Ribbefett:

Dette bør du aldri gjøre med ribbefettet

- Kan tiltrekke seg rotter.

RIBBEFETT: Det er ikke ett fett hvor du kaster matfettet. Foto: NTB
RIBBEFETT: Det er ikke ett fett hvor du kaster matfettet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Julen er her og det betyr ofte julemat for mange. Er du blant dem som enten spiser ribbe eller pinnekjøtt som julemat, er det et par ting du bør tenke på.

Nemlig hvor du gjør av ribbefettet.

- Først og fremst skal man aldri helle det ut i vasken eller i do, for den saks skyld. Da stivner det nede i rørene, og da kan det bli tett i tillegg til at fett tiltrekker seg rotter som bor nede i kloakken, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

- Fett er noe av det beste de vet, legger han til.

Gjør dette

Fredriksen råder om å bruke ribbefettet i restematlaging. Det finnes mange gode tips og oppskrifter på internett, et google-søk unna!

Dersom du har rester i bunnen av pannen, så kan du fjerne det med tørkepapir som du kaster i matavfallet.

- Har du et per desiliter, kan du helle det over i en tom brusflaske som du lukker og kaster i restavfallet. Hvis du heller det rett i matavfallet, blir det bare søl og kliss når renovasjonsbilen klemmer sammen alle posene, forklarer han.

Dersom du har mer enn dette, så vil anbefaler de å levere det inn til en gjenvinningsstasjon som farlig avfall. Derfra går oljen/fettet til produksjon av biodrivstoff, og det er jo en god sak, påpeker kommunikasjonsrådgiveren.

Husk å merke beholderen du leverer det i.

GENIALT TRIKS: Noe veldig mange kan kjenne seg igjen i er at strømpebuksa rakner så fort du ser på den. Men visste du at det finnes et triks som du absolutt bør gjøre før du tar den på? Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Synd å kaste

- Når det gjelder julematen og sortering, så er vi veldig opptatt av å få ned matsvinnet. Lag den maten dere trenger. Blir det noe til overs, så er det deilig restemat – det er så synd å kaste god mat. Og så sorterer dere avfallet i riktig pose til slutt, og i Oslo er det den grønne posen, forteller Fredriksen.

Det er mye netthandel i desember, og da blir det mye papp som skal kastes. Husk derfor å brette pappen så godt man kan, og fjern all isopor, plast og strips før pappen legges i beholderen.

. Også vet vi at jul ofte betyr lyslenker og stjerner i vinduene, og at det er mange som bytter ut batterier og lyspærer i pynten sin. Disse skal aldri i restavfallet. Feilsorterte batterier fører til brann i norske renovasjonsbiler og avfallsanlegg hver eneste uke. De kan i stedet leveres tilbake til butikken. Det er nok vårt største juleønske i år, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet