KKLIVING.NO: - Jeg har alltid vært interessert i arkitektur og design, og da jeg så dette huset, var det kjærlighet ved første blikk.
- Det finnes bare ett slikt hus. Det er ganske unikt at arkitekten tegnet huset til seg selv og sin familie. Jeg falt for hele pakken. Jeg kunne aldri skapt det samme selv for prisen jeg betalte for dette huset. Og der sto det - fullstendig som jeg ønsket det!
LES OGSÅ: Dette var en mørk furuhytte

Tegnet av møbelarkitekt
Ordene tilhører interiørstylist og butikkeier Mie Lerche, som i flere år hadde lett etter et nytt hjem, som kunne leve opp til hennes krav til originalitet. Og huset – ja, det ble tegnet av møbelarkitekt Kurt Østervig i 1956.

Byggherren måtte dog vente i to år, før han fikk lov til å oppføre det 138 kvadratmeter store huset i Odense.
Kredittforeningen fant simpelthen huset for moderne. De ga seg heldigvis, og familien Østervig bodde i huset frem til Mie kjøpte det i 2002.
Det var et helt uberørt og originalt hus Mie og hennes daværende mann overtok.
Akkurat slik de ønsket seg.
– Ingen hadde gjort noe med det siden huset ble oppført, så det fremsto helt autentisk og opprinnelig - helt som arkitekten hadde villet.
LES OGSÅ: Bor og sover utendørs
Hus fra 50-tallet
For Mie representerer originaliteten i huset at det står mennesker bak, som har gjort seg mange tanker om det å bygge et funksjonelt hjem.
- Helt fra grunnplanet til valget av materialer. Det er virkelig en gave å finne et hus som oppfyller alt dette, sier hun.
I kontrast til mange som kjøper et hus fra 50-tallet, valgte Mie å beholde huset så autentisk som mulig. Med alle de unike løsningene. Som den innebyggete reolen på stuens endevegg eller den store peisen.
LES OGSÅ: Sprit opp med rustikk i hagen

Faktisk studerte arkitekten peiser i to år, før han tegnet den optimale peisen og fikk den bygget etter alle kunstens regler, så den ikke skulle sote.
Stuetaket er også noe for seg selv – det som er laget av furu og som alle, fra eiendomsmegleren til gjester, foreslår at hun skal male hvitt. Men det skjer ikke. De som maler taket, rister Mie på hodet av.
– Treverket gir så hyggelig stemning til rommet, sier hun.

I det hele tatt er det mye tre i Mies 50-tallshus. Foruten furutaket er gulvene av eikeparkett.
Mie har dessuten tilført møbler i teak, palisander og eik. Tresortene lever side om side, akkurat som i naturen.

LES OGSÅ: Se det tøffe hjemmet til Marianne
– Jeg elsker naturmaterialer. Spesielt treverk. Og det er det rikelig av her i huset. Jeg liker at det er organisk, og at det er så mye varme i det. Det er nok også derfor jeg elsker å være her hjemme. Det blir som en forlenget del av meg. Det er her jeg skal bo – jeg skal bæres ut herfra, sier Mie.

Men litt innrømmer Mie at hun har oppgradert. For eksempel ønsket hun varme i baderomsgulvet, under de gamle mosaikkflisene, som hun endte med å bytte fra sorte og hvite med turkisblå.
LES OGSÅ: Lag ditt eget terrassebord i betong

Også gulvet i entreen er byttet ut, til et gulv i norsk skifer - tidstypisk for perioden. Hun har også skiftet snorene i trappegelenderet fra knyttet tau til lær. Men det er små endringer, som er blitt gjort med respekt for husets karaktertrekk.
LES OGSÅ: 60-tallshus fikk makeover
Til gjengjeld har Mie ikke vært redd for å innrede huset med nytt design og ny kunst.
– Hvis jeg kun bor med gamle ting, vil jeg føle meg kvalt. Jeg har derfor mikset mine arveting med nytt design. Og det kan huset bære.


- Faktisk kan du tilføre mye nytt design til et 50-tallshus, for det nye og det gamle kler hverandre så godt. Så det er bare å gi gass, råder Mie.
Denne saken er på trykk i KK Living 04, som er i salg fra 25. mai!