Interiør:

Dette er årets farge

Inspirert både av livet på jorda og i vannet, skal fargen skape harmoni og balanse.

INSPIRERT AV NATUREN: Årets farge, ifølge Fargerike-kjeden, er inspirert av naturen, og særlig sand. FOTO: NTB Scanpix
INSPIRERT AV NATUREN: Årets farge, ifølge Fargerike-kjeden, er inspirert av naturen, og særlig sand. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvilken farge skal vi velge på veggen? En periode på 90-tallet var det vinrødt, strågult og flaskegrønt som gjaldt. Tenk interiøret til« Mot i brøstet». Så kom motreaksjonen der alle malte veggene helt hvite, før vi dristet oss til en kaffelatte-nyanse, etterfulgt av noen år med en rekke grånyanser.

De siste årene ser det derimot ut til at fargene er mer tilbake, og ulike grønn-nyanser har lenge vært populært, i tillegg til rosanyanser og blått.

Fargehandlerkjeden Fargerike utnevner for syvende år på rad «Årets farge», basert på analyser en rekke ulike tendenser og trender. I fjor var det grønt som fikk denne betegnelsen, året før var det blått.

Inspirert av naturens fargespill

Så hvilken farge vil mange av oss velge på veggen i 2020? Vel, ifølge kjeden vil mange av oss se ut av vinduet og la oss inspirere av naturens fargespill.

Men å komme fram til akkurat de fargene som vil få ekstra eksponering i fargekart og i butikk og derfor bli farger mange velger, er ifølge kreativ leder i fargerike Tale Henningsen, basert på en rekke analyser av trender og tendenser i inn- og utland.

- Det ligger en lang prosess bak en slik kåring, sier Henningsen og forteller fra scenen foran presse og forhandlere at de i år har latt seg inspirere av de vakre fargene langs elvebredden både her til lands og rundt om i verden.

- Årets farge heter «Elvesand», en gyllen og varm farge som skaper et bakteppe for ro, hygge og hvile. Den myke sanden er i stadig forandring på bunnen av elven. Elven bryter ned og endrer de opprinnelige formene. Resultatet er mykt og bevegelig, akkurat som oss, forklarer Henningsen.

Sammen med selve fargen Elvesand FR-1940, en slags sandfarge som navnet tilsier, lanseres også en hel tilhørende palett av farger som passer sammen. Fra brente bruntoner, gyllent gult, svalt grønt og helt mot det nesten svarte.

Norske vidder med sitt ørken-aktige landskap er inspirasjonskilde, duvende sanddyner vi kjenner fra det danske landskapet, men også Nilen og amerikanske Grand Canyon får vi vite.

ELVESAND: Årets farge 2020 har fått navnet Elvesand, og skal skape en atmosfære av ro og harmoni. Foto: Fargerike
ELVESAND: Årets farge 2020 har fått navnet Elvesand, og skal skape en atmosfære av ro og harmoni. Foto: Fargerike Vis mer

- Miljøet står i fokus

Hvorfor akkurat disse fargetonene - akkurat nå, kan man jo spørre seg. Ifølge Henningsen handler det om tiden vi lever i.

- Miljøet står i fokus, og dette påvirker også hvordan vi vil ha det hjemme. Lunt, trygt og beskyttet fra alt som kan virke stressende der ute. Derfor er også myke tepper, og rustikke overflater også en del av trendbildet.

TID FOR HVILE: Interiørstylist Tone Kroken liker de harmoniske fargene som innbyr til hvile og hygge. Foto: KK
TID FOR HVILE: Interiørstylist Tone Kroken liker de harmoniske fargene som innbyr til hvile og hygge. Foto: KK Vis mer

Interiørstylist Tone Kroken, kjent fra tv-serien «Herlige hjem» tror tiden er inne for en varm, dempet palett som gir ro og trygghet.

- Jeg har allerede malt om med en rekke av disse fargenyansene hjemme hos meg selv, sier Kroken.

Hun visste ikke på forhånd hva årets farge ville bli, men tippet på noe som var inspirert av naturen. Og fikk rett.

- Dette med at vi søker ro og trygghet, tror jeg stemmer godt. Selv er jeg veldig «på blått» om dagen, og ser at i den paletten som presenteres nå, er det harmoniske farger man kan hvile i, og det tror jeg mange ønsker seg, sier Kroken.

INSPIRERET AV ØRKEN: Veggfargen Ørkenrose skal gi lunhet og varme. Foto: Fargerike
INSPIRERET AV ØRKEN: Veggfargen Ørkenrose skal gi lunhet og varme. Foto: Fargerike Vis mer

Også Jotun presenterer årlig et fargekart med nye farger som antas å bli populære. I 2019 presenterte de grønt som en sentral farge, i tillegg til at de påpekte at varme nøytrale farger, ikke bare grått, ville få en oppsving.

Også her ble det påpekt at vi nordmenn ønsket å eksperimentere mer med farger enn tidligere, og at vi var i ferd med å gå vekk fra utelukkende hvite vegger, med en grå kontrastvegg i «enden».

- Vi har vel vært litt snøblinde hele gjengen, sier interiørdesigner Birgit Torkildsby om nordmenns hang til hvite vegger. Hun bekrefter at dette er i ferd med å endre seg, og trekker også fram at vi nordmenn har tradisjon for å omgi oss med farger, hvis bare går litt tilbake i tid.

- Bare tenk på bryggen i Bergen og Rørøs med sin trehusbegyggelse i rustrøde nyanser. Og ikke minst eldre interiører med listverk og tak i ulike farger.

Torkildsby trekker også fram gulvet som den «nye flaten» vi vil være ekstra opptatt av i tiden framover, med ulike typer mønstre, materialer og ikke minst tepper.

- Heldekkende tepper er tilbake og har et ufortjent dårlig rykte. Tepper generelt er støydempende og lunende, og i ferd med å få en renessanse, påpekte Torkildsby fra scenen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer