ved lav temperatur, nemlig fordi vi enkelt skal kunne tenne fyrstikken. Det skjer som følge av friksjonsvarmen som oppstår når fyrstikken dras mot ripeflaten på esken.

- Under brannsikkerhetsundervisning denne uken fortalte flere elever at de har opplevd at brukte fyrstikker har antent resten av fyrstikkene i esken. Heldigvis har dette blitt oppdaget og esken har blitt slukket før det har utviklet seg til å bli en større brann, forklarer Røseplass.

Det kan likevel føre til brannsår på store deler av hånden hvis man holder esken samtidig som fyrstikkene blir antent.

- Forsvarlig håndtering av brukte fyrstikker er viktig kunnskap for både barn og voksne, påpeker hun.

Liten effekt å legge dem motsatt vei

Dette støttes av Trine Sivertsen Sommerlade, som er kommunikasjonsleder i Bergen brannvesen.

- Det er ikke lurt å legge varme fyrstikker tilbake i esken. Hvis fyrstikken ikke er helt slukket, og du putter den ned i en eske full av brennbart, tørt tre, kan det selvsagt ta fyr. Jeg vil likevel understreke at dette ikke er noe vi opplever ofte, sier hun til KK.

Mange putter brukte fyrstikker tilbake i esken motsatt vei, men det hjelper ikke mye.

- Legger du de brukte fyrstikkene tilbake i esken motsatt vei, kan det likevel være brannfarlig, forklarer Sommerlade.

FULL ESKE: Det er irriterende å finne en full fyrstikkeske, og så oppdage at alle fyrstikkene allerede er brukt. Foto: NTB.
FULL ESKE: Det er irriterende å finne en full fyrstikkeske, og så oppdage at alle fyrstikkene allerede er brukt. Foto: NTB. Vis mer

Sørg for at fyrstikken er helt slukket

- Så hvordan bør man kvitte seg med brukte fyrstikker?

- For det første må du sørge for at fyrstikkene er skikkelig slukket, uansett hvordan du kvitter deg med dem. Jeg pleier å slukke dem i vann, for eksempel under springen. Så lar jeg de ligge på en ikke-brennbar overflate til jeg er helt sikker på at det ikke er varme eller glo i dem. Deretter kaster jeg fyrstikkene i søppelet, forklarer Sommerlade.

Det viktigste er altså å aldri kaste fra deg fyrstikker som ikke er helt slukket. Det er aldri en god idé.

- Vi i brannvesenet anbefaler å enten kaste brukte fyrstikker i peisen, avkjøle dem på ubrennbart underlag eller skylle dem godt i vann før de kastes i restavfallet, råder Røseplass.

Vinn-vinn-situasjon

Gaute Gaarder, som er kommunikasjonsrådgiver i Brann- og redningsetaten i Oslo, er enig.

- Hvis du legger en brukt fyrstikk umiddelbart tilbake i esken kan det være en mulighet for at den fremdeles er varm nok til å antenne andre fyrstikker i esken. Vi anbefaler at du ikke legger fyrstikker tilbake i esken i det hele tatt, men skyller den raskt i rennende vann og kaster den i avfallet, sier han til KK og legger til:

- Hvis du gjør dette til en vane slipper du også å oppleve at du bare finner brukte fyrstikker i en tilsynelatende full fyrstikkeske. Det må vel kalles en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer